Jethro Rostedt on ollut naimisissa 16 vuotta, vaikka hää­vieraat eivät uskoneet liiton kestävän vuotta­kaan. – Suhteemme salaisuus on, että olemme viettäneet paljon aikaa erillään.

Myyntimies ja kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt, 38, ei jaksa enää innostua hääpäivän vietosta – niitä on takana jo niin monta. Jethrolla ja hänen vaimollaan Hennalla oli hiljattain 16-vuotishääpäivä. Kuten yleensäkin, myös hääpäivänään Jethro teki töissä pitkän päivän. Kun mies saapui kotiin Turkuun iltayhdentoista jälkeen, vaimo oli jo nukkumassa.

– Lähetin minä hänelle kukkasen töihin. Ehkä tasakymppejä voi sitten juhlia.

Jethro ja Henna ehtivät olla yhdessä noin vuoden ennen kuin tuli kiire vihille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Haikarapostin tulo pani vauhtia hääpäivän sopimiseen. Menimme naimisiin oikeusministerin luvalla, sillä vaimoni oli vasta 17, minä olin 20.
Nyt perheeseen kuuluvat 15- ja 13- vuotiaat pojat sekä 9-vuotias tytär.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jethron mukaan hänen avioliittonsa on vähän kuin ”kokin erikoinen”.

– Noin 97 prosenttia hääjuhlavieraista ajatteli, että liittomme ei kestä vuoden tai kahden päähän.

Pitkän suhteen salaisuudeksi Jethro sanoo sen, että pari on aina viettänyt ­aikaa myös erillään. Vaikka he perustivat perheen jo nuorina, kumpikin on saanut elää omaakin elämäänsä.

– Olen varma, että jos olisimme olleet koko ajan toistemme iholla, emme olisi enää yhdessä. Minä en olisi kestänyt häntä, eikä hän olisi kestänyt minua.

Kiireisen miehen elämää seurataan TV5:n Myyntimies Jethro -sarjassa. Puhelin soi ja seudut vaihtuvat. Rakkauden merkityksen Jethro huomaa parhaiten ajaessaan väsyneenäkin keikalta kotiin.

– Monesti havahdun, että miksi teen niin yötä myöten. Ajanko perheen ja rakkauden takia? Jethro pohtii.

Kun Jethro on vapaalla ja perheensä kanssa, kaikki panevat puhelimet äänettömälle ja viettävät aikaa yhdessä.

Jethro ajattelee, että kun hän nyt paiskoo kovasti töitä, jossain vaiheessa voi sitten ottaa rennommin. Siksi pitkistä päivistä ei enää käydä keskusteluja.

– Emme koskaan riitele siitä, että olen paljon poissa. Toki välillä huomautellaan, enkö voi olla edes syntymäpäivänä kotona. Sitä pidetään monesti hirveän pahana asiana, mutta ei se välttämättä ole.

Jethro näkee vaimoaan myös Turun-toimistolla, missä Henna työskentelee reskontranhoitajana. Monta viikkoa voi kulua niin, että he tapaavat toisiaan enemmän työpaikalla kuin kotona.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?

Minulle on käynyt niin aikoinaan, joten uskon. Tapasimme vaimoni kanssa yökerhossa, vaikka hänen ei olisi pitänyt edes päästä ravintolaan. Rakastumista on vaikea kuvailla, mutta monesti sitä seuraa typeryys. Kun rakastuin vaimooni, istuimme koko yön autossa juttelemassa. Seuraavana aamuna töissä pilkkiessä ajattelin, että eihän tässä ole järkeä. Sama toistui taas seuraavana yönä.

Millainen olet rakastuneena?

Vähän poissaoleva, koska ajatukset pyörivät rakkauden kohteen ympärillä. Osaan ottaa naisen huomioon imelyyteen asti, siinä mielessä olen aina ollut pelimies. Jo isä opetti, että kukkia kannattaa ostaa, ja vinkki on toiminut täydellisesti. Tosin kerran sain siipeeni, kun vein tyttöystävälleni hyasintin. Hän pärski monta päivää, eikä suhteestakaan tullut mitään. Hyasintin valitsin, koska ne olivat joulun jälkeen tarjouksessa.

Miten näytät rakkauttasi?

