”Rahakin voi motivoida, mutta meidän perheessä töitä on tehty ennen kaikkea kokeilunhalusta ja mielenkiinnosta. Menestys ei ole itseisarvo, mutta tällä perhetaustalla on paineita”, Joel Harkimo kertoo. Kuva: Amanda Aho
”Rahakin voi motivoida, mutta meidän perheessä töitä on tehty ennen kaikkea kokeilunhalusta ja mielenkiinnosta. Menestys ei ole itseisarvo, mutta tällä perhetaustalla on paineita”, Joel Harkimo kertoo. Kuva: Amanda Aho

Kun Joel Harkimo oli lapsi, isä saattoi olla työmatkoilla 250 päivää vuodessa. Aikuisiällä he ovat lähentyneet toisiaan.

Kansanedustaja ja liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo, 64, purjehti alkuvuodesta poikansa Joel Harkimon, 27, kanssa Karibialta Kanarialle. Hjalliksen, Joelin ja viiden muun julkkiksen matkasta kuvattiin tv-sarja Atlantin Yli. Vaikka isä ja poika ovat olleet jo ennestään läheisiä, Joel kertoo matkan lähentäneen heitä lisää. 

Joelin lapsuudessa perheen arki oli hektistä, kun vanhemmat olivat paljon poissa.

– Isä matkusti 250 päivää vuodessa, kun aloitin yläasteen. Olisin tietysti kaivannut vanhempien läsnäoloa enemmän. Pikkukundina harmitti, kun porukat eivät olleet kotona, Joel sanoo.

Lapsena Joel roikkuikin paljon jäähallilla. Oli Jokeri-juttuja ja Hartwallin rakennusta – ei kovin tavallisia lapsuusmuistoja. Hjalliskin muistelee noita aikoja kiireisiksi. Hän myöntää, että Joelin kanssa olisi pitänyt viettää enemmän aikaa, kun tämä oli pieni.

– Elämäntilanne oli silloin erilainen. Nykyään olen enemmän perheeni kanssa ja otan poissaoloani takaisin, Hjallis sanoo.

”Isä rauhoittui, vaikka eihän se oikeasti koskaan kokonaan rauhoitu.”

Joelin lisäksi Hjalliksella on kaksi poikaa, ensimmäisestä avioliitosta entisen kansanedustaja Leena Harkimon kanssa syntyi Joelin jälkeen Leo, 16, ja myöhemmästä liitosta Merikukka Forsiuksen kanssa kuopus, Dan, 12. Joel sanoo hänen ja isänsä välien lähentyneen Leon syntymän jälkeen.

– Isä rauhoittui, vaikka eihän se oikeasti koskaan kokonaan rauhoitu, Joel sanoo.

– En ole isälle menneistä vihainen. Ymmärrän nyt menneisyyttä paremmin ja osaan arvostaa sitä, että vanhempani ovat aina tehneet, mitä ovat halunneet.

Nykyään isä ja poika eivät kuulemma juuri riitele. Kun sanaharkkaa tulee, Joel ei puhu mitään. Hjallis sen sijaan kiihtyy nollasta sataan. Isä ja poika ovatkin luonteeltaan hyvin erilaisia.

– Eniten isässä ärsyttää sen temperamenttisuus ja lyhyt pinna. Yleensä Hjallis hermostuu sähläyksestä. Jos olen viisi minuuttia myöhässä tai lätkäkamat ovat väärässä paikassa väärään aikaan, se on ihan raivona. Kun Hjalliksella palaa pinna, Joelin tekisi mieli sanoa, että rauhoitu, ei tässä mitään hätää ole, Joel sanoo.

Mitä Joel ajattelee vanhempiensa avioerosta ja isänsä uusista suhdekuvioista? Millaista oli perheen arki julkisuuden varjoissa, kun Joel oli lapsi? Miksi Hjallis ja Joel lähtivät rankalle matkalle Atlantin yli? Lue lisää Me Naisten numerosta 37/2017.

Uusi Soo Soo -kappale esittelee entistä rohkeamman artistin, ABREUn. – On outoa, että seksi naisen laulamana on tabu, Anna huomauttaa.

Uudella ABREU-artistinimellä esiintyvä Anna Abreu, 27, julkaisi keskiyöllä uuden kappaleensa Soo Soo, jossa puhutaan suorasukaisesti seksistä. Kappale esittelee entistä rohkeamman artistin, joka muun muassa räppää ja laulaa näin:

Oon just niin taitava kuin musta huhutaan / oota vaan, että sulle aukeaa mun boudoir / oota vaan, näytän sulle miten käärmeet lumotaan.

– Mistä tahansa laulankaan, puhun asioista niiden oikeilla nimillä. Seksi on luonnollinen osa meitä kaikkia, eikä siitä laulaminen ole minulle outoa. Sen sijaan on outoa, että seksi naisen laulamana on tabu, Anna huomauttaa.

– Kappaleessa on kyse minun ajatusmaailmastani ja arvoistani: olen oikeasti aika härski mimmi! Tykkään heittää läheisilleni biisin kaltaista läppää, eikä minulla ole heidän kanssaan tabuja.

