Armi elää! -elokuvassa Rafael toimi isänsä assistenttina. ”Ehkä valttini oli, että olin ainoa, joka saa joskus sanoa vastaan Jörnille”, Rafael pohtii. Kuva: Milka Alanen
Armi elää! -elokuvassa Rafael toimi isänsä assistenttina. ”Ehkä valttini oli, että olin ainoa, joka saa joskus sanoa vastaan Jörnille”, Rafael pohtii. Kuva: Milka Alanen

Ohjaaja Jörn Donnerin kuopus Rafael Donner ei valinnut helpointa tietä, vaan kulkee isänsä jalanjälkiä ohjaajaksi. Isää ja poikaa yhdistää intohimo elokuvaan, mutta naisasioissa Jörn ei jälkikasvuaan neuvo.

Viikko sitten ensi-iltaan tullut Armi elää! -elokuva sekä sen ohjaaja Jörn Donner, 82, ovat keränneet kriitikoiden ja katsojien kehuja. Mutta Jörn ei ollut kuvausryhmän ainoa Donner. Viime kesän kuvauksissa ohjaajan avustajana hääri hänen poikansa Rafael Donner, 25.

– Ehkä se oli valttini, että olen ehkä ainoa, joka saa joskus sanoa vastaan Jörnille, Rafael sanoo ja myöntää, että perheenjäsenen kanssa työskenteleminen oli välillä haastavaa.

Jörn on vähän eri mieltä:

– Minusta paljon haasteellisempaa on tehdä töitä esimerkiksi jonkun naisnäyttelijän kanssa, jonka kanssa on suhteessa. Se on paljon raskaampaa. Ainakin Harriet Anderssonilla oli aika voimakas oma tahto, ja hän väitti ainakin alussa, että hänellä on hirveän paljon enemmän kokemusta elokuvasta kuin minulla.

– Ja vielä vaikeampaa se on, jos nainen entinen tyttöystävä, hän jatkaa.

Naisasioissa Jörn ei kuitenkaan halua poikaansa neuvoa.

– Olen muutenkin huono neuvomaan. Jokainen taaplaa tyylillään, Jörn sanoo.

Isän varjosta pois

Jörn Donnerin poikana kasvaminen ei aina ole ollut helppoa. Jokainen suomalainenhan tietää Jörnin – tai niin kuin häntä tuttavallisesti kutsumme, Jörkan.

– Jörnin asema on ollut iso osa elämääni ja identiteettiäni hyvässä ja pahassa. Tuntui pahalta, kun kaverit esittelivät minut jollekulle Jörnin poikana. Minähän olen minä, mietin silloin! Rafael kertoo.

Siitä huolimatta Rafael on päättänyt ryhtyä elokuvaohjaajaksi. Hän opiskelee alaa ammattikorkeakoulussa ja valmistuu keväällä medianomiksi.

– Tunnen aika vahvasti olevani Jörnin jalanjäljissä. Ehkäpä kävelen hänen ohitseen jossain vaiheessa, Rafael sanoo.

– Toivon mukaan, toivon mukaan, tuttu veltto ääni sanoo vierestä.

– Pakostakin vertaan itseäni Jörniin, ja hänen suuresta varjostaan on vaikea päästä pois. Mutta uskon, että se onnistuu olemalla ahkera ja tekemällä jotain merkityksellistä, Rafael sanoo.

Kuka Donnereilla kokkaa? Millainen oli Rafaelin lapsuus? Lue lisää Me Naisten numerosta 13/2015.

Lue lisää:

Uutuuselokuva näyttää Armin aidot raidat – lue arvio!

Ex-pari Minna Haapkylä ja Hannu-Pekka Björkman näyttelevät avioparia: ”Meillä on läheiset välit”

Vaikea isyys yhdistää Vesku Loiria ja Jörn Donneria – eivät saaneet tavata vanhimpia lapsiaan