Pitkässä avioliitossa rakkautta tulee näytettyä niin, että tekee asioita nostamatta niistä meteliä. 15 vuotta sitten muistin aina tehdä suuren numeron, jos olin imuroinut tai tehnyt muita paskanakkeja.

Millaisiin ihmisiin ­rakastut?

Sellaisiin, jotka tietävät, mikä on homman nimi ja toimivat ilman minuakin. Minulle tasa-arvo on aina ollut arkipäivää, ja meidän perheessämme se on itsestäänselvyys. Tietysti joitakin hommia tekevät naiset ja toisia miehet, mutta se on vain tapa elää, ei tasa-arvokysymys.

Kuka on elämäsi suurin rakkaus?

Jakaisin rakkauden niin, että vaimo saa puolet ja lapset sitten loput. Lapsia aletaan aina hehkuttaa, mutta pitäisi myös muistaa, mistä kaikki alkoi. Muuten voi käydä niin, ettei ole kuin tapaamisoikeus lapsiin joka toinen viikko.

Onko sydämesi joskus särkynyt?

Vituttanut on kuin pientä oravaa, mutta sydämeni ei ole koskaan särkynyt. Minulla ei ole ollut muita pitkiä suhteita.

Oletko romantikko vai realisti?

Ensimmäiset kaksi, kolme vuotta aikuisuudestani olin romantikko, mutta ­nykyään olen puhtaasti realisti. Perheen perustaminen nuorena oli minulle ­hyväksi. Olen kasvanut ja ­olen oppinut käsittelemään asioita paremmin. Muistan varoitukset, että nuoruus on pilalla kun lapsen saa varhain, mutta en ole jäänyt mistään paitsi sen takia.

Hulluinta, mitä olet ­tehnyt rakkaudesta?

Suhteen alkuaikoina syötin vaimolleni pavunvartta, että olen kova poika telttailemaan, vaikka en ollut telttaillut ikinä. Sitten istuimme kolme päivää teltassa kaatosateessa Kustavin leirintäalueella. Kaikenlaista muutakin hölmöä on tullut tehtyä. Nuorena vaimoni siivosi Ruotsin-laivoja, ja vaikka työajat olivat järjettömät, kuskasin häntä päivittäin. Minullakin oli paljon töitä, mutta en kehdannut sanoa, etten jaksa kiekkua satamassa öisin.

Millainen kumppani olet?

Olen lojaaliuden yliäänentorvi, joten varmaankin myös kumppanina aika hyvä. Jos tämä maailma johonkin tuhoutuu niin siihen, ettei meillä ole enää minkäänlaista lojaaliutta. Voi kuulostaa kornilta, mutta käsittelen parisuhdetta, rakkautta ja etenkin perhettä kuin osake­yhtiötä. Sitä tulee hoitaa samalla tavalla: tehdä duunia sen menestyksen eteen.

Mitä olet oppinut rakkau­desta?

Rakkaus muuttaa muotoaan, kun vuodet kuluvat. Kun alkaa seurustella, rakastuu ihmiseen. Kun suhde syvenee, rakastuu kaikkeen mitä puoliso tekee ja arvostaa sitä. Arvostan esimerkiksi, että vaimoni on sisustanut meille sellaisen kodin, jota rakastan. Paras bullshitti on, että ei naimisiinmeno mitään muuta. Se muuttaa kaiken. Tyttö- tai poikaystävästä pidetään tiukemmin kiinni kuin puolisosta. Jossain vaiheessa liittoa huomaa muuttuneensa itsestäänselvyydeksi.

Voiko rakkautta hoitaa?

Jokaisessa parisuhteessa tulee aallonpohjia, ja meilläkin on ollut omamme.Nuoruudessa, kun meille tuli muksu, jatkoin poikamiehen elämää vielä jonkin aikaa. Juopottelin, pidin hauskaa, ja lapsenhoito jäi vaimolle. Se oli tutkiskelun paikka. Eroamispisteessä emme ole olleet koskaan, vaan olemme osanneet väistää suurimmat karikot. Auttaa, kun ajattelee asioita toisen näkökulmasta.

Onko sinua helppo rakastaa?

Minussa on paljon sellaista, jonka vuoksi minua on helppo rakastaa. Sanon asiat suoraan ja myönnän virheeni. Heikkouteni on, että lupaan perheelleni tehdä sitä tai tätä, mutta kalenterini onkin jo täynnä. Menen monesti innostuskärki edellä, ja muut joutuvat pettymään.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?

