Jonna Kauppila totuttelee uuteen rooliinsa nelikuisen Jimi-pojan äitinä ja saa täyden tuen kihlatultaan Jarno Ziprukselta.
– Kokemus omien vanhempieni menettämisestä sai minut laatimaan suunnitelmat pahimman varalle lastamme varten. Siksi Jimillä on kuusi kummia, hän ei koskaan jää ilman läheisiä. Jonna tahtoisi jo naimisiin, mutta häitä ei ole luvassa tänä kesänä.
Haastattelu on julkaistu Me Naiset –lehdessä vuonna 2002.

Haastattelu on julkaistu Me Naiset –lehdessä vuonna 2002. ( Linkki tiedostoon )

Sohvalla köllii erinomaisen hyväntuulinen pikkumies. Kylläinen masu hytkyy naurun tahtiin ja ilmoille kajahtaa iloisia kiljahduksia. Vesseli on vähintäänkin tyytyväinen ja miksipä ei, jokaiseen virnistykseen, otsankurtistukseen ja jokellukseen vastataan hymyllä sekä ihastuneilla kehuilla. Vuoden 1998 Miss Suomi Jonna Kauppila, 25, on korviaan myöten rakastunut elämänsä uuteen mieheen, rokkaavasti ristittyyn Jimi Henrikiin, 4 kk.

Jonnan ja hänen kihlattunsa Jarno Zippe Zipruksen esikoinen on vanhempiensa mukaan helppohoitoinen sisupussi. Pienokaisen päivärytmi kuuden, kahdeksankin tunnin yöunineen on armollinen hoitovastuun jakaville vanhemmille, mutta omaa tahtoa vauvalta ei puutu.

– Tahdonlujuutensa Jimi on saanut mammaltaan, Jonna tunnustaa, mutta hän on oikeasti kyllä helppo vauva. Hyväntuulinen ja vilkas.

Zippe on täysillä mukana vauvanhoidossa ja tarjoaa tottuneesti pojalle maitopulloa silloin, kun Jonna tarvitsee unta.

– Sovimme jo etukäteen siitä, ettei kumpaakaan väsytetä valvomisilla vaan hoidot jaetaan tasapuolisesti. Kuulin myös paljon pelottavia kertomuksia synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta nyt kuitenkin tunnen oloni energisemmäksi kuin koskaan. Tosin pienistä vapaahetkistä on tullut luksusta, sitä nauttii päästessään rauhassa yksin suihkuun. Välillä tuntuu, että Jimillä on kaksi äitiä, niin kiitettävästi Zippe touhuaa vauvan kanssa, Jonna kertoo ja nuuhkaisee taas hekottelevaa kääröään.

Kuuden kummin turvaverkko

Äitiys on Jonnalle uusi rooli, mutta vastuun kantaminen ei ole hänelle vierasta. Äitinsä sairastuttua vakavasti Jonna oli apuna kotiaskareissa ja kahden nuoremman siskonsa paimentamisessa. Pian äitinsä kuoleman jälkeen tytöt menettivät myös isänsä ja Jonnasta tuli perheen vanhin. Parikymppisen varmuudella ja elämänkokemuksella hän joutui puntaroimaan esimerkiksi missä tuolloin 13-vuotiaan Julia-siskon olisi parasta asua.

Jonna myöntää, että kokemus omien vanhempien menettämisestä sai hänet tekemään suunnitelmia pahimman varalle myös omaa lastaan varten. Miten Jimin kävisi, jos vanhemmille tapahtuisi jotain pahaa? Osaksi tuosta huolesta syntyi ajatus pyytää pojalle kuusi kummivanhempaa, Jimillä riittäisi aina läheisiä.

– Kyllä me nämä asiat olemme miettineet tosi tarkkaan, Jonna kertoo. Vanhemmuus on tuonut myös uudenlaista varovaisuutta ja huolellisuutta omaan käytökseen. Vaikkapa liikenteessä kuljemme hillitymmin, joko siksi että vauva on kyydissä tai jotta pääsisi ehjänä kotiin Jimin luokse. Toisaalta oma henki ei tunnu olevan minkään arvoinen, kun kaikessa ajattelemme ensin vauvan turvallisuutta ja sitten vasta omaamme.

– Mutta ei minulla ole muita suuria äitiyteen liittyviä pelkoja. Paitsi, ettemme passaisi poikaa liiaksi, Jonna nauraa.

Elämyksiä, ei tavaraa

Jonna ja Zippe ovat molemmat saaneet melko yhdenmukaisen kasvatuksen ja varttuneet samankaltaisten arvojen keskellä.

– Olemme molemmat muun muassa harrastaneet paljon urheilua, Zippe jalkapalloa ja minä yleisurheilua. Tosin sillä erotuksella, että Zippeä harjoituskasseineen kuskattiin autolla treeneihin, minä taas poljin aina pyörällä harjoituksiin. Vanhempieni mukaan harrastukseen piti olla niin kova hinku, että sinne jaksoi itse taittaa matkansa. Silloinkin, kun isä tai äiti lähtivät mukaan seuraamaan harjoituksia tai kisoja, menimme kaikki pyöräillen, autoa ei käytetty turhaan, Jonna muistelee.

Tuoreet vanhemmat ovat käyneet pitkiä keskusteluja oman jälkipolvensa kasvatuksesta, ja Jonna iloitsee heidän olevan hyvin samoilla linjoilla. Rajat lapsella pitää olla, mutta läheisyydessä ei säästellä. Pienokaiselle tarjotaan mieluummin elämyksiä kuin tavaraa, pikemmin lähdetään retkeilemään kuin ostetaan uusia leluja ja krääsää.

– Ainakaan lapsemme ei jää vaille lämpöä ja hellyyttä, meillä kosketellaan ja halitaan hyvin herkästi. Todennäköisesti Jimiparka saa vielä teini-ikäisenäkin nolostella, kun äiti taas kavereiden nähden hyökkää halimaan. Olen aina ollut myös vähän hössö ja ylihuolehtiva, joten sitä puolta saan vahtia itsessäni. Yritän olla soittelematta koko ajan lapsenvahdille tai tukkia suuni, kun tekee mieli motkottaa hoitajan huteran näköisistä sandaaleista, Jonna virnistää.

Nuoressa perheessä vaalitaan myös kristillisiä arvoja. Vaikka kumpikaan ei tule varsin uskovaisesta perheestä, Jonna lukee vauvalleen joka ehtoo iltarukoukseksi Levolle laske Luojani.

Jonna kertoo tarttuneensa äidin rutiineihin topakasti. Vaikka kokeneemmat mammat tyrkyttäisivät neuvojaan, hän mieluusti suoriutuu tehtävistä omin avuin. Pariin otteeseen anopillekin on tullut töksäytettyä ja kylpyvannan ääreltä hän on häätänyt ylimääräiset käsiparit pois.

Toisaalta hän osaa nyt arvostaa muita äitejä ja muistelee omaa äitiään valtavalla kiitollisuudella ja kunnioituksella.

– Äitini hautajaisissa laulettiin Mikko Alatalon kappaletta Hyasinttien aikaa ja sen sanoja tässä on viime viikkoina tullut muisteltua. Meillä oli aina ruoka pöydässä ja puhtaat vaatteet odottamassa, minun olisi pitänyt osoittaa hänelle niin paljon enemmän kiitollisuutta. Tätä nykyä aivan hävettää, millaista oma käytökseni on ollut äitejä kohtaan, mutta ei heidän arkeaan ole voinut käsittää ennen kuin oman kokemuksen kautta. Ennen vielä lapsimäärät olivat isompia eivätkä isät olleet näin aktiivisesti mukana perheen touhuissa, Jonna päivittelee.

Elämää pusutullissa

Perheenä Jonna ja Zippe tekevät aivan samoja asioita kuin ennen lapsen tuloa, mutta nyt futisotteluihin tai vappupiknikeille pakataan vauvanyytti mukaan. Jonnalle äidiksitulo ei merkitse rajoituksia tai esteitä.

– Pukeudun edelleen nuorekkaasti. En koe jääväni mistään paitsi lapsen takia, päinvastoin. Nyt kaikella mitä teen, näyttää olevan enemmän sisältöä.

