Laulaja Juha Tapio, 37, liikuttuu jalkapallosta ja hullaantuu kerta toisensa jälkeen omaan vaimoonsa.

Uuden levysi nimi on Hyvä voittaa. Oletko humanisti, optimisti vai romantikko?
Varmaankin niitä kaikkia, mutta levyä nimetessä ja musiikkia tehdessä eniten optimisti. Vaikka taiteilijat aina yrittävät esittää vaatimatonta, ei tämä homma toimi, jos ei mukana ole narsismia ja perusteetonta optimismia, että juuri minä onnistun.

Tunnut vetoavan kaiken ikäisiin kuulijoihin, mutta erityisesti keski-ikäisiin naisiin. Mistä ihmeestä tiedät, mikä heitä koskettaa?
Kun tekee lauluja, ei voi kelata, mitä muut niistä ajattelevat. Ainoa kriteeri on, että biisi koskettaa itseä. Nuorena rymysin poikaporukoissa ja löysin tunneasioille purkautumiskanavan vasta laulun ja kitaran myötä. Silti olen edelleen arjessa tarpeettomankin tukkoinen ja jäyhä.

Seuraat intohimoisesti jalkapalloa. Voiko fudiskatsomossa päästä samanlaiseen huumaan kuin Juha Tapion keikalla?

Varmasti voi. Minulle fudiksen seuraaminen on samaa kuin toisille musiikin kuuntelu. Jalkapallosankarit ovat minulle saavuttamattomia tähtiä, ja urheilukatsomoissa koetaan isoja tunteita ihan samalla tavalla kuin keikoilla. Luulen tosin, että urheilussa koetaan useammin pettymyksiä. Konserttisaleissa suuret tunteet ovat yleensä positiivisia silloinkin, kun kuulija liikuttuu.

Olet ollut nuoresta saakka yhdessä vaimosi kanssa. Minkä ohjeen antaisit pitkään parisuhteeseen?

Olisi tosi kornia antaa mitään ohjetta. Haluan uskoa, että ihminen voi hullaantua uudestaan samaan ihmiseen ja puhjeta kukkaan monta kertaa elämänsä aikana. Eikä sen tarvitse tarkoittaa murrosikäistä, vastuutonta lentelyä kukasta kukkaan.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.