– Työssäni evankelistana ja laulajana luokseni tulee usein ihmisiä, jotka ovat alkoholisteja. Moni sanoo, että 'olen rukoillut paljon, mutta en pääse viinan kurimuksesta'. Siihen vastaan: Oletkos hakenut siihen hoitoa tai käynyt terapiassa, Jippu kertoo tiedotteessa. Kuva: Jouni Harala
– Työssäni evankelistana ja laulajana luokseni tulee usein ihmisiä, jotka ovat alkoholisteja. Moni sanoo, että 'olen rukoillut paljon, mutta en pääse viinan kurimuksesta'. Siihen vastaan: Oletkos hakenut siihen hoitoa tai käynyt terapiassa, Jippu kertoo tiedotteessa. Kuva: Jouni Harala

Raitistunut muusikko puhuu radio-ohjelmassaan alkoholismistaan.

Muusikko Jippu, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, 30, puhuu keskiviikkona radio-ohjelmassaan alkoholismista päihdeterapeutti Rami Junnilan kanssa. Jipulla on alkoholismista omakohtaista kokemusta: hän on kasvanut alkoholistikodissa osan lapsuudestaan. Jippu kertoo Radio Dein tiedotteessa olevansa myös itse toipuva alkoholisti.

”En usko, että alkoholisti voi säilyttää raittiuttaan ilman terapiaa.”

– Olen puhunut aina kierrellen on ollut vaikeaa tai on ollut sitä ja tätä. Minulla on kaikkien muiden ongelmian lisäksi ollut päihdeongelma, mutta on hirveän vapauttavaa päihdeterapeutin seurassa tunnustaa, että vuosia alkoholin kanssa kamppailleena uskon omalla kohdallani armon voittoon. Mutta en usko, että alkoholisti voi säilyttää raittiuttaan ilman terapiaa, Jippu kertoo tiedotteessa.

Jippu haluaa nostaa alkoholismin esiin kristillisessä ohjelmassaan, koska häntä harmittaa, että siitä vaietaan usein seurakunnissa. Jippu itse pitää alkoholismia hoidettavissa olevana sairautena, ei syntinä.

”Meidän uskovaisten keskuudessa on tosi paljon sokeutta.”

– Monesti hengellisissä piireissä on sellainen ajatus, että tullaan uskoon ja Jeesuksen kautta katkeaa viinaputki. Meidän uskovaisten keskuudessa on tosi paljon sokeutta näissä asioissa. Olen monesti sanonut, että rukous on täysin turha silloin, jos ei tehdä omaa osuutta. Minulta se vaati, että hyväksyn tietyt hoitomuodot, jotka pääsevät parantamaan.

Jipun mukaan hän sai apua riippuvuuteensa 21-vuotiaana.

– Raittius on minulle paljon enemän kuin sitä, etten juo. Raittiina olo on asioiden näkemistä realistisesti ja oikein. Saatoin olla kuusi vuotta juomatta mitään alkoholia, mutta käytökseni oli epärehellistä, omaa etua tavoittelevaa, ylpeää.

Jippu puhui alkoholimista jo vuonna 2009 Me Naisten haastatttelussa. Lue juttu täältä.

Jippu puhuu alkoholismista Radio Dein Ihmisen ääni -ohjelmassaan keskiviikkona 9.3. klo 16.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.