Menestystrilogian kirjoittanut Jens Lapidus ei myönnä olevansa tyyliniekka.

Kuva Susanna Kekkonen

Ruotsalaiskirjailija Jens Lapidus, 37 on totuttu näkemään puku päällä, sillä päivätyönään mies on puolustusasianajaja.

Nyt asu on kuitenkin rento, sillä Jensillä on kirjoituspäivä. Kaupungin parhaaksi pukeutujaksi valittu mies on vetänyt ylleen farkut, kauluspaidan ja pusakan. Tässä asussa hän sopii paremmin kotikulmilleen, boheemille Södermalmille, kuin kirjojensa tapahtumapaikoille Tukholman pintaliitoyökerhoihin.

– Kun kirjani alkoivat saada julkisuutta, tapasin paljon toimittajia lounasaikaan. Koska tulin suoraan töistä puku päällä, toimittajat alkoivat pitää minua tavallista tyylikkäämpänä. Perinteisestihän kirjailijalta odotetaan vakosamettia, Jens sanoo.

Jens ei ole innoissaan siitä, että ulkonäkönsä vuoksi hän on yhden jos toisenkin naisen päiväunien kohde.

– Ulkonäköni on saattanut lisätä kiinnostusta kirjoihini, mutta toisaalta se vie huomiota niiden sisällöltä, joka kuitenkin on tärkein.

Trilogialle jatkoa?

Jos naiset tarttuvat rikosromaaneihin komean kirjailijan takia, miehiä viehättää kirjailijan karski tyyli kuvata Tukholman alamaailmaa rikollisten näkökulmasta. Jens Lapiduksen kirjat ovat lainatuimpia Ruotsin vankiloiden kirjastoissa, ja ne ovat jopa innostaneet uuden ryhmän, nuoret miehet, kaunokirjallisuuden pariin.

Suosio on yllättänyt Jensin, josta tuli kirjailija vähän vahingossa. Kun hän seitsemän vuotta sitten alkoi kirjoittaa, ei hän edes tiennyt, että syntymässä oli kirja, puhumattakaan trilogiasta.

Stockholm noir -sarjan kolmas osa Luksuselämää julkaistiin kesällä, ja viime vuosina Jens Lapidus on noussut yhdeksi puhutuimmista ja myydyimmistä ruotsalaiskirjailijoista.

– Tästä tuli elämäntapa ja suuri projekti, jonka aikana olen päässyt lähelle henkilöhahmojani. Ehkä palaan heidän pariinsa tulevaisuudessa, mutta nyt minusta tuntuu, että tarina on valmis, Jens sanoo.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.