R&B-laulaja Jonna liittyi mormonikirkkoon vuonna 2003 ja muutti elämänsä tärkeysjärjestyksen.

Laulaja Jonna Pirinen, 21, keinuttaa lanteitaan ja osoittaa sormellaan eturivin tanssivaa yleisöä. Helsinkiläisen homoravintolan syntymäpäiväbileissä naiset ovat kauniita ja miehet vielä kauniimpia, kuohuviini virtaa ja poskisuukot mäiskyvät. Ulkona on kolea syksy, mutta sisällä väentungoksessa hiostaa.

Jonna heittää säkeistöjen väliin raivokkaita tanssisooloja ja juo vettä kuumuuteensa. Pitkähihainen valkoinen jakku pysyy silti tiukasti päällä. Jalassakin on pitkät mustat housut, vaikka musiikkivideoilta hänet muistaa juuri pikkuriikkisistä asuista, jotka paljastivat treenatun vartalon. Tarkemmin katsottuna Jonnalla on eniten vaatteita koko ravintolassa.

– Tämäkin laulu kertoo siitä, ettei tarvitse olla täydellinen, laulaja kuuluttaa välillä.

Salin perällä spiikki hukkuu puheensorinaan. Jonna miettii, onko oikein, että hän on täällä. Hän kuuluu nyt mormonikirkkoon, jonka moraaliarvojen mukaan homoseksuaaliset suhteet eivät ole Jumalan tahdon mukaisia.

Poplaulajan lepopäivä

Jonna Pirinen hymyilee laulaessaan ja heiluttaa oikeaa kättään kolmiona edessään. Nyt on poplaulajan vapaapäivä ja Jonna toimii laulunjohtajana Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon sakramenttikokouksessa Helsingin Haagassa. Tuttavallisemmin mormonien jumalanpalveluksessa.

– Meidän ei pitäisi tuomita ketään, vaan olla avuksi, nuori sisar kehottaa puheessaan.

– Aamen, seurakunta vastaa.

Välillä rukoillaan ja taas lauletaan. Lapset mölyävät salin perällä, mutta kukaan ei tunnu häiriintyvän. Jonna istuu etupenkissä ja puristaa hellästi amerikkalaisen sulhasensa Nick Thomasin kättä. Hymy ei katoa huulilta.

Jumalanpalveluksen jälkeen uskonkappaleiden opiskelu jatkuu eri ryhmissä vielä muutaman tunnin. Naisten Apuyhdistys käsittelee sakramenttien pyhyyttä. Kauluspaitansa ylös asti napittanut Jonna osallistuu keskusteluun aktiivisesti:

– Yritän aina miettiä, että mitähän Jeesus tässä tilanteessa tekisi.

Miten ihmeessä villi hip hop -prinsessa on tänne päätynyt?

Komeat miehet houkuttivat

Jonnan joensuulaisessa perheessä oltiin oltu tavallisia tapakristittyjä: kirkossa käytiin, jos juhlat edellyttivät, isovanhempien kanssa vähän useammin.

Syksyllä 2002 Jonna oli työharjoittelijana englanninkielisessä päiväkodissa. Siellä hän tutustui kahteen lähetyssaarnaajiksi Suomeen saapuneeseen amerikkalaisnuorukaiseen. He houkuttivat Jonnan tutustumaan heidän uskoonsa. Jonna oli aina pitänyt amerikkalaisista miehistä.

– Jumala tuntee minut ja tietää, millä huomioni saa. Alkuperäiset tavoitteeni eivät olleet kauhean pyyteettömät, mutta aloin käydä kirkolla kuitenkin joka viikko, Jonna muistelee huvittuneena.

Hän istui kuukausia salin takarivissä ja epäili kaikkea kuulemaansa.

– Halusin varmistua siitä, ettei se ole minun juttuni. Yritin etsimällä etsiä vikoja. Silti joka kerta kun sain opetusta, lähdin kirkolta iloisena lauleskellen.

Lähetyssaarnaajat vaihtuivat, mutta Jonna jäi. Hän alkoi lukea pyhiä kirjoituksia ja kokeilla vähitellen kirkon ohjeita. Ja niin: t-paita tuntui paremmalta kuin napapaita, selvinpäinkin oli mukavaa ja irtosuhteiden jättäminen eheytti sydäntä.

