Johanna Elomaan omaelämäkerrallinen romaani Säästä ajatuksesi eläviä varten ilmestyi syyskuun alussa. Kuva: Anna Huovinen
Johanna Elomaan omaelämäkerrallinen romaani Säästä ajatuksesi eläviä varten ilmestyi syyskuun alussa. Kuva: Anna Huovinen

Veljen huumeongelma ja itsemurha käynnistivät Johanna Elomaan elämässä valtavan muutosprosessin, joka jatkuu edelleen.

Johanna Elomaan, 38, elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2011, kun hänen veljensä kuoli. 

Huumeongelmasta kärsinyt veli teki itsemurhan Vietnamissa viisi päivää 30-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Tragedia tapahtui pian sen jälkeen, kun veljen vaimo oli hypännyt alas 7. kerroksen parvekkeelta. 

Ensimmäinen vuosi veljen kuoleman jälkeen oli sumuinen: Johanna kärsi pahasta unettomuudesta, syytti itseään veljen kuolemasta ja pohti, missä kaikissa kohdissa olisi voinut toimia toisin. Paha olo heijastui myös parisuhteeseen. Pari kuukautta veljen kuoleman jälkeen Johanna halusi lopettaa kahdeksan vuotta kestäneen parisuhteensa ja erota. Saman vuoden aikana hän vaihtoi myös työpaikkaansa. 

– Kaikki oli huonosti, sillä olin niin rikki sisältä, hän kertoo.

”Mitä olen ilman asioita, joiden varaan rakensin elämäni aikaisemmin?”

Muutoksista huolimatta itsesyytökset ja paha olo eivät kaikonneet. Syksyllä 2014 Johanna teki päätöksen: hän matkustaisi kauas, päästäisi irti menneestä ja lepäisi. Hän lopettaisi suorittamisen ja ottaisi vuorotteluvapaata. Matkalla hän löytäisi rauhan, oppisi nukkumaan, karistaisi surupuvun ja unohtaisi entisen parisuhteensa. 

Johanna aloitti vuoden mittaissen matkansa intialaisessa meditaatiokeskuksessa. Sen jälkeen hän toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja työskenteli orankien hoitokodissa Borneon viidakossa. Matkansa hän päätti Balin kauniisiin maisemiin. Johanna meditoi ja joogasi, ja samalla kun hän opetti orankeja kotiutumaan takaisin luontoon, hän kävi suruaan läpi. Matkalla sai alkunsa myös Johannan juuri ilmestynyt omaelämäkerrallinen romaani Säästä ajatuksesi eläviä varten

– Minun piti löytää se, mitä olen ilman asioita, joiden varaan rakensin elämäni aikaisemmin, hän kertoo.

Nyt Johanna on kotiutunut takaisin Helsinkiin ja suunnittelee toista romaaniaan. Veli on elämässä yhä läsnä. 

– Alan nyt vasta ymmärtää, ettei häntä ole. Olen käsitellyt surua paloittain.

Lue Johannan koko haastattelu Me Naisten numerosta 36/2016!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sia

Johanna, 38: Näin veljen itsemurha muutti koko elämän

Vierailija kirjoitti: Hyvä kirja mainos. Olipa outo ja sydämetön kommentti. Nykysuomalaiset ovat muuttuneet todella oudoiksi töksäyttäjiksi. Ei kirjaa ole pakko ostaa ellei siihen löydy rahaa. Voihan sen lainata vaikka kirjastosta. Kyllä kaikista muistakin uusista kirjatuttavuuuksista tehdään juttuja lehtiin. Ei tämä ole lajissaan ainoa tapaus! Ja hyvä niin, eihän näistä uutuuksista muuten tietäisi ellei satu kirjakauppaan, kun sitä esitellään. Jos tulee kirjakerhoon aion hankkia, koska aihe on...
Lue kommentti

Cheek suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen.

Cheekin eli Jare Tiihosen, 36, elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla. Tarinassa on vahvasti mukana veljeys ja Antti Holma näyttelee räppärin lisäksi tämän kaksoisveljeä Jereä.

– Jere ei ole vielä nähnyt elokuvaa, eikä äiti. Yleisesti elokuvan vastaanoton tietää, kuten tietää kaiken mikä liittyy muhun. Kriitikoilta pukkaa varmaan yhtä tähteä, mutta toivottavasti yleisö diggaa. Tämä on se kaava, mikä urallani on ollut, Jare naurahti elokuvan ennakkonäytöksessä.


Läheiset ymmärtävät

Jare suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen. Kun Suomen suosituin räppäri kertoi 2014 loppuvuodesta lähipiirilleen lopetusaikeista, he suhtautuivat ajatukseen ymmärtäväisesti.

– Ne, jotka ovat minua lähellä ymmärtävät miksi lopetan. Muille olen sanonut, että ette voi tietää, mitä mä tunnen.  

– Pääpointti lopettamiselle on se, että Cheekinä en keksi mitään uutta. Moni sanoo, että voithan sä tehdä kesäksi biisin tosta tai tosta. Mutta olen tehnyt biisit jo monta kertaa kaikesta Cheekille olennaisesta tematiikasta. Rakkaudesta tietysti voi aina laulaa.

Elokuvassa kuvataan myös Jaren suhdetta mallina työskentelevään yliopisto-opiskelijaan. Suhde kariutuu siihen, että rauhallisempaa kotielämää eläessä Jare ei keksi Cheekille mitään uutta kirjoitettavaa.

”Cheekinä en keksi mitään uutta.”

– Voin ihan hyvin kuvitella, että elän kymmenen vuoden kuluttua rauhallista perhe-elämää. Moni on sanonut, että voihan sulla sitten olla uusia ideoita. Mutta en mä sellaisesta halua edelleenkään tehdä musaa, Jare selventää.

Jare ei vielä tiedä, mitä tekee elokuun jäähyväiskeikkojen jälkeen.

– Ostin kotiin pienen kosketinsoittimen. Ehkä minusta tulee pianisti!

Onnea etsimässä

Cheekin viimeinen albumi kuvasi myös artistin syvempiä tuntoja ja elämää kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

– Nyt kuuntelen levyä, että olenpa ollut aika maassa. Tällä hetkellä minun olisi mahdotonta aloittaa noin tummanpuhuvan albumin kirjoittamista.

Mikä Jaren tekee sitten onnelliseksi?

– Sitä mietin yhä. Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun ja aika näyttää, mitä se jokin muu tulee olemaan. Mulla on hieno ja laaja kaveripiiri, josta olen onnellinen.

”Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun.”

Viime kesänä Jare päätti ostaa vuosien harkinnan jälkeen koiran. Otus on sulattanut myös miehen äidin sydämen.

– Käyn yleensä vähän enemmän Lahdessa moikkaamassa äitiä. Asun kauempana kuin Jere, enkä ole aina siinä vieressä tukemassa, mutta mulla on halu auttaa. Nyt mutsi on käynyt useammin täällä Helsingissä, kun on tuo Otus. Se on hyvä vetonaula!

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos