Menestystrilogian kirjoittanut Jens Lapidus ei myönnä olevansa tyyliniekka.

Kuva Susanna Kekkonen

Ruotsalaiskirjailija Jens Lapidus, 37 on totuttu näkemään puku päällä, sillä päivätyönään mies on puolustusasianajaja.

Nyt asu on kuitenkin rento, sillä Jensillä on kirjoituspäivä. Kaupungin parhaaksi pukeutujaksi valittu mies on vetänyt ylleen farkut, kauluspaidan ja pusakan. Tässä asussa hän sopii paremmin kotikulmilleen, boheemille Södermalmille, kuin kirjojensa tapahtumapaikoille Tukholman pintaliitoyökerhoihin.

– Kun kirjani alkoivat saada julkisuutta, tapasin paljon toimittajia lounasaikaan. Koska tulin suoraan töistä puku päällä, toimittajat alkoivat pitää minua tavallista tyylikkäämpänä. Perinteisestihän kirjailijalta odotetaan vakosamettia, Jens sanoo.

Jens ei ole innoissaan siitä, että ulkonäkönsä vuoksi hän on yhden jos toisenkin naisen päiväunien kohde.

– Ulkonäköni on saattanut lisätä kiinnostusta kirjoihini, mutta toisaalta se vie huomiota niiden sisällöltä, joka kuitenkin on tärkein.

Trilogialle jatkoa?

Jos naiset tarttuvat rikosromaaneihin komean kirjailijan takia, miehiä viehättää kirjailijan karski tyyli kuvata Tukholman alamaailmaa rikollisten näkökulmasta. Jens Lapiduksen kirjat ovat lainatuimpia Ruotsin vankiloiden kirjastoissa, ja ne ovat jopa innostaneet uuden ryhmän, nuoret miehet, kaunokirjallisuuden pariin.

Suosio on yllättänyt Jensin, josta tuli kirjailija vähän vahingossa. Kun hän seitsemän vuotta sitten alkoi kirjoittaa, ei hän edes tiennyt, että syntymässä oli kirja, puhumattakaan trilogiasta.

Stockholm noir -sarjan kolmas osa Luksuselämää julkaistiin kesällä, ja viime vuosina Jens Lapidus on noussut yhdeksi puhutuimmista ja myydyimmistä ruotsalaiskirjailijoista.

– Tästä tuli elämäntapa ja suuri projekti, jonka aikana olen päässyt lähelle henkilöhahmojani. Ehkä palaan heidän pariinsa tulevaisuudessa, mutta nyt minusta tuntuu, että tarina on valmis, Jens sanoo.