”Juhannuksena maistuu grilliruoka ja hyvä saunaolut”,  Helsinki-päivän konsertissa esiintynyt Jenni Vartiainen kertoi.
”Juhannuksena maistuu grilliruoka ja hyvä saunaolut”, Helsinki-päivän konsertissa esiintynyt Jenni Vartiainen kertoi.

Laulaja Jenni Vartiainen rakastaa rentoa keikkaelämää ja Suomen kiertämistä.

Aurinkoinen sää hemmotteli yleisöä, kun laulaja Jenni Vartiainen esiintyi Radio Aallon ja Me Naiset -lehden Helsinki-päivän konsertissa Kaisaniemessä. Rennolla kesäfiiliksellä ollut Jenni kertoi, että kesä kuluu tiiviisti keikoilla.

– Juhannuksena esiinnymme Jämsässä ja Tuuloksessa. Minulla ei ole enää mitään juhannusperinteitä, joita lapsena noudatin: silloin piti kerätä kukkia ja laittaa ne tyynyn alle. Kun näen kokon jossain, se riittää. Yleensä niitä onkin pitkin Suomea. Yhtenä juhannuksena paikalle oli viritetty myös raketteja ja pommeja – siinä oli vähän sellaista Amerikan-lisää, hän virnistää.

Jenni ei ehdi pitää kesälomaa, mutta se ei suosittua laulajaa haittaa.

– Kesä itsessään on jo lomaa automaattisesti. Mikä on sen parempaa kuin kiertää ihania paikkakuntia. Otamme bändin kanssa ilon irti: suunnittelemme etukäteen reittejä ja pysähdymme uimaan ja syömään jonnekin hauskaan paikkaan. Esimerkiksi Tertin kartanossa käymme joka kesä. Kysyn usein faneilta vinkkejä, mitä Suomessa kannattaa tehdä.

Jennin mukaan aika ei käy keikkabussissa pitkäksi, vaikka hän onkin porukan ainoa nainen.

– Luen paljon, kuuntelemme musiikkia ja juttelemme elämästä. Yritämme päihittää toisemme vitsin kertomisessa – ne ovat toinen toistaan typerämpiä, hän nauraa.

Bussissa on vain yksi sääntö, jota kaikkien on pakko noudattaa.

– Bussin vessaan ei saa kakata. Se on ehdoton ei, oli kyseessä sitten tyttö tai poika, Jenni paljastaa.

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun Antti Holma sairastui melanoomaan, Armi Toivaselta lähti heti viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

Näyttelijä Antti Holma kertoi viime keväänä Instagramissa sairastuneensa melanoomaan. Muiden suomalaisten tapaan Antin ystävä, näyttelijä Armi Toivanen, kuuli asiasta somen välityksellä. Antille lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittynyt mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

Siihen, ettei hän kertonut diagnoosista yhdellekään ystävälleen henkilökohtaisesti, oli tietty syy.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

Vasta kesällä hän pääsi puhumaan sairaudesta kasvokkain Armin kanssa. Ystävän rauhallisesta, koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

"Kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin."

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä.

Armi Toivanen ja Antti Holma kertovat, miten he tutustuivat, ystävystyivät ja mitä he tuumivat toistensa ihmissuhdekuvioista. Entä millaista on tehdä yhdessä töitä? Lue Me Naisten uudessa numerossa 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.