Ensin on järkyttävä polte, mutta kun ­ympärille tulee muuta, rakkaus muuttaa muotoaan parempaan suuntaan. En ­voisi kuvitella sellaista elämää, että lääppisimme toisiamme joka päivä vielä ­oltuamme yhdessä 40 vuotta. Se ei ole minun juttuni. Ei ­koko ajan tarvitse olla perhosia vatsassa ja jännittää kaikkea.

Onko avioliitto rakkauden huipentuma?
Avioliitto on iso asia, mutta muksun syntyminen vielä isompi. Oli kova juttu, kun vaimoni tuli raskaaksi 17-vuotiaana. ­Minulla on vähän vanhoilliset vanhemmat, ja kun kerroin, että meillä on pulla uunissa, lähdimme kirkkoherranvirastoon niin että ropsut kävi.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?

Minulla ei ole kokemusta seksittömästä avioliitosta, mutta jos toinen esimerkiksi loukkaantuisi eikä voisi harrastaa seksiä, se ehkä tekisi poikkeuksen. Muuten seksi kuuluu normaaliin rakkauteen.

Voiko pettämisen antaa anteeksi?

En antaisi anteeksi pettämistä, se olisi eron paikka. Unohtaminenkin olisi vaikeaa, en pystyisi elämään sen tiedon kanssa. Vanhempieni esimerkillä on vaikutusta, he ovat olleet naimisissa 40 vuotta.

Miten tunnistat rakkauden loppumisen?

Minulla ei ole kokemusta rakkauden loppumisesta, mutta luulen, että sen tunnistaa samalla tavalla kuin lojaaliuden loppumisenkin. Välinpitämättömyys nostaa päätään ja asiat, jotka ovat ennen olleet tärkeitä, muuttuvat turhanpäiväisiksi. Minulla on käynyt hyvä ­tuuri, kun kaikki suuret sudenkuopat ovat ­ainakin toistaiseksi puuttuneet parisuhteestamme.

Millainen on rakkaudentäyteinen hetkesi?

Koko perhe on kokoontunut olohuoneeseen, puhelimet eivät soi, on esimerkiksi lauantai-ilta ja olemme tulleet juuri saunasta. Ei siihen muuta tarvitse kuin että kaikki ovat läsnä.

Jetron rakkausvalinnat

RAKKAUSLAULU
Aknestikin Jokapäivä. Tätä olemme kuunnelleet miljoona kertaa c-kasetilta, autossa, veneessä, joka paikassa, kaikissa tilanteissa.

ROMANTTINEN PAIKKA
Oma taka­piha. Meillä on siellä pieni sohva, jolla on mukava istuskella, kun on oikein ihana ilta.

RAKKAUSELOKUVA
Titanic. Väsynyt valinta, mutta Titanicista ei voi olla tykkäämättä. Tarina on kauhean kaunis, ja kyynel meinaa karata aina loppuvaiheessa, kun Jack ja ­Rose ovat siinä lautalla.

RAKKAUSRUOKA
Spagetti ja jauhe­lihakastike. Monta ruokaa en osaa tehdä, mutta nämä teen aina rakkaudella.

JULKKISIHASTUS
Samantha Fox. Teini-ikäisinä ­kaikilla talon pojilla oli ­Samantha Foxin juliste seinällä.

VUODENAIKA
Kesä. Aikoinaan suhteemme lähti ­kesällä liikkeelle ja tykkäämme ­kesästä vuodenaikana. Emme ­kumpikaan välitä pimeästä.

Jethro Rostedt

■ Toimitusjohtaja ja kiinteistönvälittäjä syntyi 17.3.1976 Turussa, missä asuu edelleen. Naimisissa ja 15- ja 13-vuotiaiden poikien sekä 9-vuotiaan tytön isä. Perheeseen kuuluu myös koira Topi.

■ Tuli tutuksi Diili-ohjelmasta vuonna 2009 ja osallistunut Tanssii tähtien kanssa -sarjaan. Jethron elämää ja bisneksiä seurataan TV5:llä Myyntimies Jethro -sarjassa torstaisin klo 20.

■ Harrastaa shakinpeluuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla