Avioero ja äidin alkoholismi. Euroviisuehdokas Jonna on kääntänyt elämänsä vaikeudet vahvuudekseen.

Laulaja Jonna Christensen (o.s. Pirinen), 27, kuuntelee omaa lauluaan seitsemän vuoden takaa. Ähinät, kiekaisut ja roisit sanoitukset saavat hänet pyörittelemään silmiään. 

Vuosina 2003–2006 Jonna julkaisi kolme albumia. Hän haki vaikutteita kansainvälisistä musiikkivideoista ja keimaili keikoillakin pienissä vaatteissa. Jossain vaiheessa se alkoi kuitenkin tuntua vieraalta.

– Olen aina ollut huomionhakuinen, mutta vähitellen opin ymmärtämään, etteivät paljastavat vaatteet täyttäneet sitä koloa, joka sisälläni oli.

Tuon kolon on Jonnan mukaan aiheuttanut monen eri asian summa. Se sai alkunsa jo lapsuudessa.

Äidin alkoholismi satutti

Jonnan nuoruus oli rankkaa aikaa, sillä vanhemmat riitelivät paljon. He erosivat Jonnan ollessa 12.

Jonnalle aiheutti surua myös äidin alkoholismi. Hän seurasi vuosia vierestä, kuinka viina teki tuhojaan ja heikensi äidin terveyttä.

– Tuntui kauhealta, että äiti joi elämänsä niin huonoon kuntoon. Päätin, että oman pääni pitää pysyä selvänä, enkä siksi juo. Se päätös on ollut minulle tärkeä. Päihteillä olisi helppo turruttaa omat ajatukset, mutta en halua jäädä mistään paitsi, Jonna pohtii.

Jonnan äiti ei koskaan päässyt irti alkoholista. Kaksi vuotta sittenhän kuoli sen aiheuttamiin sisäisiin vaurioihin. Jonna oli aiemmin samana päivänä puhunut äitinsä kanssa puhelimessa eikä ollut osannut aavistaa tulevaa. Äiti oli menehtyessään 48-vuotias.

– Äitini elämänkaari jäi lyhyeksi, mutta uskon, että kaikella on tarkoituksensa. Kun muistelen äitiä, minulla ei ole ikävä sitä mitä oli, vaan sitä mitä olisi voinut olla.

Asioiden syvemmässä ymmärryksessä Jonnaa on auttanut usko. Hän kääntyi seitsemän vuotta sitten mormoniksi ja pitää uskontoaan tukipilarina niin hyvissä kuin huonoissa hetkissä.

– Äidin menetystä on helpompaa käsitellä, kun itsellä on vahva luottamus siihen, että kaikki menee kuten on tarkoitettu. Siksi en itsekään enää pelkää kuolemaa.

Riitaa hääpäivänä

Jonna on aina löytänyt elämän kolhuihin apua uskon lisäksi säveltämisestä ja sanoittamisesta. Nyt hän viimeistelee neljättä levyään, josta tulee kuin hänen päiväkirjansa.

Tulevalla levyllään Jonna on omistanut kappaleita äidin lisäksi muillekin hänen elämäänsä vaikuttaneille. Wedding night on suunnattu Jonnan entiselle aviomiehelle, josta hän erosi ensimmäisen avioliittovuoden jälkeen.

Jonna oli 20-vuotias, kun hän tapasi Suomessa mormonipiireissä lähetystyössä olleen amerikkalaisen Nick Thomasin. Molemmat hullaantuivat toisistaan täysin. Häitä juhlittiin vuonna 2004. Päivä, jonka piti olla yksi Jonnan onnellisimmista, päättyi kuitenkin karusti.

– Hääpäivänä mieheni sanoi, että olikohan tämä nyt hyvä idea. Itse olin päätökseni tehnyt ja avioliittoon täysin valmis, joten hänen sanansa järkyttivät. Päädyin meikit levinneinä hääpuvussani itkemään kalliin hotellin käytävillä. Se oli aika hurja ilta, Jonna muistelee.

Seuraavana päivänä pari kuitenkin sopi ja he asettuivat asumaan Suomeen.

Avioero opetti itsestä

Avioliitosta huolimatta Jonnan ja Nickin suhde ei ollut kovin tukevalla pohjalla ja se oli täynnä riitoja. Jonna uskoo saaneensa mallin omilta vanhemmiltaan.

Jonna ja Nick alkoivat voida avioliitossaan yhä huonommin. Lopulta Nick ilmoitti, ettei hän halua enää jatkaa suhdetta.

– Hän sanoi menneensä naimisiin vääristä syistä. Se tuntui hirvittävältä, mutta toisen puolesta ei voi tehdä päätöksiä. Siinä tilanteessa hän ei osannut pahoitella, mutta on jälkikäteen pyytänyt anteeksi. Ja olen antanutkin.

Jonnan valoisa elämänkatsomus on pitkän työn tulosta. Hän on nähnyt paljon vaivaa onnellisuutensa löytämiseksi. Siinä on auttanut muun muassa useamman vuoden kestävä terapia. Uusi avioliittokin kukoistaa.

– Sanomani on, että toivoa on aina. Kannattaa myös muistaa, että illalla omia tunteita ei kannata liikaa käsitellä, sillä asiat tuntuvat vähän paremmilta aamuisin.

Jonna

  • Jonna Marika Christensen (o.s. Pirinen) syntyi 28.12.1982 Joensuussa. Hänellä on yksi pikkusisko ja kaksi velipuolta.
  • Nousi julkisuuteen Popstars-ohjelmasta ja Gimmel-bändistä. Levyt Kaksnolla (2003), Kasvot Vedessä (2004) ja Lähempänä totuutta (2006). Neljäs albumi ilmestyy keväällä.
  • Meni viime kesänä naimisiin tanskalais-amerikkalaisen Flemming Benjamin Christensenin kanssa. ”Tuntuu toki hassulta sanoa, että olen pian 28-vuotias ja toista kertaa naimisissa, mutta olenpahan ainakin kokemusta rikkaampi.”
  • Kilpailee Suomen Euroviisukarsinnoissa 14.1. ”Luvassa on tanssillinen show, eikä vastaavaa ole muistini mukaan Suomessa ennen nähty.”

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.