Cake-elokuvasta on povailtu Jennifer Anistonin ensimmäistä Oscar-ehdokkuutta. Kuva: MV Photos
Cake-elokuvasta on povailtu Jennifer Anistonin ensimmäistä Oscar-ehdokkuutta. Kuva: MV Photos

Cake-elokuvasta ennustettiin Jennifer Anistonille, 45, ensimmäistä Oscar-ehdokkuutta. Toisin kävi.

Musta, lyhyt nahkahame, valkoinen silkkipusero ja puna-oranssit avokkaat, joissa on kullanvärinen korko.

Asiallinen ja leikittelevän seksikäs – sellainen on näyttelijä Jennifer Anistonin tyyli, kun hän kävelee reippaasti sisään Beverly Hilton -hotellin konferenssihuoneeseen Beverly Hillsissä.

Aivan toisenlaisena hänet nähdään elokuvassa Cake, joka saa ensi-iltansa helmikuussa. Elokuvasta ennustettiin Jenniferin ensimmäistä Oscar-ehdokkuutta. Siinä hän on mukana myös tuottajana.

– Se on mielestäni luonnollinen kehityskaari. Haluan olla mukana prosessissa muutenkin kuin vain rooliin palkattuna näyttelijänä. Tuottajana saan olla vastuussa koko elokuvasta alusta lähtien. Se on hyvin tyydyttävää.

Cakessa Jennifer näyttelee Claire Simmonsia, joka kärsii auto-onnettomuuden jälkeen kroonisesta kivusta. Clairella on suuri arpi kasvoissaan, eikä hän piittaa ulkonäöstään. Roolia pidetään Jenniferin uran rohkeimpana.

– Minusta oli äärettömän vapauttavaa ja ihanaa näytellä ilman meikkiä, Jennifer sanoo.

– Meillä naisilla on paineita näyttää aina hyvältä, olemme sitten valokuvissa tai kaupan pakastealtaalla. Totuus on kuitenkin se, että emme ole aina parhaimmillamme. Emme koko ajan keikaroi korkokengissä hiukset laitettuina ja meikattuina.

– Claire ei välitä ulkonäköpaineista, sillä joinakin aamuina hänen on vaikea nousta ylös sängystä. Mielestäni kauneuden voi löytää kivusta, surusta tai jopa gaalatapahtumasta, kertoi Jennifer Toronton kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla syyskuussa.

”Miehiä kohdellaan eri tavalla”

Resepti kuulostaa tutulta: rooli, jossa näyttelijä nähdään epäviehättävänä, herättää heti Oscar-kuhinan. Cake toi Jennifer Anistonille Golden Globe- ja SAG-näyttelijäkillan palkintoehdokkuudet. Hän on kiitollinen saamastaan huomiosta, mutta näkee tässä myös kritisoitavaa: Hollywood on edelleen täynnä seksismiä ja epätasa-arvoa.

– Naisnäyttelijöitä arvostetaan vasta sitten, kun he tekevät itsestään fyysisesti epäviehättäviä, ja etenkin silloin, kun he näyttelevät ilman meikkiä. Miehiä kohdellaan eri tavalla, Jennifer sanoi Alluressa.

Clairen roolia varten Jennifer antoi painonsa nousta ja jätti normaalit liikuntarutiininsa väliin. Joogaa ja juoksemista harrastava näyttelijä on normaalisti intohimoinen kuntoilija ja hyvin tarkka ruokavaliostaan. Viisi viikkoa kestäneiden kuvausten aikana näyttelijä ei kaivannut smoothie-pirtelöitä tai salaatteja edes kotona.

– Annoin itseni repsahtaa fyysisesti, mikä oli tärkeää myös henkisesti roolia ajatellen, Jennifer kertoo.

– En edes ehtinyt ajatella joogaa kuvausten aikana. Jouduin käymään fysioterapeutilla viikonloppuisin, sillä olin jäykkä ja tunsin tiettyjen hermojen olevan puristuksissa roolin fyysisyyden takia. Kun palasin kotiin iltaisin, halasin koiriani ja sulhastani ja menin nukkumaan.

Häät, jotka jäivät kiireessä

Se sulhanen, näyttelijä-käsikirjoittaja Justin Theroux, on kulkenut Jennifer Anistonin rinnalla reilun neljän vuoden ajan. Ennen tätä näyttelijän rakkauselämässä myrskysi: hänen entisiä poikaystäviään ovat muusikot Alan Duritz ja John Mayer sekä näyttelijät Vince Vaughn ja Tate Donovan, jonka kanssa hän oli kihloissa 1990-luvun lopulla.

Näyttelijä Brad Pittin kanssa Jennifer meni naimisiin vuonna 2000. Unelmaliiton uskottiin kestävän ikuisesti, mutta rakkaus karahti kiville viisi vuotta myöhemmin. Brad Pitt rakastui Angelina Jolieen Mr. & Mrs. Smith -elokuvan kuvauksissa.

