R&B-laulaja Jonna liittyi mormonikirkkoon vuonna 2003 ja muutti elämänsä tärkeysjärjestyksen.

Laulaja Jonna Pirinen, 21, keinuttaa lanteitaan ja osoittaa sormellaan eturivin tanssivaa yleisöä. Helsinkiläisen homoravintolan syntymäpäiväbileissä naiset ovat kauniita ja miehet vielä kauniimpia, kuohuviini virtaa ja poskisuukot mäiskyvät. Ulkona on kolea syksy, mutta sisällä väentungoksessa hiostaa.

Jonna heittää säkeistöjen väliin raivokkaita tanssisooloja ja juo vettä kuumuuteensa. Pitkähihainen valkoinen jakku pysyy silti tiukasti päällä. Jalassakin on pitkät mustat housut, vaikka musiikkivideoilta hänet muistaa juuri pikkuriikkisistä asuista, jotka paljastivat treenatun vartalon. Tarkemmin katsottuna Jonnalla on eniten vaatteita koko ravintolassa.

– Tämäkin laulu kertoo siitä, ettei tarvitse olla täydellinen, laulaja kuuluttaa välillä.

Salin perällä spiikki hukkuu puheensorinaan. Jonna miettii, onko oikein, että hän on täällä. Hän kuuluu nyt mormonikirkkoon, jonka moraaliarvojen mukaan homoseksuaaliset suhteet eivät ole Jumalan tahdon mukaisia.

Poplaulajan lepopäivä

Jonna Pirinen hymyilee laulaessaan ja heiluttaa oikeaa kättään kolmiona edessään. Nyt on poplaulajan vapaapäivä ja Jonna toimii laulunjohtajana Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon sakramenttikokouksessa Helsingin Haagassa. Tuttavallisemmin mormonien jumalanpalveluksessa.

– Meidän ei pitäisi tuomita ketään, vaan olla avuksi, nuori sisar kehottaa puheessaan.

– Aamen, seurakunta vastaa.

Välillä rukoillaan ja taas lauletaan. Lapset mölyävät salin perällä, mutta kukaan ei tunnu häiriintyvän. Jonna istuu etupenkissä ja puristaa hellästi amerikkalaisen sulhasensa Nick Thomasin kättä. Hymy ei katoa huulilta.

Jumalanpalveluksen jälkeen uskonkappaleiden opiskelu jatkuu eri ryhmissä vielä muutaman tunnin. Naisten Apuyhdistys käsittelee sakramenttien pyhyyttä. Kauluspaitansa ylös asti napittanut Jonna osallistuu keskusteluun aktiivisesti:

– Yritän aina miettiä, että mitähän Jeesus tässä tilanteessa tekisi.

Miten ihmeessä villi hip hop -prinsessa on tänne päätynyt?

Komeat miehet houkuttivat

Jonnan joensuulaisessa perheessä oltiin oltu tavallisia tapakristittyjä: kirkossa käytiin, jos juhlat edellyttivät, isovanhempien kanssa vähän useammin.

Syksyllä 2002 Jonna oli työharjoittelijana englanninkielisessä päiväkodissa. Siellä hän tutustui kahteen lähetyssaarnaajiksi Suomeen saapuneeseen amerikkalaisnuorukaiseen. He houkuttivat Jonnan tutustumaan heidän uskoonsa. Jonna oli aina pitänyt amerikkalaisista miehistä.

– Jumala tuntee minut ja tietää, millä huomioni saa. Alkuperäiset tavoitteeni eivät olleet kauhean pyyteettömät, mutta aloin käydä kirkolla kuitenkin joka viikko, Jonna muistelee huvittuneena.

Hän istui kuukausia salin takarivissä ja epäili kaikkea kuulemaansa.

– Halusin varmistua siitä, ettei se ole minun juttuni. Yritin etsimällä etsiä vikoja. Silti joka kerta kun sain opetusta, lähdin kirkolta iloisena lauleskellen.

Lähetyssaarnaajat vaihtuivat, mutta Jonna jäi. Hän alkoi lukea pyhiä kirjoituksia ja kokeilla vähitellen kirkon ohjeita. Ja niin: t-paita tuntui paremmalta kuin napapaita, selvinpäinkin oli mukavaa ja irtosuhteiden jättäminen eheytti sydäntä.

