Muusikko Jouni Hynysen tuore kirja on hänen ensimmäinen romaaninsa. Kuva: Panu Pälviä
Muusikko Jouni Hynysen tuore kirja on hänen ensimmäinen romaaninsa. Kuva: Panu Pälviä

Muusikko Jouni Hynynen käsittelee tuoreessa romaanissaan suomalaisen miehen ahdinkoa. – He ovat ihan vitun urpoja ja sisäänpäin kääntyneitä, kuten olen itsekin, Jouni sanoo.

Muusikko Jouni Hynynen ihmettelee, miksi suomalainen mies voi niin pahoin. Hän päätti pohtia aihetta uudessa romaanissaan Kadonnutta tavaraa etsimässä.

– En ymmärrä, mikä johtaa suomalaisen miehen esimerkiksi surmaamaan perheensä. Mikseivät ne jätkät hae apua ja hakeudu hoitoon? Se on surullista, mutta samaan aikaan inspiroivaa. Siksi halusin pohtia kirjassani suomalaisen miehen ahdinkoa, Jouni kertoo.

Kirjan juoni kertoo keski-ikäisestä muusikosta Koposesta, jonka vaimo pettää, keikkoja tarjotaan koko ajan vähemmän ja alkoholi maistuu vähän liikaa. Jouni kertoo käyttäneensä kirjassaan viitteitä omasta elämästään, mutta hänestä itsestään kirja ei kerro.

– Tarina kertoo yli nelikymppisen miehen surullisesta loikasta. Hän on menettänyt uskonsa paitsi perhe-elämän pysyvyyteen, myös elämään yleensä.

"En ymmärrä, mikä näitä miehiä riivaa."

Jouni on tavannut kirjansa päähenkilön kaltaisia miehiä paljon. Hänelle tullaan usein avautumaan humalassa. Kerran Jouni oli tuoreen vaimonsa Mari Perankosken ja 12-vuotiaan tyttärensä kanssa bussipysäkillä, kun kännissä oleva mies tuli vonkaamaan hänestä baariseuraa.

– En tietenkään lähtenyt. Kuuntelin örinää hetken, minkä jälkeen häädin ukon tiehensä. En ymmärrä, mikä näitä miehiä riivaa. Sanon heille, että miksi sinä miulle avaudut, mikset puhu vaimollesi?

Nainen, kuuntele

Jouni on kirjoittanut aiemmin seitsemän teosta, mutta tämä on hänen ensimmäinen romaaninsa. Tarinan kyti mielessä vuosikaudet, mutta Jouni uskaltautui kirjoittamaan sen vasta nyt.

Jounin mukaan naisten kannattaa lukea hänen teoksensa, sillä se saattaa avata miesten ajatusmaailmasta heille uusia puolia.

– Suomalaiset miehet ovat ihan vitun urpoja ja sisäänpäin kääntyneitä, kuten olen itsekin. Naiset voivat silti yrittää auttaa. Jos olet yli nelikymppinen nainen, mieti välillä myös miestäsi ja edes yritä kuulla tätä, Jouni vinkkaa.

Vierailija

Jouni Hynynen kummastelee suomalaisten miesten pahoinvointia: ”Mikseivät ne jätkät hae apua?”

"Mikseivät ne jätkät hae apua?" Siksi ettei kukaan halua auttaa. Jos vaikkapa vaimo hakkaa, poliisi vastaa "Otaksä naiselta pataan?". Koko yhteiskuntamme sanoo, että vain naisia pitää ja saa auttaa. Vuosikymmenet on kampanjoitu pelkästään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, vaikka tilastot kertovatkin miesten kokevan eniten väkivaltaa. Myös asunnottomista ja pitkäaikaistyöttömistä valtaosa on miehiä, mutta ei miesten auttamiseksi ole luotu mitään erikoisapuohjelmia. Turha siitä on miehiä...
Lue kommentti

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: