Jere on jo ehtinyt mökkeilemään poikansa Joelin, 11, sekä kaksostytärtensä Annan ja Sofian, 14, kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jere on jo ehtinyt mökkeilemään poikansa Joelin, 11, sekä kaksostytärtensä Annan ja Sofian, 14, kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jääkiekkoilija Jere Lehtinen ehti asua perheensä kanssa 19 vuotta ulkomailla. Paluu Suomeen ei ole sujunut ongelmitta.

Leijonien General Manager Jere Lehtinen osallistui lauantaina perinteiseen NHL-tähtien pelaamaan Bermudan Kannu –tennisturnaukseen Helsingin Kalastajatorpalla.
Entistä kiekkoilijaa ottelussa olivat kannustamassa hänen kaksostyttärensä Anna ja Sofia, 14, sekä poikansa Joel, 11.
 
19 vuotta Dallasissa pelannut ja asunut Lehtinen muutti perheineen viime kesänä Suomeen. Muutto tuli ajankohtaiseksi, kun hänet nimettiin Leijonien General Manageriksi. Perhe on aiemmin viettänyt ainoastaan lomia Suomessa. Lapset ovat syntyneet Amerikassa ja käyneet sikäläistä koulua, joten ainakin heille muutos on ollut melkoinen. Viisihenkinen perhe asuu nyt Espoossa ja lapset käyvät englanninkielistä koulua, joka oli luonnollinen vaihtoehto, koska he eivät ole paljoa suomea lukeneet saati kirjoittaneet.
 
– Ei voi sanoa, että muutto olisi sujunut täysin ongelmitta. Onhan se ollut haastavaa meille kaikille, Jere myönsi.
 
Cheerleadingiä ja uintia harrastavat kaksostytöt olivat samaa mieltä.
 
–  Ei ole ollut ihan helppoa, koska kaikki kaverit jäivät sinne. Olemme kyllä pikkuhiljaa saaneet täältä uusia, mutta ikävä on. Onneksi on Skype, he sanoivat ujosti.
 
Viime hiihtolomalla perhe pääsi käymään vanhoilla kotikonnuillaan Dallasissa.
 
– Hyviä puolia muutossa taas ovat olleet mielenkiintoisen työni lisäksi kavereiden ja sukulaisten säännöllinen näkeminen, Jere lisäsi.
 
Myös muutos aurinkoisesta Dallasista kylmään Suomeen on ollut melkoinen.
 
– Sää on tietenkin asennekysymys. Muutos ottaa aikansa. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, hyväntuulinen Jere jatkoi.
Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.