Me Naiset
|
Rosanna Serkamo

Avioero ja äidin alkoholismi. Euroviisuehdokas Jonna on kääntänyt elämänsä vaikeudet vahvuudekseen.

Laulaja Jonna Christensen (o.s. Pirinen), 27, kuuntelee omaa lauluaan seitsemän vuoden takaa. Ähinät, kiekaisut ja roisit sanoitukset saavat hänet pyörittelemään silmiään. 

Vuosina 2003–2006 Jonna julkaisi kolme albumia. Hän haki vaikutteita kansainvälisistä musiikkivideoista ja keimaili keikoillakin pienissä vaatteissa. Jossain vaiheessa se alkoi kuitenkin tuntua vieraalta.

– Olen aina ollut huomionhakuinen, mutta vähitellen opin ymmärtämään, etteivät paljastavat vaatteet täyttäneet sitä koloa, joka sisälläni oli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuon kolon on Jonnan mukaan aiheuttanut monen eri asian summa. Se sai alkunsa jo lapsuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidin alkoholismi satutti

Jonnan nuoruus oli rankkaa aikaa, sillä vanhemmat riitelivät paljon. He erosivat Jonnan ollessa 12.

Jonnalle aiheutti surua myös äidin alkoholismi. Hän seurasi vuosia vierestä, kuinka viina teki tuhojaan ja heikensi äidin terveyttä.

– Tuntui kauhealta, että äiti joi elämänsä niin huonoon kuntoon. Päätin, että oman pääni pitää pysyä selvänä, enkä siksi juo. Se päätös on ollut minulle tärkeä. Päihteillä olisi helppo turruttaa omat ajatukset, mutta en halua jäädä mistään paitsi, Jonna pohtii.

Jonnan äiti ei koskaan päässyt irti alkoholista. Kaksi vuotta sittenhän kuoli sen aiheuttamiin sisäisiin vaurioihin. Jonna oli aiemmin samana päivänä puhunut äitinsä kanssa puhelimessa eikä ollut osannut aavistaa tulevaa. Äiti oli menehtyessään 48-vuotias.

– Äitini elämänkaari jäi lyhyeksi, mutta uskon, että kaikella on tarkoituksensa. Kun muistelen äitiä, minulla ei ole ikävä sitä mitä oli, vaan sitä mitä olisi voinut olla.

Asioiden syvemmässä ymmärryksessä Jonnaa on auttanut usko. Hän kääntyi seitsemän vuotta sitten mormoniksi ja pitää uskontoaan tukipilarina niin hyvissä kuin huonoissa hetkissä.

– Äidin menetystä on helpompaa käsitellä, kun itsellä on vahva luottamus siihen, että kaikki menee kuten on tarkoitettu. Siksi en itsekään enää pelkää kuolemaa.

Riitaa hääpäivänä

Jonna on aina löytänyt elämän kolhuihin apua uskon lisäksi säveltämisestä ja sanoittamisesta. Nyt hän viimeistelee neljättä levyään, josta tulee kuin hänen päiväkirjansa.

Tulevalla levyllään Jonna on omistanut kappaleita äidin lisäksi muillekin hänen elämäänsä vaikuttaneille. Wedding night on suunnattu Jonnan entiselle aviomiehelle, josta hän erosi ensimmäisen avioliittovuoden jälkeen.

Jonna oli 20-vuotias, kun hän tapasi Suomessa mormonipiireissä lähetystyössä olleen amerikkalaisen Nick Thomasin. Molemmat hullaantuivat toisistaan täysin. Häitä juhlittiin vuonna 2004. Päivä, jonka piti olla yksi Jonnan onnellisimmista, päättyi kuitenkin karusti.

– Hääpäivänä mieheni sanoi, että olikohan tämä nyt hyvä idea. Itse olin päätökseni tehnyt ja avioliittoon täysin valmis, joten hänen sanansa järkyttivät. Päädyin meikit levinneinä hääpuvussani itkemään kalliin hotellin käytävillä. Se oli aika hurja ilta, Jonna muistelee.

Seuraavana päivänä pari kuitenkin sopi ja he asettuivat asumaan Suomeen.

Avioero opetti itsestä

Avioliitosta huolimatta Jonnan ja Nickin suhde ei ollut kovin tukevalla pohjalla ja se oli täynnä riitoja. Jonna uskoo saaneensa mallin omilta vanhemmiltaan.

Jonna ja Nick alkoivat voida avioliitossaan yhä huonommin. Lopulta Nick ilmoitti, ettei hän halua enää jatkaa suhdetta.

– Hän sanoi menneensä naimisiin vääristä syistä. Se tuntui hirvittävältä, mutta toisen puolesta ei voi tehdä päätöksiä. Siinä tilanteessa hän ei osannut pahoitella, mutta on jälkikäteen pyytänyt anteeksi. Ja olen antanutkin.

Jonnan valoisa elämänkatsomus on pitkän työn tulosta. Hän on nähnyt paljon vaivaa onnellisuutensa löytämiseksi. Siinä on auttanut muun muassa useamman vuoden kestävä terapia. Uusi avioliittokin kukoistaa.

– Sanomani on, että toivoa on aina. Kannattaa myös muistaa, että illalla omia tunteita ei kannata liikaa käsitellä, sillä asiat tuntuvat vähän paremmilta aamuisin.

Jonna

  • Jonna Marika Christensen (o.s. Pirinen) syntyi 28.12.1982 Joensuussa. Hänellä on yksi pikkusisko ja kaksi velipuolta.
  • Nousi julkisuuteen Popstars-ohjelmasta ja Gimmel-bändistä. Levyt Kaksnolla (2003), Kasvot Vedessä (2004) ja Lähempänä totuutta (2006). Neljäs albumi ilmestyy keväällä.
  • Meni viime kesänä naimisiin tanskalais-amerikkalaisen Flemming Benjamin Christensenin kanssa. ”Tuntuu toki hassulta sanoa, että olen pian 28-vuotias ja toista kertaa naimisissa, mutta olenpahan ainakin kokemusta rikkaampi.”
  • Kilpailee Suomen Euroviisukarsinnoissa 14.1. ”Luvassa on tanssillinen show, eikä vastaavaa ole muistini mukaan Suomessa ennen nähty.”
Sisältö jatkuu mainoksen alla