Tanssija Hanna Karttunen nauttii tuhdeista yöpaloista. Kuva: Sami Repo
Tanssija Hanna Karttunen nauttii tuhdeista yöpaloista. Kuva: Sami Repo

”Porkkanakeiton ohje on parhaalta ystävättäreltä, jonka kanssa jaettiin kämppä Lontoossa. Se on portugalilainen ohje, joka on julkaistu englantilaisessa keittokirjassa. Kun muutin Etelä-Afrikkaan, sain keittiön ja aloin kokata itselleni ruokaa. Tein murukastiketta, lihakeittoa ja makaronilaatikkoa.”
”Porkkanakeiton ohje on parhaalta ystävättäreltä, jonka kanssa jaettiin kämppä Lontoossa. Se on portugalilainen ohje, joka on julkaistu englantilaisessa keittokirjassa. Kun muutin Etelä-Afrikkaan, sain keittiön ja aloin kokata itselleni ruokaa. Tein murukastiketta, lihakeittoa ja makaronilaatikkoa.”

Carpacciossa punajuuri nautiskellaan rapean raakana.
Carpacciossa punajuuri nautiskellaan rapean raakana.

Ammatikseen tanssiva Hanna Karttunen ­rakastaa ­kevyttä ruokaa ­mutta ­jättää salaatinlehdet ­syömättä. Parhaiten ruoka maistuu pikkutunneilla.

Jos treenaa kymmenenkin tuntia päivässä eikä pidä kuin yhden lepopäivän viikossa, luulisi olevan supertärkeää, että noudattaa tarkkaa ruokavaliota. Ammatikseen tanssiva Hanna Karttunen syö kuitenkin lähes mitä lystää.

– Syön jaksaakseni ja pitääkseni vartaloni valmiina esiintymisiin. Muuten ruoka ei ole minulle iso juttu.

Mutta nälkä on iso juttu, kun sitä ei ole. Ja heti esiintymisen jälkeen sitä ei ole. Hanna joutuukin odottamaan pikkutunneille, ennen kuin ruoka taas maistuu. Silloin hän saattaa syödä burgerin ja ranskalaisia, vaikka syö muuten kevyesti. Tuhti yöpala väsyttää mukavasti uneen.

Myös pitkät lennot ja aikaero kadottavat Hannan kropasta nälän. Siksi hän pinkaisee lentokoneesta suoraan salille ja treenaan kevyesti: polkee kuntopyörää, venyttelee ja tekee joogaliikkeitä. Treenin jälkeen hän syö kevyen aterian, mieluiten kalaa. Tai ”kallaa”, niin kuin Oulun tyttö sanoo. Sitten se nälkä taas herää.

Ompelukone selässä maailmalle

Hanna oli 20-vuotias, kun hän lähti reppu selässä Kaliforniaan. Repussa oli vain yksi painava esine, ompelukone. Sitä tanssija tarvitsi esiintymisvaatteiden tekemiseen.

Amerikassa Hannan paino nousi nopeasti muutaman kilon, vaikka hän ei muuttanut syömistä. Kilot lähtivät kuitenkin parissa kuukaudessa.

– Aloin syödä laadukkaampaa. Vaihdoin esimerkiksi kanan luomuksi.

Hanna ei ole koskaan laihduttanut, mutta kerran hän kokeili omituista dieettiä, johon italialainen tanssikumppani innosti hänet.

– Söimme viikon kalaa, viikon lihaa ja viikon pastaa tai riisiä. Sen piti auttaa meitä parempaan kuntoon, mutta se olikin virhe. Painoni alkoi tippua, ja MM-finaali lähestyi.

Liian alhainen paino vaani Hannaa myös parikymppisenä Amerikassa. Siellä hänellä oli suorastaan nälkä, koska hän käytti vähät rahansa treenaamiseen.

Jone hellii ruualla

Tanssi on vienyt Hannaa ympäri maapallon. Hän on vastikään palannut Sisiliasta ja parilta Moskovan-reissulta ja juuri lähdössä kuukauden mittaiselle Amerikan-kiertueelleen.

– Kremlissä esiintyjien ruokana oli rasvassa lilluvaa porsaankotlettia. Jouduin ottamaan ”tonnikalaa tanssijattaren tapaan” eli söin vakuumiin pakattua tonnikalaa. Kannan sitä mukanani tällaisia tilanteita varten.

