Lauri Tähkä & Elonkerjuun viulisti Johanna Koivu sulattelee bändin hajoamista ja 10 vuoden elämäntyön loppu­mista. – Viime aikoina en aina enää tunnistanut Lauria siksi ihmiseksi, jonka olin oppinut tuntemaan. Toivon silti, että ystävyytemme voisi säilyä.

Pari viikkoa sitten Lauri Tähkä yllättäen ilmoitti sähköpostitse bändinsä jäsenille, että ” tauko on antanut hyvää etäisyyttä ja perspektiiviä touhuihimme ja olen tullut siihen tulokseen, etten näe enää mahdollisuutta jatkaa bändiä - - - tähän touhuun mun takkini on tyhjä.”

Jos fanit olivat Laurin päätöksestä tyrmistyneitä, niin ovat olleet bändin jäsenetkin. Aluksi he päättivät olla laajemmin kommentoimatta tylyä viestiä, joka merkitsi heille kaikille työpaikan menetystä ja suurta elämänmuutosta.

Nyt kun ensipöly on laskeutunut, yhtyeen viulisti Johanna Koivu istuu helsinkiläisen hotellin aulassa. Ilman meikkiä, puukkoa, helavyötä ja viuluaan hän saakin istua aivan rauhassa.

– Kerran joku fani totesi, että Simo on bändin sydän, mutta Johanna sen sielu. Se tuntui hyvältä, Johanna sanoo.

Lopetusviesti puun takaa

Fanien kannustus, lukemattomat yhteydenotot ja tekstiviestit ovat tuntuneet hyvältä nytkin, kun Johanna on miettinyt, mitä oikein tapahtui ja miten tästä eteenpäin.

– Ennen Laurin sähköpostia olin Tampereella teatterissa katsomassa näytelmää Jumala on kauneus. Olen tunneihminen ja olin näytelmän väkevästä ilmaisusta niin fiiliksissä, että leijuin melkein ilmassa. Seuraavana päivänä tuli Laurin lopettamisviesti. Se tuli puun takaa ja oli täydellinen pysähdys.

Lauri Tähkään ei Johanna, eivätkä muutkaan bändin jäsenet saaneet minkäänlaista yhteyttä. Tulkinnanvaraa viesti ei kuitenkaan jättänyt. Kaikki elonkerjuulaiset tiesivät, että se on tullut mieheltä, jonka mielipidettä ei kannata yrittää muuttaa.

– Tähän asti olemme päättäneet kaikista asioista yhdessä. Tapa, jolla Lauri yhteistyön lopetti, on kolhaisu pohjalaista suoraselkäisyyttä vastaan. Juuri sitä asiaa kohtaan, jolla menestyksemme on saavutettu, Johanna sanoo.

Kun bändi joulukuussa jäi tauolle, sen kaikki jäsenet olivat väsyneitä jatkuvaan kiertämiseen. Viimeiset viisi vuotta, suosion hurjimmat vuodet, olivat kuluneet ilman lomia. Esimerkiksi viime kesänä yhtyeellä saattoi jatkuvasti olla viisikin keikkaa viikossa. Ei ollut aikaa nukkua kunnolla, mutta lavalla oli joka kerran annettava kaikkensa. Johanna vertaakin keikkaa pitkänmatkan juoksuun.

– Kesä oli rankka. Teimme töitä aivan äärirajoilla, sumussa. Jos joku olisi silloin kysynyt, missä olit viime viikonloppuna, en olisi pystynyt sanomaan. Olimme kaikki tauon tarpeessa ja teimme yhdessä päätöksen, että kukin saa sinä aikana tehdä mitä haluaa.

Jo silloin bändin jäsenillä oli tiedossa, että Lauri Tähkä luo tuona aikana soolouraa.

– Mutta koskaan pahimmankaan väsymyksen aikana emme olleet puhuneet lopettamisesta. Sanoimme toisillemme suorat sanat milloin mistäkin asiasta, mutta se kaikki sanottiin rakkaudella. Se, että jaksoimme näinkin hyvin kiertää vuosikausia, johtui siitä, että meidän kemiat toimivat ja meillä oli kivaa keskenämme.

Menestys muuttaa ihmistä

Jos Johanna on aivan rehellinen, merkkejä muustakin oli olemassa, jos niitä halusi nähdä.

– En ole kuullut Laurista mitään viimeisen  joulukuisen keikkamme jälkeen. Enkä viime aikoina aina enää tunnistanut sitä ihmistä, jonka olin oppinut tuntemaan kymmenen vuotta sitten.

Johanna arvelee, että kyseessä on klassinen tarina menestyksestä ja siitä, mitä se ihmiselle tekee.

– Suosio muuttaa meitä kaikkia tavalla tai toisella. On myös ymmärrettävää, että väsymys, jota me kaikki tunsimme, oli Laurin kohdalla kaikista suurinta, sillä hän oli yhtyeen keulakuva ja hoiti suurimman osan muun muassa levyjen markkinoinnista. Olimme kyllä tarjonneet apua, jotta taakka olisi kevyempi, mutta sitä apua ei otettu vastaan.

Sen Johanna kiistää, että bändissä olisi riidelty rahasta.

– Rahan suhteen kaikki on mennyt oikeudenmukaisesti. Lauri teki biisejä, ja biisintekijä tekee enemmän töitä ja saa näin myös enemmän tuloja. Saan minäkin sovittajan ja soittajan osuuteni. Halutessani minäkin olisin voinut tehdä lauluja.

Johanna uskoo, että kunnon tauon jälkeen bändillä olisi ollut vielä paljon annettavaa.

– En osaa sanoa, miksei keulakuvamme siihen usko. Toisaalta Lauri on nopea liikkeissään, eikä minkään lopullisuudesta voi koskaan tietää.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
maiju

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

Olen samaa mieltä. Ihme ruikutusta. Ei ole pakko lapsia tehdä. Hänellä ne ovat vielä ihan terveitä lapsia. Olis kiitollinen. Luuleeko olevansa ensimmäinen äiti maailmassa. Minulla 4 lasta, kaksi heistä siaraita. Silti ei tarvinnut ruikuttaa. Eikö se mies tee mitään? Siittääkö se vaan?
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.