– Mitä enemmän elin periaatteiden mukaan, sen parempi olo tuli, Jonna painottaa.

– Suurin asia oli kuitenkin ymmärtää, mikä on synti. Mielestäni esimerkiksi seksuaaliset suhteet olivat luonnollisia, niin kuin varmaan suurimman osan ikäisteni mielestä.

Hän päätti kuitenkin säästää itseään avioliittoon asti.

– Se on kyllä ollut aika mieletön kokemus. Ymmärsin sen, että kun on fyysistä ja kiihkeää, se
hämärtää rakkauden rajaa. Jos ei ole ennen naimisiinmenoa yrittänyt pidättää itseään, avioliiton
karikoissa se voi tulla vaikeaksi. Ei se tietenkään ole helppoa, mutta loppupeleissä kannattavaa.

Jonna oli 21-vuotias mennessään naimisiin.

– Tapasimme helmikuussa 2003, kun Nick palveli Haagan seurakunnassa. Ei me tiedetty
toisistamme paljoakaan. Tiesimme vain, ettei meistä voisi tulla mitään, Jonna kertaa.

Syksyllä tunne kuitenkin muuttui. Seurakunnan piispan tyttären häissä Jonna katsoi Nickiä ja tunsi ”kuuman, ihmeellisen aallon” menevän lävitseen. Nick oli tuntenut samoin, mutta tunnetta ei tietenkään voinut jakaa.

– Seuraavalla viikolla oli kastetilaisuuteni ja pyysin Nickiä kastamaan minut. Tietenkin, kun olin ihastunut, Jonnaa hymyilyttää taas.

Ei hävettävää

Laulaja-Jonnasta tuli mormoni: ”Nyt pukeudun siveästi!”

Jonna lukee juorulehden musiikkihaastattelua, joka on saanut uskonnollista lisäväriä. Toki paljastuksia on vilahdellut aiemminkin: Näitä asioita Jonna ei saa tehdä: juoda alkoholia, polttaa
tupakkaa.

– Kun hymyilen otsikon vieressä maireasti, tulee sellainen käsitys, että saarnaan. Ei uskonasioita
pysty lyhyesti selittämään. Omasta uskosta puhuminen on nuorelle laulajalle vielä arka
paikka. Tai mielellään hän puhuu, mutta monet suhtautuvat epäilevästi. Kun omat sukulaisetkin
välillä ihmettelevät, niin entäpä fanit?

– Toivon, että he ymmärtävät, että olen onnellinen. Nyt tunnen rakkautta ja elämäni on tasapainoisempaa.

Suurin osa faneista ei varmaan oikeasti edes välitä, kun eihän tämä suoraan liity musiikkiin, Jonna arvelee.

– En kuitenkaan halua, että usko on mikään salainen asia, kun ei siinä ole mitään hävettävää. Usko ei tartu, mutta ehkä siitä voi tarttua positiivista energiaa.

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5

Naisystävä Katja ei aio esiintyä suuremmin miehensä rinnalla julkisuudessa.

Laulaja Ressu Redford, 56, esitteli torstai-iltana uuden naisystävänsä Katjan ravintola Pincho Nationin avajaisissa Turussa.

– Hyvin menee ja kesää vietetään yhdessä. Kesän kohokohta on nyt, kun aurinko paistaa, Ressu jutteli.

Silminnähden rakastunut pariskunta on seurustellut jo jonkin aikaa. Katja on käynyt miehensä keikoilla ja myönsi ihastuneensa tämän huumorintajuun.

– Muun muassa siihen, hän virnisti.

Katja totesi myös, ettei aio esiintyä julkisuudessa isommin, vaan aikoo pysytellä yksityishenkilönä. Hän kertoi työskentelevänsä ”aivan eri alalla” kuin Ressu.

– Minä olen syntyperäinen turkulainen, ja Katja on tästä läheltä, Ressu lisäsi.

Ressu Redford oli naimisissa lähes 20 vuotta Nina Björkfeltin kanssa. Pari erosi virallisesti joulukuussa 2016. Heillä on kaksi poikaa: vuonna 1998 syntynyt Frans ja vuonna 2000 syntynyt Elliot.