Raskas ruoka ennen esiintymistä tai treeniä ei käy päinsä, koska muuten Hannalle tulisi paha olo, ainakin niissä liikkeissä, joissa Victor Da Silva pyörittää partneriaan pää alaspäin.

– Keskipakoisvoima on niin hurja, että tuntuu sormenpäissäkin.

Hanna on puolet vuodesta poissa kotoa, eikä reissussa voi kokata. Kotonakin ruuanlaitto taas jää Hannalta nykyisin vähiin, koska puoliso Jone Nikula on innokas kokki.

– Jone hellii minua ruualla. Viimeksi hän teki upeaa gulassia. Valitettavasti en voi antaa siitä reseptiä, koska Jone kokkaa makutuntumalla. Ruuanlaitto on Jonen tapa rentoutua. Minä käytän aikani mieluummin ompelemiseen.

Normipäivä

Ennen päivän ensimmäistä treeniä en syö mitään. Juon vain vettä ja kupin kahvia. Harjoituksen jälkeen maistuu puuro.

Lounaaksi saatan syödä mysliä, hunajaa ja rasvatonta jogurttia, joka on ihanan juoksevaa.

Illalla syön esimerkiksi salaattia lohen tai halloumin kanssa. Perunaa syön tosi harvoin.

Ennen esitystä partnerini Victor voi syödä spagettia ja jauhelihakastiketta tai burgerin. Minä en syö juuri mitään.”

Jääkaapissa nyt

Mansikanmakuinen ­Benecol-juoma, appelsiinimehua, Oltermanni-viipaleita, pari pulloa häistä jäänyttä samppanjaa, soijakastiketta, parmesaanijuustoa, munia.

Parasta

Sipuli

Lapsena pyysin nimipäivä­lahjaksi jätti­sipulin.

Punajuuri

Rakastan punajuurta. Se on ihanaa paahdettuna ja sopii keittoihin.

Suola

Jos on monta treeniä päivässä, otan välillä ­sormenpäällä suolaa suuhuni. Muuten saan kramppeja.

Keitot

Nautin kevyistä ruuista, ja keitot ovat lempi­ruokaani.

Treeniruoka

”Treeneissä kadotan helposti ajantajuni. Havahdun illalla siihen, että en ole syönyt mitään koko päivänä.

Kun asuin Etelä-Afrikassa, personal trainer määräsi syömiseni. Söin paljon parsakaalia, grillattua kanaa, haudutettuja vihanneksia, kalaa ja riisiä.

Kokeilin treenaajille tarkoitettuja smoothiejauheita, mutta en huomannut mitään vaikutusta.

Oliiviöljy ja savulohi pitävät lihakset notkeina.”

Ei kiitos

Rasva

Rasvaisesta ja raskaasta ruuasta tulee raskas olo.

Pasta

En edes muista, milloin olisin viimeksi syönyt pastaa. Ehkä 90-luvulla, kun asuin Italiassa.

Käärmeennahka

Kiinassa valitsin ravintolassa ruuakseni käärmeen. Liha muistutti kalaa tai kanaa, mutta oli virhe syödä pöytään kiikutettu nahka. Tuntuu, että se pala pyörii elimistössäni vieläkin.

Sonninkivekset

Ukrainassa perinneravintolassa syömäni sonnin­kivekset eivät olleet herkkua.

Salaatinlehdet

Niissä ei ole juuri ravintoa. Syön mieluummin papuja ja vihanneksia.

Lentokoneruoka

Pidän mukana eteläafrikkalaisia lasten puurojauheita, jotka sekoitan veteen.

Herkuttelua

Jälkiruuat

En välitä jälkkäreistä enkä kakuista, mutta Fazerin sinistä ja amerikkalaisia Nips-toffeekarkkeja pitää aina olla saatavilla. Jos heikottaa, otan suklaa­patukan.

Juustot

Appenzeller ja comte sekä Oltermanni, jonka ostan viipaleina.

Punaviini

Jo terveystiedon opettaja sanoi, että pitää juoda joka ilta lasi punaviiniä. Pinot Noir ja muut kevyet ovat suosikkejani. Baby bush on hyvä punaviini.

Hewitson Baby Bush Mourvèdre 2012, 14,99 €.

Lempiravintolat Helsingissä

Ysibaari (Uudenmaankatu 9). Olohuonemainen paikka, jossa on välitöntä ja mukavaa, ja aina tapaa ystäviä. Annokset isoja ja hyviä.

Salutorgetin terassi (Pohjoisesplanadi 15). Hyvät salaatit, erityisesti lohi­salaatti.

Nuevo (Sofiankatu 4). Ystävällinen henkilökunta, hyvää kurpitsakeittoa ja herkkujuustoja.

Hanna ­Karttunen, 41

Kotoisin Oulusta.

Exhibition-tanssin moninkertainen maail­manmestari Victor Da Silvan kanssa. Paul Killickin kanssa latinalaistanssien ykkösenä 2001–2003.

Naimisissa juontaja-toimittaja Jone Nikulan kanssa.

Asunut Yhdysvalloissa, Iso-Britan­niassa, Italiassa ja Etelä-Afrikassa.

Esiintynyt useiden maiden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmissa.

Esiintyy, tuomaroi tanssikilpailuja, tekee koreografioita ja opettaa tanssia.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Kevyt ja ravitseva porkkanakeitto 6 annosta 40 minuuttia

3
sipulia
1
valkosipulinkynsi
porkkanoita
1
rkl
oliiviöljyä
vettä
1
kasvisliemikuutio (esimerkiksi herbamare)
suolaa ja mustapippuria myllystä
1
ruukku tuoretta korianteria
tarjoiluun soijakastiketta

Punajuuricarpaccio vuohenjuustovaahdon kera 4 annosta Valmistusaika 20 minuuttia marinadi vuohenjuustovaahto koristeluun

punajuurta
oliiviöljyä
balsamicoa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
suolaa
kuohukermaa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
pieni nippu rucolaa
kapriksia

Hanna-Maria ja Anssi ovat tehneet häiden jälkeen myös avioehdon.

Entinen MM-kilpauimari Hanna-Maria Seppälä, 33, on avioitunut pitkäaikaisen kumppaninsa, liikemies Anssi Hintsan, 56, kanssa. Hanna-Maria vahvistaa asian Me Naisille puhelimitse.

– Pitää paikkansa, olemme menneet vuoden alussa naimisiin, Hanna-Maria kertoo.

Sen enempää yksityiskohtia häistä Hanna-Maria ei halua paljastaa. Hän haluaa pitää häiden kokoon ja järjestämispaikkaan liittyvät asiat vain lähipiirinsä tiedossa.

Hanna-Marian ja Anssin avioitumisesta kertoi ensimmäisenä Seiska. Lehden maistraatilta saamien tietojen mukaan pariskunta on tehnyt häiden jälkeen avioehdon, joka on rekisteröity maistraattiin elokuun lopulla. Asia vahvistetaan maistraatista myös Me Naisille. Sopimuksen mukaan pariskunta asteli avioon tammikuun 31. päivä.

Pariskunta kihlautui vuonna 2016 Havajilla. He asuvat yhdessä Helsingissä.

Hanna-Marialla ja Anssilla on 23 vuotta ikäeroa. Vuonna 2016 Hanna-Maria kertoi Eeva-lehdelle, että hänen ja Anssin suhde aiheutti aikoinaan monenlaisia reaktioita.

– Ymmärrän, että suhteemme oli monelle yllätys. Itselleni asia on ollut alusta saakka aivan luonnollinen juttu, sillä mielestäni rakkaudessa ikäerolla ei ole merkitystä. Tärkeintä on se, mitä löytyy korvien välistä ja mitä tuntee sydämessään, Hanna-Maria kertoi haastattelussa.

Anssilla on viisi lasta edellisestä liitostaan. Hän on viime vuonna menehtyneen urheilu- ja F1-lääkäri Aki Hintsan veli.

Anneliga

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Mitä ihmeellistä tässä on. Jos naisella sattuu olemaan nuorenpi mies, pidetään sitä kummajaisena naista puumana, mutta kun miehellä on puolet nuorenpi vaimo, niin sehän onkin hyväksyttävää. Treffisivustot on täynnä ukonrahjuksia, joiden mielestä heillä on velvollisuus hakea nuorta, vaikka omat edelletykset ei ole edes itseä vanhenpaan.
Lue kommentti
Käyttäjä4631
Seuraa 
Liittynyt31.8.2016

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Itselläni 25 vuotta nuorempi mies. Olen 57-vuotias nuorekas nainen. Olen ollut myös 10 vuotta itseäni 18 vuotta vanhemman miehen kanssa. Olin tuolloin 27 ja mies 45 kun tutustuimme. Oli mies parhaassa iässä ja tietysti hänen itsevarmuutensa iski. Valitettavasti vuosien saatossa hänestä tuli vanha ukko. Itse olin nainen parhaassa iässä. Ero tuli!
Lue kommentti

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.