Jippu on ollut julkisuudessa 19-vuotiaasta. Kun hän tapasi Samin, viihdemaailma ja julkisuus olivat alkaneet ahdistaa. Kuva: Päivi Ristell
Jippu on ollut julkisuudessa 19-vuotiaasta. Kun hän tapasi Samin, viihdemaailma ja julkisuus olivat alkaneet ahdistaa. Kuva: Päivi Ristell

Kun laulaja Jippu tapasi Sami Elorinteen, kaksi rikkinäistä kohtasi. Sami oli entinen päihderiippuvainen, Jippu taas tunsi menettäneensä elämässään kaiken. – Tämä suhde on vahvistanut meitä molempia.

Neljä vuotta sitten laulaja Jippu tunsi olevansa pohjalla. Hänellä oli takanaan kaksi muutaman vuoden sisään tapahtunutta avioeroa ja tunne siitä, että hän oli menettänyt ihmisarvonsa ja uransa artistina.

– Minulla ei ollut jäljellä enää mitään. Olin tehnyt vääriä valintoja ja munannut kaiken.

Jippu jätti väliaikaisesti vuokrayksiönsä Helsingissä ja lähti lomalle Porvooseen pieneen mökkiin pohtimaan asioitaan. Hän halusi tehdä itsetutkiskelumatkansa rauhassa. Mukana olivat vain tarpeelliset tavarat ja Raamattu. Jippu kävi läpi mennyttä ja rukoili.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsuudenkokemukset olivat tehneet Jipusta läheisriippuvaisen aikuisen, joka oli ajautunut vaikeisiin miessuhteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suurin itsetuhoni on ollut, että olen halunnut tulla suhteissani aina hylätyksi ja satutetuksi. Siksi olin päättänyt olla erojen jälkeen jonkun aikaa yksin.

Mökillä syksyn hämärissä Jippu otti yhteyttä Samiin, jonka hän oli kohdannut keikkapaikan takahuoneessa muutama kuukausi aiemmin. Sami kuului isoon kaveriporukkaan, josta Jippu oli saanut ystäviä.

– Olin silloin pelokas ja rikkinäinen nainen, mutta Samin kanssa oli ollut hyviä keskusteluja. Tunsin, että Samilla on kyky nähdä ja ymmärtää minua ja itkin hänelle siinä takahuoneen ovella koko elämäni.

”En etsinyt Samista pelastusta, mutta ilahduin, kun Sami ei säikähtänyt haavojani.”

Avautuessaan Jippu otti mielestään riskin, että hän saattaisi vaikuttaa Samin silmissä epätasapainoiselta epäonnistumisia luetellessaan.

– Minulla ei ollut enää mitään esitettävää kenellekään. En etsinyt Samista pelastusta, mutta ilahduin, kun Sami ei säikähtänyt haavojani.

– Kun Jippu sitten myöhemmin syksyllä laittoi viestiä, että hän on niin rikki, että voisi muuttaa igluun itkemään, vastasin hänelle, että olen itsekin rikkinäinen ihminen, voinko muuttaa siihen naapuriin, Sami kertoo nyt.

Kaksi rikkinäistä

Sami ja Jippu huomasivat, että heillä on samanlaisia lapsuudenkokemuksia. Jipun perhe oli uskovainen, mutta isäpuoli joi liikaa. Jippu muutti sijaisperheeseen 14-vuotiaana.

Myös Samin lapsuutta väritti vanhempien alkoholinkäyttö.

– Se on varmasti yksi osatekijä siihen, että minusta tuli päihderiippuvainen. Olin ujo ja hiljainen takarivin poika, ja tunsin 12-vuotiaana ensikännit vedettyäni, että tämä oli minun juttuni, Sami kertoo.

Huumeisiin hän tutustui 15-vuotiaana, ja päihteet pitivät häntä otteessaan seuraavat kymmenen vuotta. Edes isäksi tulo ei saanut putkea katkeamaan. 25-vuotiaana hän oli valmis lopettamaan elämänsä, koska se ei tuntunut enää elämältä.

– Kun heräsin sairaalasta, en voinut sen tuskan keskellä edes haaveilla, että pääsisin elämässä vielä jotenkin jaloilleni.

"Samin kanssa suostuin ensimmäistä kertaa rakkauteen, uskalsin mennä haavoitettuna jonkun syliin ja annoin Samin rakastaa minua", Jippu sanoo.
"Samin kanssa suostuin ensimmäistä kertaa rakkauteen, uskalsin mennä haavoitettuna jonkun syliin ja annoin Samin rakastaa minua", Jippu sanoo.

Sami vietti reilun vuoden Joensuussa päihdehoidossa. Hoitojakson aikana hän joutui kohtaamaan itsensä; miehen, joka ei ollut ollut isä lapsilleen.

– Hoitojakson jälkeen seurasi muutama hyvin syvä masennusjakso, kun jouduin tutustumaan itseeni ja epävarmuuksiini ilman päihteitä.

Kun Sami kohtasi Jipun, hänen elämänsä oli ollut jo vuosia tasapainossa.

– Olin elänyt kahdeksan vuotta päihteetöntä elämää ja työskennellyt päihdetyöntekijänä ja satunnaisesti keikoilla artistien valomiehenä ja miksaajana, hän kertoo.

Sami myös ymmärsi niitä alakuloisia tunteita, joita Jippu kävi läpi.

– Tapaamisemme Jipun kanssa oli hyvin intensiivinen ja terapeuttinen kokemus. Keskustelimme avoimesti elämästä ja sen vaikeuksista. Minkään asian, epävarmuuksien ja epäonnistumisten kertominen ei hävettänyt, Sami kertoo.

– Nopeasti huomasimme, että pidimme samoista jutuista ja pelkäsimme samoja asioita. Olimme samalla tavalla särkyneitä, epävarmoja ja pyyteetöntä rakkautta vailla.

Pari arvelee, että he eivät välttämättä olisi rakastuneet, jos Sami olisi ollut samaan aikaan yhtä vaikeassa elämänvaiheessa kuin Jippu. Sami oli käynyt kahdeksan vuoden ajan säännöllisesti vertaistukiryhmissä ja terapiassa hoitamassa itseään.

– Kun tapasimme, Sami oli minua vahvempi ja tasapainoisempi. Jaksoin kuitenkin kuunnella myös hänen koettelemuksiaan, enkä ole ikinä tuominnut häntä mistään valinnoista, Jippu sanoo.

– Suhde, jossa saa puhua avoimesti vaikeistakin asioista, vahvisti meitä molempia. Minäkin sain Samin tavattuani voimia palata läheisriippuvaisten vertaistukiryhmään.

Romeon syntymä

Jipulle oli alussa tärkeää pysytellä lähellä Samia. Ensimmäisen vuoden aikana pari oli vain kaksi yötä erossa toisistaan. Kun raskaustesti sitten näytti plussaa, se oli molemmille toiveiden täyttymys.

Pari oli onnensa kukkuloilla, mutta välillä Jippua kauhistutti; oliko hän valmis äidiksi.

– Epävarmuus nousi pintaan. Pelkäsin, että olen huono äiti ja epäonnistun, kun olin epäonnistunut kaikessa muussakin. Mietin, miten muut äidit suhtautuvat minuun rikkinäisen taustani takia. Sami oli tuolloinkin käsittämätön, hän tuki minua ja sanoi, että olet parasta, mitä lapsi voi saada.

”Päihteetön elämä ei ole itsestäänselvyys, ja itsensä hoitamisesta on pidettävä aina huolta.”

Samillakin oli epävarmuuksia isyyteen liittyen, sillä hän koki, että oli epäonnistunut vanhempien lasten isänä muun muassa päihteiden käytön vuoksi.

– Päihdekuntoutuja ei voi koskaan olla liian itsevarma. Päihteetön elämä ei ole itsestäänselvyys, ja itsensä hoitamisesta on pidettävä aina huolta.

– Halusin kuitenkin uskaltaa. Olin aikaisemmin epäonnistunut, mutta tämän isyyden halusin hoitaa alusta asti kunnialla. Olin Jipun mukana kaikessa vauvaan liittyvässä, heti ensimmäisestä neuvolasta lähtien. Kun vauva syntyi, jäin nukkumaan sairaalahuoneeseen patjalle.

Pikku-Romeo on nyt 3,5-vuotias.

Toista varten

Jippu ja Sami käyvät edelleen molemmat säännöllisesti vertaistukiryhmissä.

– Häpeä rikkonaisesta menneisyydestä nostaa heikkoina hetkinä päätään, vaikka olen käsitellyt asioita aikaisemmin, Jippu sanoo.

– Meillä on epävarmuuksia, mutta olemme intuitiivisia ihmisiä ja huomaamme itsessä tai toisessa, kun ne nousevat pintaan. Pyrimme järjestämään silloin, että toisella on aikaa hoitaa itseään.

– Päihdehistoriani hinta on se, että olen välillä voimaton ja iloton, Sami sanoo.

Sami pitää Turun Mikaelin seurakunnassa Ihmisen ilta -keskustelu- ja vertaistuki-iltaa.
Sami pitää Turun Mikaelin seurakunnassa Ihmisen ilta -keskustelu- ja vertaistuki-iltaa.

– Jos en käy vertaistukiryhmissä tasaisesti, voin liukua masennuksen puolelle. Kun ihminen on heikoimmillaan, hän ei jaksa lähteä hakemaan apua. Siksi on tärkeää, että Jippu ymmärtää todella, mitä käyn läpi ja potkii lähtemään.

Toisaalta he tuntevat olevansa yhdessä vahvoja.

– Ei ole aina mutkatonta ymmärtää toista, mutta silti kantamamme haavat ovat meille myös lahjoja.

Uskon asioita

Jippu on edelleen laulaja, mutta viihteellisempi ura on saanut jäädä. Nyt hän kiertää seurakunnissa laulamassa hengellisiä lauluja ja kertomassa tarinaansa.

Tänä keväänä Jippu ja Sami kiertävät yhdessä Mahdollisuus Muutokseen -nimisessä kampanjassa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla.

Jippu on nojannut aina uskoonsa. Sami taas kasvoi ateistikodissa. Alussa parin riidat liittyivätkin uskoon.

– Sami pyysi minua todistamaan Raamatun ihmeitä, Jippu sanoo.

– Vääntömme aiheesta olivat turhankin rankkoja. Minun ainoa kokemukseni Raamatusta oli se, että käärin sen sivuihin sätkiä teininä, Sami kertoo.

Jippu sanoo, ettei voinut käsittää, miten Sami oli selvinnyt kaikesta ilman uskoa.

– Minun mielestäni Jumala pelasti hänet itsemurhalta ja päihteiltä. Samin mielestä hän taas löysi voiman itsestään.

Sami oli kuitenkin se, joka kannusti Jippua kokeilemaan hengellistä uraa, jonka arvot laulaja koki tärkeiksi.

– Saan auttaa ihmisiä ja puhua rakkaudesta, eikä esiintyminen ole vain minun itsekeskeistä pönötystäni. Haluan, että elämässä muutkin rikkinäiset ja epäonnistuneet saavat lohdun ja voivat tulla nähdyiksi sellaisina kuin ovat, Jippu sanoo.

Omasta uskostaan huolimatta Jippu ei ole koskaan halunnut painostaa Samia. Hän kuitenkin ilahtui, kun mies alkoi muutama vuosi sitten etsiä apuja hyvinvointiinsa. Hän tutustui buddhalaisuuteen ja yritti löytää helpotusta meditaation kautta.