Nyt Jenniferin vasemmassa nimettömässä kimaltaa suuri timanttisormus, jonka hän sai Justin Theroux’lta 2012. Pari ehti tuntea toisensa vuosia, kunnes rakkaus syttyi Wanderlust-komedian kuvauksissa 2010. Häitä suunniteltiin jo 2013, mutta niitä päätettiin siirtää työkiireiden vuoksi.

– Justin on kenties hauskin ihminen, jonka olen koskaan tavannut, Jennifer sanoo.

– Olen todella onnekas, että saan nauraa hänen kanssaan joka päivä.

Painostusta perheenlisäyksestä

Jennifer Aniston kasvoi näyttelijäperheessä. Hänen kreikkalainen isänsä John Aniston on näytellyt saippuasarjassa Päivien viemää vuodesta 1965 lähtien. Äiti Nancy Dow tunnetaan sarjasta Beverly Hillbillies. Lisäksi Jenniferin kummisetä on televisiosarjasta Kojak kuuluisaksi tullut Telly Savalas.

Jenniferin ja hänen äitinsä välit ovat viileät. Nancy Dow menetti tyttärensä luottamuksen, sillä hän kirjoitti hänestä paljastuskirjan jo 15 vuotta sitten.

Näyttelemisen Jennifer aloitti mainoksista sekä pikkurooleista lyhyiksi jääneissä televisiosarjoissa, kunnes sai Rachel Greenin roolin Frendit-sarjassa. Sarjasta tuli huikean suosittu, ja se toi Jenniferille muun muassa Emmy- ja Golden Globe -palkinnot. Viimeisellä tuotantokaudella Jennifer sekä muut sarjan päänäyttelijät saivat miljoona dollaria jokaisesta kuvatusta jaksosta. Sarjassa näytelleet Matthew Perry ja Courtney Cox ovat yhä Jenniferin parhaita ystäviä, ja Courtneyn tytär on hänen kummilapsensa.

Omia lapsia Jennifer Aniston ei ole saanut. Hänen on useita kertoja väitetty olevan raskaana, ja kun juorut ovat osoittautuneet vääriksi, näyttelijää on haukuttu itsekeskeiseksi uranaiseksi.

Jenniferille asia on raskas.

– Jo sen mainitseminen saa minulle palan kurkkuun, hän sanoi vastikään Allure-lehdessä.

– En pidä tästä painostuksesta. Minun on sanottu olevan liian urakeskeinen ja itsekäs, minkä takia en haluaisi tulla äidiksi. Mielestäni tällainen mustamaalaaminen on epäoikeudenmukaista. Vaikka vaginastasi ei olisi tullut yhtään lasta, ei se tarkoita, ettetkö olisi äidillinen – vaikkapa koiria, ystäviä, ystävien lapsia kohtaan.

Vitamiiniruiskeita ja kuivia martineja

Katkeruus ei kuitenkaan kuulu Jennifer Anistonin elämänasenteeseen. Raskaina hetkinä häntä auttavat ystävät, jooga ja työ.

– Elän onnellista elämää, joka on tietoinen valinta, näyttelijä sanoo.

– Olen kiitollinen pienistä asioista joka päivä. En pelkää tulevaisuutta tai stressaa asioista, joihin en voi vaikuttaa, Jennifer vakuuttaa ja pyörittelee kihlasormusta sormessaan.

Jennifer tuntuu aina ottavan uudet haasteet vastaan intoa puhkuen. Hän nauraa herkästi ja on valmis vitsailemaan omalla kustannuksellaan. Energisyyden – sekä nätisti kuultavan ihon – salaisuus saattaa löytyä tähden ruokavaliosta, johon kuuluu pääasiassa vähärasvaista proteiinia, kasviksia ja hedelmiä.

Ja sitten on pari muutakin jippoa:

– Kaikkein tärkeintä on saada tarpeeksi unta, se on kaikki kaikessa urheilun lisäksi, hän sanoo.

– Myös B12-vitamiinipistokset ovat tärkeitä. Ja kuivan martinin nauttiminen silloin tällöin!

Lue lisää:

Jennifer Aniston suhteestaan: Mies ostaa jopa farkkuni

Ei enää puhuta Jennifer Anistonin raskaudesta, eihän

Jennifer Aniston täyttää 45!

Jennifer Aniston

Näyttelijä syntyi 11.2.1969 Sherman Oaksissa, Kaliforniassa.

Kihloissa Justin Theroux’n kanssa.

Tunnetuimpia elokuvia Kiltti tyttö, Bruce – taivaanlahja, Polly tuli kuvioihin, The Break-Up, Marley & Me ja Millerit.