Me toon hengessä

Annan mukaan kappaleen taustalla on myös syvempi ajatus: jokaisella on oikeus määrätä itse omasta kehostaan. Se osuu yksiin paljon puhutun Me too -kampanjan kanssa, joka vastustaa seksuaalista häirintää. Annan mukaan Soo Soo on kuitenkin tehty vuosi sitten ja ajoitus on sattumaa.

”Vaikka biisissäni on lupaus seksistä, silti minä päätän, milloin se tapahtuu.”

– Biisissäni on minulle tärkeä sanoma. Vaikka siinä on lupaus seksistä, silti minä päätän, milloin se tapahtuu. Sattumoisin Me too -kampanjassa on samaa henkeä. Ero toki on, että minun biisissäni me molemmat haluamme sitä.

Anna on tehnyt viimeisen vuoden ajan kappaleita hänelle uuden tuottajan Tido Nguyen kanssa. Soo Soon kirjoittamiseen osallistui myös muusikko Vilma Alina.

– Vilma oli korvat punaisina kaikista ideoista, joita heitin studiolla. Kun hän kuuli valmiin biisin, hän viestitti minulle: "Apua, en muistanut, että tämä on niin härski!" Meillä oli todella hauskaa kappaletta tehdessämme, jotain taikaa siellä studiossa oli, Anna nauraa.

Syy sometilien tyhjenemiseen

Anna on käyttänyt viimeisen vuoden myös itsetutkiskeluun. Hän halusi päästä eroon vanhoista mielikuvista, jotka hän oli itse luonut itselleen. Artistinimen vaihto liittyi samaan ajatukseen: hän halusi vapautua menneisyydestään.

”Olen käyttänyt paljon aikaa selvittääkseni itselleni kuka oikeasti olen.”

– Olen käyttänyt paljon aikaa selvittääkseni itselleni kuka oikeasti olen. Olen mieltänyt itseni tietynlaiseksi ja antanut ulkopuolisten tekemän määritelmän vaikuttaa siihen, miten itse määrittelen itseni. Nyt uskallan olla rohkeammin ja rehellisemmin oma itseni.

Viime aikoina paljon huomiota on herättänyt myös Annan hiljaisuus sosiaalisessa mediassa, sillä hän poisti Instagramistaan kaikki kuvat. Anna kertoo kiinnostuksen sometilien tyhjenemiseen olleen hänelle yllätys.

– Minulle tuli fiilis, että halusin poistaa kaikki vanhat kuvani, mutta sillä hetkellä sille ei ollut sen suurempaa syytä. En osannut odottaa, miten paljon se kiinnosti. Mutta olihan se mahtavaa: se kertoo siitä, että on edelleen ihmisiä, jotka seuraavat minua 11 artistivuoden jälkeenkin, Anna iloitsee.

Kuuntele ABREUn kappale Spotifysta:

Tanssinäytökset ja -kilpailut pitävät yrittäjä Anitra Ahtolan syksyn kiireisenä. Hän vietti harvinaista vapaailtaa ravintola Palacen avajaisissa miesseurassa.

Tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola nautti uudistuneen ravintola Palacen kutsuvierasavajaisissa harvinaisesta vapaaillasta ulkona. Hän saapui tilaisuuteen komeassa miesseurassa, mutta pysyi salaperäisenä parisuhdetilanteestaan.

– Oikein hyvää kuuluu. Kaikki on hyvin, hän kuvailee hymyillen yksityiselämäänsä.

Ahtolan elämä on juuri nyt tanssintäyteistä.

– Olin vielä tunti sitten verkkareissa kotona ja mietin, että varmaan pitäisi vähän hiuksiakin laittaa. Verkkareissa vietän muutenkin suurimman osan ajastani, varsinkin nyt, kun treenaamme esityksiä ja kilpailuja varten, hän naurahtaa.

Ahtolalla on tällä hetkellä paljon syytä iloon. Perheeseen tuli parin viikon takaisista Performing Arts Soolo -kilpailuista kaksi SM-kultaa, kun hänen nuorempi poikansa Alex sekä tytärpuolensa Yasmin voittivat Suomen mestaruuden omissa sarjoissaan.

– Se oli mieletön viikonloppu. Seuraavaksi lähdemme DCA:n 50 tanssikoululaisen kanssa joulukuussa maailmanmestaruuskisoihin. Alex, Yasmin ja 10-vuotias Anina kisaavat kaikki siellä, Ahtola kertoo.

”Verkkareissa vietän muutenkin suurimman osan ajastani.”

Ahtolan uusioperheessä tanssiminen on todellinen elämäntapa, ja osalle lapsista siitä on alkanut muodostua myös ammatti. Alex palasi juuri Suomeen New Yorkista, missä hän oli hankkimassa uutta tanssioppia.

– Yasmin taas miettii parhaillaan, haluaako hän suuntautua enemmän opetuspuolelle vai tanssijaksi. Ja Anina haluaisi vain tanssia. Hän aina kysyy, että onko pakko käydä koulussakin, että eikö voisi vain tanssia, Ahtola nauraa.