– Kun toinen alistetaan täysin, ei hän pysty enää ajattelemaan selvästi, sanoo narsistin uhrin rooliin lavalla heittäytyvä oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano.

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano hyppää narsistin uhrin nahkoihin tänään Kansallisoppeerassa ensi-iltansa saavassa Francis Poulencin monologioopperassa Ihmisen ääni.

– Esittämäni nainen on kuin haavoitettu eläin. Hän on viiden vuoden ajan roikkunut toivottoman rakastuneena epäterveessä suhteessa, ja nyt mies on lähdössä toisen naisen kanssa Marseilleen, Johanna kertoo.

Kaikki monologioopperan tapahtumat käsitellään Johannan esittämän roolihenkilön käymän puhelinkeskustelun kautta. Esitys sijoittuu naisen kylpyhuoneeseen, ja lavalla on Johannan lisäksi vain pianisti Hans-Otto Ehrström.

Johanna Rusanen-Kartano esittää Ihmisen ääni -monologioopperassa epätoivoisesti rakastunutta ja hylätyksi tulevaa naista. Kuva: Kansallisooppera / Heikki Tuuli

Manipuloiduksi joutuminen on vaarallista

Johanna kertoo valmistautuneensa haastavaan rooliinsa lukemalla netistä narsistien uhrien tarinoita.

– Olen miettinyt paljon sitä, miten narsistin uhri voi aina vain kokea, että vika on jollain tavalla heissä itsessään eikä siinä toisessa.

Johanna kuitenkin tunnustaa kokeneensa manipulointia myös omassa elämässään.

– Siitä on jo kauan aikaa, enkä halua sitä sen yksityiskohtaisemmin ruotia. Mutta näin jälkeenpäin kun ajattelee, niin kyllä, olen itsekin kokenut manipulointia. Sehän siinä vaarallista onkin, että sitä ei siinä hetkessä tajua eikä näe. Kun toinen alistetaan täysin, ei hän pysty enää ajattelemaan selvästi. Siitä tässä oopperassakin on kysymys.

Jätetyksi tulemisessa pahinta on riittämättömyyden tunne

Ihmisen ääni -oopperassa käsitellään myös jätetyksi tulemista ja sen herättämää tuskaa. Johanna sanoo, että hänelle itselleen rakastetun menettämisessä pahinta on ollut kamala pettymys siitä, että ei ole riittänyt toiselle.

– Vaikka toisaalta, jos toinen jättää, ei hän ole koskaan ollutkaan sinun arvoisesi. Jos toinen ei rakasta tarpeeksi, on parempikin että hän lähtee. Ulkopuolelta tämä on helppo nähdä, mutta jätetyksi tuleminen on silti aina järkyttävän suuri pettymys ja suuri kasvun paikka. Tunteet eivät kuole hetkessä. Se on valtava surutyö.

Johanna ei sure surujaan avoimesti.

– Olen horoskoopiltani leijona, joten nuolen haavani yksin ja lähden sitten uuteen nousuun. Muutenkin kaikki epätoivoiset rakkauden teot ovat minulle vieraita. Ehkä olen kauhean tylsä. En ole ikinä laulanut edes serenadia kenenkään parvekkeen tai ikkunan alla.

– Nuorempana ehkä kaipasin elämääni räiskettä ja yhteenottoja. Olen ollut nopeasti syttyvä ja tulinen. Mutta nykyään arvostan tasapainoista tunne-elämää. En enää jaksa drama queen -kohtauksia, säästän ne lavalle.

Ihmisen ääni & Karhu on kahden oopperan ilta, joka saa ensi-iltansa 10.10. Kansallisoopperan Alminsalissa. Esitys lähtee kiertueelle marraskuussa.

Lue myös:

Johanna Rusanen-Kartano ja rahanmeno

Johanna Rusanen-Kartanon ruokapäiväkirja

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!