Käänteentekevä hetki oli, kun Jipun isosisko kuoli pitkäaikaisen sairauden seurauksena. Jippu oli helpottunut siskonsa kipujen loputtua, mutta Samin elämä muuttui hautajaisissa täysin.

– Kun katsoin hautajaisissa ristille, ajattelin hiljaa mielessäni, että nyt olen valmis antamaan Jeesukselle mahdollisuuden. Odotin jotain merkkiä, vaikka ajattelin, että ei sitä tässä nyt tule.

Uskoontulo ei silti tapahtunut yhdessä hetkessä.

– En uskonut Raamattuun, sen luomiskertomukseen ja neitseestä syntymään. Olin varma siitä, minne halusin, mutta en tiennyt, miten muuttaisin ajatukseni todeksi. Kunnes eräänä aamuna Raamattua lukiessani huomasin sen olevan minulle totta. Oli pakko nipistää itseäni, se tuntui niin uskomattomalta, Sami sanoo.

Kaste Jordanvirrassa

Vaikka Sami ei aluksi ollut uskossa, hänelle sopi alusta asti, että Romeon kasvatuksessa vaalitaan kristillisiä arvoja. Poika on lukenut äidin ja mummin kanssa iltarukoukset ja käynyt pyhäkoulussa. Jippu on kiitollinen, että hän voi Samin kanssa perheenä vaalia samoja arvoja.

– Olisihan usko ja sen puute voinut jossain vaiheessa viedä meitä eri suuntiin. Uskoontulon jälkeen Sami lähti kanssani työmatkalle Israeliin, jossa hänet kastettiin Jordan-virrassa. Kun hän nousi virrasta, mietin, että minut on monta kertaa elämässäni yllätetty, mutta tämän näkeminen sai minut silti sanattomaksi kiitollisuudesta.

"Suuri unelmamme on, että saisimme olla loppuelämämme yhdessä."
"Suuri unelmamme on, että saisimme olla loppuelämämme yhdessä."

Myös Jipun usko on syventynyt viime vuosina.

– Liikutun ajatuksesta, että keskellä elämän helvettiä Sami lähetettiin minulle. Ihmiselle, joka on koko elämänsä yrittänyt tulla rakastetuksi itsenään.

Kaikkien kokemusten jälkeen molemmat arvostavat perusarkea. Jippu on puistoäiti, joka käy Romeon kanssa Hesburgerissa, uimahallissa ja Hoplopissa. Isällä ja pojalla on omat autoleikit.

Elämä on hyvää, mutta pari on sen edessä nöyrä.

– Tiedämme, että elämä voi hajota kerralla. Vaikka elän uskovaisen elämää, voin tehdä jatkossakin virheitä. Meidän suuri unelmamme on, että saisimme olla koko loppuelämän yhdessä. Mutta ihmisille tulee kiusauksia ja haavoja, emme voi tarkasti tietää, mitä tapahtuu. Vaikka olemme vajavaisia, Jeesus rakastaa meitä silti, Jippu sanoo ja käsi hakeutuu Samin käteen.

Meri-Tuuli Elorinne

33-vuotias Jippuna tunnettu laulaja ja evankelista Turun seurakunnassa. Pitää Haavani on lahjani -iltoja kerran kuukaudessa.

Esiintyy 2.4. Siskot-nimisessä TV-sarjassa siskonsa Anniina Merisalon kanssa.

Veri ja risti -levy ilmestyy syksyllä. Sen yhteydessä kiertue.

Sami Elorinne

38-vuotias Sami pitää Turun Mikaelin seurakunnassa Ihmisen ilta -keskustelu- ja vertaistuki-iltaa.

Romeo-poika yhdessä Jipun kanssa. Teini-ikäinen poika sekä tytär edellisestä suhteesta. Perheeseen kuuluu myös Nemo-koira.

Sisältö jatkuu mainoksen alla