Juha Sipilä muistelee eilen ilmestyneessä kirjassa poikansa menetystä. – Tuomon kuolema herättää kysymyksiä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, 53, kertoo eilen ilmestyneessä kirjassa Keskustajohtajan muotokuva lisää poikansa Tuomon kuolemasta.

Viisilapsisen perheen kuopus, 22-vuotias Tuomo menehtyi helmikuussa yllättäen leikkauksen jälkikomplikaatioihin. Kirjassa Sipilän ja hänen vaimonsa Minna-Maarian tragediaa kuvaillaan heidän yhteiselämänsä suurimmaksi.

– Tuomon kuolema herättää kysymyksiä. Olisiko pitänyt olla kokonaan menemättä tähän operaatioon? Sipilä pohtii kirjaa varten annetussa haastattelussa.

Tuomo menehtyi riskittömän ja odotusten mukaan sujuneen leikkauksen jälkeen Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hän lyyhistyi muutama tunnin kuluttua leikkauksesta heräämisen jälkeen, kun oli lähtenyt vessamatkalle sairaanhoitajan saattamana. Elvytys aloitettiin välittömästi, mutta lääkäri totesi 45 minuuttia myöhemmin, ettei mitään ollut enää tehtävissä.

Sipilä sai suru-uutisen poikansa kuolemasta keskellä yötä. Hän oli jäänyt perheen Sipoon-kotiin, kun Minna-Maaria oli lähtenyt Tuomon tueksi. Sipilä oli uutisesta niin järkyttynyt, että lähti ajamaan kahdelta yöllä kohti Oulua. Aamulla hän pääsi vaimonsa ja Tuomon tyttöystävän Iinan kanssa katsomaan poikaansa.

”Pala sydämestä on poissa”

Juha Sipilä kertoi tänään Radio Rockin haastattelussa, miten töihin palaaminen on sujunut menetyksen jälkeen.

– Pojan poismeno on ollut kova paikka. Pikkuisen jännitin ja pelkäsin töihin palaamista ja ihmisten kohtaamista. Olen yllättynyt siitä, miten hyvin olen jaksanut.

– Palanen sydämestä on poissa, mutta kyllä mä työni pystyn hoitamaan.

Juha Sipilä kertoi helmikuussa perheen menetyksestä blogissaan ja sai paljon osanottoja ja tukea tutuilta ja tuntemattomilta esimerkiksi Twitterissä. Blogissa ja kirjassa Sipilä kertoo, että perhe käsitteli surua muun muassa tekemällä Tuomolle hautajaisiin veneen mallisen puuarkun.

Tietokirjailija Risto Uimosen Juha Sipilä – Keskustajohtajan muotokuva (Minerva) ilmestyi 31.3.

Lue myös:

Juha Sipilän nuorin poika haudattiin: ”Purimme surua tekemällä puuarkun”

Poliitikko Juha Sipilän nuorin poika kuoli yöllä: ”Käsittämättömän syvältä kouraiseva suru”

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.