Laulaja Jippu valmistautuu ensimmäiseen yhteiseen jouluun uuden kultansa kanssa. – Voin paremmin kuin aikoihin.

Kuva: Jouni Harala

Nyt vuoden parasta aikaa. Joulun lähestyminen tekee laulaja Jipun aina onnelliseksi.

– Vaikka lapsuudenperheessäni oltiin rikkinäisiä, jouluna kaikki oli paremmin, Jippu sanoo.

Elämä hymyilee Jipulle muutenkin: hän on juuri palannut retriitistä luostarista, hän on tehnyt levyn Samuli Edelmannin kanssa ja vasemmassa nimettömässä kiiltelee uudehko sormus. Jippu kihlautui juhannuksena. Joku tiesi kertoa, että nainen valmistelisi tammikuuksi häitä avopuolisonsa kanssa.

– Ei pidä uskoa kaikkea kuulemaansa! Avioliitto on pyhä asia. Haluan kyllä joskus naimisiin, mutta sitten vasta, kun sen aika on. Minulle kihloissa olo merkitsee vain kihloissa oloa.

Vielä vuosi sitten Jippu seurusteli näyttelijä Jussi Lammen kanssa. Suhde kariutui joulun alla. Nykyinen avopuoliso ei ole julkisuuden henkilö, eikä hänestä sellaista tulekaan, mikäli se on Jipusta kiinni. Hän on oppinut, että kell’ onni, sen kätkeköön.

Jipun hyvän olon valinnat

Koti
”Vaihdan sisustusta usein, fiiliksen mukaan. Yleensä kodeissani on ollut värikästä, mutta nyt elän vahvaa vaaleaa kautta ja sisustan kuin rantaruotsalainen, valkoisella ja sinisellä. Rakastan leikkokukkia maljakossa ja puhtaita valkeita lakanoita.”

Ruoka

” Rakastan hyvää ruokaa ja gourmeeta. Herkuttelen niin paljon, että kaiken järjen mukaan minun pitäisi olla läski. Erilaiset salaatit ovat bravuurini. Olen myös alkanut leipoa. Osaan tehdä vasta mutakakkua, mutta se onkin niin hyvää, että katoaa jääkaapista yhdessä yössä.”

Urheilu
”Syöpöttelyn vastapainoksi treenaan hurjasti. Olen hurahtanut zumbaan. Eilen tein niin rankan reisitreenin, että tänään on ollut vaikea kävellä. Kerran loppuvenyttelyissä soitettiin minun ja Samulin Jos sä tahdot niin. Se oli niin noloa, että aloin itkeä.”

Musiikki
”Vaalin ääntäni, koska se on instrumenttini. Aamuni alkavat hengitysharjoituksilla. Juon paljon vettä, laulajan pissan pitäisi aina olla kirkasta. Poltin ennen tupakkaa, mutta nykyään kahvi on ainoa päihteeni, jos Jumalaa ei lasketa. Yritän nukkua riittävästi.”

Armo
”Tärkeintä minulle Jeesuksen opetuksista on armo. Vaikka olisin oikein rypenyt synneissä, saan ne anteeksi. Toivon, että osaisin olla itsekin armollisempi itseäni kohtaan. Perfektionismi on hyvinvointini suurin este.
Tällä alalla ei voi hoitaa kehnoa itsetuntoa. Jos lapsuuteni ei olisi ollut niin sekoboltsi, osaisin ehkä ottaa rennommin.”

Rakkaus ja miehet
”Olen vaihtanut ukkoa usein. En osaa olla yksin. Välillä ihmettelen, miten miehet uskaltavat lähestyä, sillä minua pidetään outona. Minulla on myös korkeat suojamuurit.
Kauniit miehet ovat heikkouteni! Katson kasvoja, käsiä, ihoa, selkää, hyvät selkälihakset ovat kauneinta, mitä tiedän. Minulla on kaksi miestyyppiä: hoikka, tiukkapyllyinen surffari tai tatuoitu korsto. Olen viehtynyt myös uutisankkureihin! Rakastamani miehet ovat olleet hyvin erilaisia mutta kaikki rotumiehiä. Ja hyvin herkkiä.”

Jippu

  • 25-vuotias laulaja-lauluntekijä, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne.
  • Lauloi lapsena yhtyeessä The Kids. Tehnyt myös mallintöitä.
  • Julkaisi yhteislevyn Samuli Edelmannin kanssa. Oma levy ilmestyy 2011.
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti