Joanna Haartti. Kuva: Kaisu Jouppi
Joanna Haartti. Kuva: Kaisu Jouppi

Näyttelijä Joanna Haartti, 34, esittää Pitääkö mun kaikki hoitaa -lyhytelokuvassa perheenäitiä, jolla kaikki menee pieleen. Hänen omassa elämässään pieleenmenemisen riski on pienempi on kuin roolihahmolla.

Olet pääosassa Pitääkö mun kaikki hoitaa -lyhytelokuvassa. Missä olit kuullessasi, että leffa sai Oscar-ehdokkuuden?

Olin matkalla metroasemalle, kun sain ohjaajaystävältä tekstiviestin. Sitten niitä tekstareita alkoikin tulla. Olihan se hirveän hauska uutinen! Tiesin, että valinnat tehdään tammikuussa, mutta silti tieto yllätti. Minulla oli harjoitukset illalla ja seuraavana aamuna töitä, joten kävin vain moikkaamassa kapakassa juhlineita ohjaaja Selma Vilhusta ja
käsikirjoittaja Kirsikka Saarta.

Esität perheenäitiä päivänä, jolloin kaikki menee pieleen. Onko sinulla
itselläsi sellaisia päiviä?

Aina välillä on sellaisia päiviä, jolloin tavarat ovat hukassa, aikataulut
menevät päällekkäin, bussi huristaa ohi ja tulee kolautelleeksi itseään joka paikkaan. Mutta koska minulla ei ole lapsia, pieleenmenemisen mittakaava on pienempi kuin roolihahmollani. Minun pitää huolehtia vain itsestäni eikä koko perheestä.

Mitä teet, kun asiat eivät onnistu?

En ole sellainen ihminen, että hengit­telisin syvään ja yrittäisin rauhoittua.
Puran tuskastumistani ihan avoimesti ja viskelen jäseniäni, mutta yritän
varoa, ettei kukaan ulkopuolinen ole välittömässä läheisyydessä. Annan
turhautumiseni tulla ulos, sillä en tykkää jättää asioita hautumaan.

Mitä asioita et jätä mielelläsi muiden hoidettavaksi?

Hoidan kaiken itse, mutta minulle on tyypillistä, että kysyn pieniin ja naurettaviltakin tuntuviin asioihin läheisteni mielipidettä. Muiden mielipiteillä ei silti ole merkitystä päätöksenteon kannalta. Monesti ratkaisu vain kirkastuu siinä puhuessani.

Oletko koskaan itse haaveillut pääsystä Oscar-gaalaan?

Kyllä sitä saa itsensä joskus kiinni menestyshaaveista, mutta elämä tuo työhön mukaan toisenlaista mittakaavaa. Olisihan se hienoa nähdä, millainen tapahtuma Oscar-gaala on, päästä sinne kärpäseksi kattoon ihastelemaan tunnelmaa ja kauniita ihmisiä.

Viihdytkö paremmin teatterin näyttämöllä vai kameran edessä?

Lavalla olen kotonani. Kameran kanssa asiat rakennetaan eri tavalla. Toivon, että sekin maailma tulee tutummaksi.

Kaikilla näyttelijöillä on oma unelmaroolinsa. Mikä olisi sinun?

Haluaisin näytellä vanhaa kunnon Shakespearea! Voisin näytellä myös miehille kirjoitettuja rooleja, Hamlet olisi todella mielenkiintoinen hahmo.

Joanna Haartti

■ Näyttelijä Joanna Haartti syntyi 14.4.1979. Asuu Helsingissä.
■ Valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2008.
■ Pääosassa Pitääkö mun kaikki hoitaa -leffassa, joka kisaa lyhytelokuvan Oscarista 2. maaliskuuta.
■ Mukana maaliskuun lopulla ensi-iltaan tulevassa Kosto-näytelmässä Teatteri Takomossa.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!