– Mitä enemmän elin periaatteiden mukaan, sen parempi olo tuli, Jonna painottaa.

– Suurin asia oli kuitenkin ymmärtää, mikä on synti. Mielestäni esimerkiksi seksuaaliset suhteet olivat luonnollisia, niin kuin varmaan suurimman osan ikäisteni mielestä.

Hän päätti kuitenkin säästää itseään avioliittoon asti.

– Se on kyllä ollut aika mieletön kokemus. Ymmärsin sen, että kun on fyysistä ja kiihkeää, se
hämärtää rakkauden rajaa. Jos ei ole ennen naimisiinmenoa yrittänyt pidättää itseään, avioliiton
karikoissa se voi tulla vaikeaksi. Ei se tietenkään ole helppoa, mutta loppupeleissä kannattavaa.

Jonna oli 21-vuotias mennessään naimisiin.

– Tapasimme helmikuussa 2003, kun Nick palveli Haagan seurakunnassa. Ei me tiedetty
toisistamme paljoakaan. Tiesimme vain, ettei meistä voisi tulla mitään, Jonna kertaa.

Syksyllä tunne kuitenkin muuttui. Seurakunnan piispan tyttären häissä Jonna katsoi Nickiä ja tunsi ”kuuman, ihmeellisen aallon” menevän lävitseen. Nick oli tuntenut samoin, mutta tunnetta ei tietenkään voinut jakaa.

– Seuraavalla viikolla oli kastetilaisuuteni ja pyysin Nickiä kastamaan minut. Tietenkin, kun olin ihastunut, Jonnaa hymyilyttää taas.

Ei hävettävää

Laulaja-Jonnasta tuli mormoni: ”Nyt pukeudun siveästi!”

Jonna lukee juorulehden musiikkihaastattelua, joka on saanut uskonnollista lisäväriä. Toki paljastuksia on vilahdellut aiemminkin: Näitä asioita Jonna ei saa tehdä: juoda alkoholia, polttaa
tupakkaa.

– Kun hymyilen otsikon vieressä maireasti, tulee sellainen käsitys, että saarnaan. Ei uskonasioita
pysty lyhyesti selittämään. Omasta uskosta puhuminen on nuorelle laulajalle vielä arka
paikka. Tai mielellään hän puhuu, mutta monet suhtautuvat epäilevästi. Kun omat sukulaisetkin
välillä ihmettelevät, niin entäpä fanit?

– Toivon, että he ymmärtävät, että olen onnellinen. Nyt tunnen rakkautta ja elämäni on tasapainoisempaa.

Suurin osa faneista ei varmaan oikeasti edes välitä, kun eihän tämä suoraan liity musiikkiin, Jonna arvelee.

– En kuitenkaan halua, että usko on mikään salainen asia, kun ei siinä ole mitään hävettävää. Usko ei tartu, mutta ehkä siitä voi tarttua positiivista energiaa.

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

Lopettakaa jo

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Tämä naisten rohkeuden ylistys on naurettavaa. Mitä rohkeaa on siinä, että pitää suunsa supussa vuosikausia ja menee jopa muutaman kerran saman ohjaajan tuotantoon mukaan, jos on tullut niin väärin kohdelluksi?? Miksi ette avanneet suutanne heti ja tehneet jotain? Ihan turha vedota siihen, että ohjaajalla on niin suuri valta. Naiset itse ovat omalla vaikenemisellaan mahdollistaneet ohjaan "vallan". Tosiasia on, että ottamalla yhteyttä esim. liittoon, työsuojeluviranomaisiin ym. asialle olisi...
Lue kommentti
Taiteen probleema

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Aku Louhimiehen elokuvat ovat hyviä. Nyt on sanottu että näyttelijä tarvitsee turvallista ohjaajaa - miksi sitten Akun elokuvissa valtaosa näyttelijöistä on loistavia? Varmaan hän pystyy muuttumaan. Ikävä vain jos kivat ohjaajat tekevät ei-vaikuttavia elokuvia. Jotenkin yhden "äijän" lynkkaaminen tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin väitetyt inho-metodit.
Lue kommentti

”Ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa”, sanoo Kristiina Mustakangas, jonka unelmahäät toteutuivat tuntemattomien avulla.

Ensimmäisen kerran Kristiina, 41, ja Jani Mustakangas, 40, sanoivat tahdon maistraatissa. Avioliiton kunniaksi oli ostettu kakkua kaupan pakastealtaasta.

Se avioliitto ei kestänyt. Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen. Kristiina päätti, että jos he vielä menevät uudelleen naimisiin, hän haluaa kunnolliset kirkkohäät ja Jumalan siunauksen liitolle.

Vähitellen heistä alkoi tuntua siltä, että avioliitto voisi tällä kertaa onnistua. Ainoa ongelma oli, että Kristiinalla ja Janilla ei ollut rahaa sellaisiin häihin, joista he haaveilivat. Ei edes pienimuotoisiin, sillä he ovat kumpikin olleet pitkään työttöminä.

Tämän vuoden alussa, eräänä tammikuisena aamuyönä Kristiina kirjoitti haaveestaan Rovaniemen alueen Facebook-kierrätysryhmään. Hän kertoi, että he haluaisivat mennä uudelleen naimisiin ja järjestää pienet kirkkohäät, mutta heille ei jää rahaa säästöön pienistä tuloistaan. Löytyisikö ihmisiltä sympatiaa auttaa tällaisten häiden järjestämisessä?

– Myös kotimme on sisustettu ilmaistavaralla, jota olemme saaneet muun muassa Roskalava Rovaniemi+ympäristökunnat -kierrätysryhmän kautta, Kristiina kertoo.

Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen.

Hän ei kuitenkaan osannut edes odottaa sellaista määrää apua, joka heille tarjoutui.

– Parissa kuukaudessa saimme pikkuhiljaa kaikki tavarat, jotka tarvitsimme: kaikki somisteet, käyttämäni korut ja esimerkiksi uusia meikkejä. Saimme myös valokuvaajan ryhmän kautta.

Unohtumaton kokemus

Kun näytti siltä, että unelmien häät voisivat toteutua, pari uskalsi varata kirkon. Kristiina ja Jani vihittiin vajaat kaksi viikkoa sitten lauantaina.

– Se tunne, kun kirkon ovet aukaistiin ja prinsessa Ruususen häämarssi alkoi soida, oli jotakin unohtumatonta, Kristiina sanoo.

Huikeinta Kristiinan mielestä kuitenkin oli, kun paikallinen elintarvikealan opiskelija tarjoutui tekemään juhliin kakut ja ruuat. Kakkujen lisäksi häissä tarjottiin lohikeittoa. Kristiina ja Jani antoivat hääruokien valmistamiseen sata euroa omasta pussistaan.

– En tiedä, kuinka paljon ruuat valmistanut Maria Pyhäjärvi täydensi budjettia omasta pussistaan. Kun hän laittoi viestiä, ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa. Olen hänelle todella kiitollinen.

”Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.”

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Kristiinan ja Janin kotona.

– Aluksi suunnittelimme vähän suurempia häitä, joita varten olisimme vuokranneet tilan, mutta stressin välttämiseksi ja rahatilanteen vuoksi päädyimme pienimuotoisempiin juhliin, joihin kutsuimme muutamia ystäviä. Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.

Tavarat jatkavat jo matkaansa

Se prinsessapuku, josta Kristiina oli aina unelmoinut, löytyi lainaan kierrätysryhmän kautta.

– Sain yksityisviestin, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi hääpuku, joka voisi sopia minulle. Viestin lähettäjä oli käyttänyt sitä omissa häissään. Sovimme puvun sovittamisesta, ja kävi ilmi, että puku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen, siinä oli pitkä laahuskin.

”Hääpuku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen.”

Kristiina arvioi, että häät maksoivat noin 500 euroa. Kristiinalle ja Janille kierrätyshäät olivat pakonkin sanelema ratkaisu, mutta voisi kuvitella, että ekologisempi tapa juhlia kiinnostaisi yhä enemmän muitakin tulevia aviopareja. Useimmat koristeista ja muista tarvikkeista eivät juuri käytöstä kulu, ja sosiaalinen media tekee kierrätyksestä helppoa.

Kristiina ja Jani ovatkin saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan. Vaikka häistä on vajaat pari viikkoa, he ovat jo ehtineet laittaa ison osan saamistaan koristeista jatkamaan matkaansa.

– Elokuussa eräille somisteista on jo tiedossa yhdet uudet häät, Kristiina iloitsee.