Asui lapsena isänsä kotimaassa Kreikassa.

Vanhemmat erosivat Jenniferin ollessa 9-vuotias.

Kaameat pomot 2 elokuvateattereissa nyt. Cake ensi-illassa 6.2.2015.

Riikka Pulkkinen varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille. ”Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Riikka Pulkkinen varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille. ”Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Riikka Pulkkinen erosi reilu vuosi sitten. – Meillä on eksän kanssa hyvät välit, ja teemme paljon asioita lapsen kanssa yhä yhdessä, Riikka Pulkkinen sanoo.

Kirjailija Riikka Pulkkinen, 38,  julkaisee viidennen romaaninsa syyskuussa. Suositun kirjailija Lasten planeetta -niminen teos käsittelee rakkautta, hulluutta, maailmanloppua sekä eroamista.

Riikka ja konsulttina toimiva Erkki Perälä erosivat reilu vuosi sitten. Heillä on viisivuotias tytär, jonka huoltajuuden he jakavat.

– Itselle erokokemus on ennen kaikkea eroamista perheestä, ei pelkästään liitosta. Toisaalta tämä erovuosi osoitti myös sen, että jollain tavalla olemme yhä perhe.

– Meillä on eksän kanssa hyvät välit, ja teemme paljon asioita lapsen kanssa yhä yhdessä. Se on jopa luontevaa. Vaikka muskarin kevätjuhlan jälkeen menimme yhdessä syömään ja kohotimme maljat. Sellaisista asioita haluaa pitää kiinni.

 Kirjailijan on vielä vaikea tiivistää eroa yhteen tunteeseen.

– Ero vaikuttaa ihan kaikkeen. Maailmankuvaan, rakkauskäsitykseen, menettämistä se ainakin on. Samalla ero on aktiivinen päätös, jossa täytyy tunnistaa itsensä vastuusta. Siksi kirjailijana tykkään käsitellä isoja teemoja, ettei isoja asioita tarvitse typistää pieneksi.

Yökahvit vaihtuivat junatreffeihin

Riikka Pulkkinen nousi yhdeksi maan nimekkäimmistä kirjailijoista 26-vuotiaana, kun Raja-teon julkaistiin. Hän aloitti kirjan kirjoittamisen 20-vuotiaana. Työskentelytavat ovat muuttuneet tuon jälkeen, kun kirjoittamisesta tuli ammatti.

– Nykyään olen aamupäiväkirjoittaja. Esikoisteosta kirjottaessa saatoin keittää yökahvit ja kirjoitin illalla, mitä en nykyisin tee.

Myös lapsen myötä työaika on selkeytynyt. Välillä luova työ vaatii kuitenkin irtiottoja.

– Luovan kirjoittamisen oppaassa sanotaan, että kannattaa sopia välillä treffit itsensä kanssa, jos kirjoitus ei kulje. Tällöin saatan hypätä junaan ja kirjautua hotelliin. Se auttaa minua. Myös pitkät urheiluleirityyppiset kirjoitusputket toimivat.

Riikka kokee ravintolavaunun toimivaksi kirjoituspaikaksi.

– Mutta se ei saa olla liian täynnä. Miika Nousiaisen kanssa keskustelin aiheesta ja hän saattaa tehdä jopa niin, että matkustaa vain Turkuun ja takaisin junalla kirjoittaakseen. Itse olen vielä tähän asti keksinyt kohteessa jotain tekemistä.

Iltaisin ajatus saattaa harhailla vielä kirjan henkilöissä.

– Kirjoitusprosessin aikana saatan tosin olla joskus hajamielinen äiti.

Isoja kysymyksiä

Onko mahdollista kertoa kaikesta kaikki? Sitä Pulkkinen miettii teoksessaan ja myös työssään.

– Kirjailijana olen päässyt ajatuksesta, että minun pitäisi kertoa yhdessä teoksessa kaikki mitä tiedän elämästä.

– Kirjassa pohdin, että onko ajatus sellaisesta rakkaudesta, jossa kerrotaan kaikki kaiken aikaa toiselle. Samalla kun jaetaan todellisuus ja otetaan aikaa vastaan yhdessä, niin onko se ollut vain illuusio, kun se päättyy.

Vaikka yksi kirjan päähenkilöistä tekee eroa, niin Riikka varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille.

– Olen kirjoittanut kuusi kirjaa, joista tämä on viides romaani. Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut, Riikka totesi Otavan kirjasyksyn avajaisissa.

Uutuuskirjan mukaan Kimi Räikkönen väsyi valehteluun edellisessä suhteessaan.

Kari Hotakaisen syksyn kirjauutuudessa Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala) käydään läpi formulakuljettajan elämäntarina.