Vaikka ovatkin täysin hullaantuneita pikku-Jimiinsä, nuoripari yrittää muistaa vaalia myös omaa suhdettaan. Vauvantulosta huolimatta heidän elämänsä ei muutu pelkäksi vaipanvaihdoksi ja keskusteluiksi naperon hoitoajoista. Hellyydenosoituksia jaetaan puolin ja toisin.

– Olemme jo jättäneet Jimin hoitoon Zipen vanhemmille ja ottaneet täysin kahdenkeskeistä aikaa itsellemme, vaikka se onkin tehnyt kipeää. Meistä hädin tuskin oli risteilylle lähtijöiksi, kun ikävä tuntui niin kovalta. Mutta parisuhdetta on hoidettava siinä missä vauvaakin. Vaikka olemme nyt isä ja äiti, olemme edelleen toisillemme myös mies ja nainen, Jonna pohtii ja hymyilee kertoessaan kotona ylläpidettävästä pusutullista.

– Kun arkikiireiden keskellä ohitamme toisemme, huikkaamme usein, että ”pusutulli”. Siinä kohdassa saa vaihtaa pikapusut!

Jonna ja Zippe ovat kihloissa ja suunnitelleet menevänsä naimisiin, kunhan sulhanen saa opiskelunsa suoritettua ja pääsee kiinni työelämään. Jonna olisi ollut valmis menemään papin puheille jo aiemmin ja ilman suurempia seremonioita, mutta Zippe toivoi toisin.

– Hän sanoi, että naimisiin mennään kerran ja sitten kunnolla. Nykyään ei kunnon häitä kuitenkaan saa järjestettyä opiskelijatuilla ja äitiyspäivärahoilla, joten mieluummin odotamme myöhempään. Olen minä kuitenkin sen verran vanhoillinen, että tahdon saman sukunimen kuin miehelläni ja lapsellani, vasta sitten me olemme todellinen perhe, Jonna huokaa.

Vaikka parilla ei juuri nyt ole varaa messevien häiden järjestämiseen, perheen talous on kunnossa. Perheen perustamista tavataan pitää kalliina puuhana, mutta Jonnan mielestä puheet ovat turhia. Pienokainen saa kaiken mitä tarvitsee, kun hankinnoissa käyttää maalaisjärkeä.

– En tietenkään käytä niin paljoa itseeni, mutta emme liioin elä rahapulassa. Itse asiassa talousasiamme ovat vakaammalla pohjalla kuin aikoihin. Ennenhän minä elin yksinomaan epäsäännöllisillä keikkapalkkioilla, Jonna huomauttaa.

Isä toipuu pidempään

Jimi näki päivänvalon pitkäperjantaina, kun kiirastorstaina alkanut synnytys huipentui keisarileikkaukseen kestettyään liki 19 tuntia. Jonna muistaa synnytyksestä hetket, jolloin häntä huvitettiin vitsein, hoidettiin lämpöpussein tai kun Zippe antoi hierontaa. Rankimpien kiputilojen aikaan hän lähes katosi hämärän rajamaille, niin ettei muista niistä juuri mitään.

– Nyt todella tiedän, mitä pitkäperjantailla tarkoitetaan, Jonna hengähtää. Tämän yhden kokemukseni perusteella olen ehdoton leikkauksen puolestapuhuja. Leikkaus säästi voimia, olin koko ajan hereillä ja sain lapsen heti rinnalleni. Ja siitä kaikesta jäi vain viiden sentin arpi.

Raskautensa aikana Jonna lihoi kaksikymmentä kiloa, joista kolmetoista jäi synnytyssaliin. Kipuherkkänä tyyppinä ja ensikertalaisena hän herkästi raportoi kolotuksistaan siipalleen.

– Itse asiassa raskausaika oli Zipelle varmaan vaikeampaa kuin minulle. Valitin pienistäkin, koska tuntemukset olivat minulle niin outoja. Minä kuitenkin muistelen odotusaikaa haikeudella, sillä silloin sain luvan kanssa olla ruma, laiska, lihava ja veltto, Jonna nauraa.

Esikoisen saannista ei jäänyt kauhukuvia, itse asiassa Jonna hankkisi mieluusti lisää lapsia.

– Zippe tässä vielä toppuuttelee, hänellä tuo toipuminen taitaa kestää kauemmin, onnellinen äiti huokaa.