Yksi keskeinen osa Kimi Räikkösen vaiheita on ollut tapaaminen nykyisen vaimon Minttu Räikkösen (os. Virtanen) kanssa. Vuonna 2016 avioitunut pari tutustui Kimin kesämökillä järjestetyissä juhannusbileissä vuonna 2013.

Uutuuskirja kertoo, että Kimi ja Minttu olivat tavanneet jo pari vuotta aikaisemmin samanlaisissa juhlissa. Tuolloin Kimi oli vielä naimisissa Jenni Dahlmanin kanssa, ja Minttu seurusteli tahollaan. Vuonna 2013 tilanne oli kuitenkin toinen, kun Kimi eli käytännössä asumuserossa ja Minttu oli sinkku.

”Ja onhan siinä se, että silmä tykkää.”

Kirjassa Hotakainen kuvailee Mintun tuntemuksia suhteen alkuvaiheessa näin:

Minttu ei voi kuvitellakaan rakastuvansa mieheen, jolla on holtiton maine. Varsinkaan nyt, kun hän asuu omassa asunnossaan varmana siitä, ettei halua vähään aikaan vakituista suhdetta ylipäätään. Mutta Minttu huomaa, että Kimin kanssa hänellä on poikkeuksellisen hauskaa, tuollainen ihminen olisi mukava saada ystäväksi. Ei missään tapauksessa rakastetuksi kuitenkaan, sillä Minttu on vakuuttunut, että rakastumalla tuollaiseen holtittomaan mieheen saa vain siipeensä.

Mintun mukaan Kimi osaa ottaa vaimonsa huomioon. Kuva: Jonna Öhrnberg
Mintun mukaan Kimi osaa ottaa vaimonsa huomioon. Kuva: Jonna Öhrnberg

Kuukausi juhannuksen jälkeen Kimi kutsui Mintun uudelleen mökilleen – tällä kertaa ihan kahdestaan. Epäröinnin jälkeen Minttu suostui.

– Me on aina tykätty ja tultu juttuun. Ja onhan siinä se, että silmä tykkää. Silloin ensimmäisiä kertoja kun mä näin Mintun, sillä oli sellaiset tiukat farkkushortsit. Olin sanonut, että ”voi perse”, Kimi kertoo kirjassa.

Mintun tapaamisesta alkoi myös uusi sivu Kimin ajattelussa. Aikaisempaa liittoa Jenni Dahlmanin kanssa oli kirjan mukaan varjostanut Kimin valehtelu ja pettäminen. 

– Edelisessä suhteessa oli aina pelko, että jääköhän tästä ja tästä kiinni. Että koska tulee Seiska, mitä väsyiiellä Seiskassa nyt on. Valehtelet ja yrität viikon päästä muistaa, mitenhän tämä juttu piti tällä kertaa selittää. Sanoin Mintulle, että jos tässä ruvetaan olemaan, niin en enää kuseta enkä petä. Mä en halua koskaan uudelleen sitä helvettiä enkä niitä pelkotiloja, joita valehtelusta tulee.

Lisää yhteistä aikaa

Kimin ja Mintun suhde jatkui yhteisellä hengailulla ja eteni nopeasti. Kesän jälkeen Minttu muutti Kimin Helsingissä sijaitsevaan 500-neliöiseen asuntoon. Poikaystävä kiersi maailmaa formulakisoissa Sveitsistä käsin.

– Alkuaikoina hermoilin olla yksin suuressa talossa. Kun tulin töistä kotiin, kävelin­ jokaiseen huoneeseen ja napsautin valot päälle varmistaakseni, ettei siellä ollut­ ketään, Minttu kertoi Me Naisille vuonna 2014.

”Jos tämä homma ei toimikaan, en voi soittaa töihin ja sanoa, että joo, mä tulisinkin nyt takaisin.”

Minttu työskenteli samaan aikaan lentoemäntänä FlyBe-yhtiöllä, mutta Kimi halusi Mintun lopettavan työt, jotta yhteistä aikaa olisi enemmän.

– Alkuun sanoin, etten missään nimessä lopeta, mä olen kuitenkin aina tehnyt töitä ja elättänyt itseni. Sanoin, että jos tämä homma ei toimikaan, en voi soittaa töihin ja sanoa, että joo, mä tulisinkin nyt takaisin, Minttu sanoo kirjassa.

Lopulta työt saivat kuitenkin jäädä ja Minttu muutti Kimin luokse Sveitsiin.

– Me tehdään kaikki yhdessä. Ei ole tullut sellaista oloa, että menepä hetkeksi pois. Kimi näyttää aina, että on ihanaa kun sä olet siinä. – – Jos mä vertaan Kimiä kaikkiin aiempiin suhteisiin, tämä asia erottaa sen jokaisesta mun tuntemastani miehestä, Minttu kertoo kirjassa.