"Olen saanut itsevarmuutta ja oppinut paremmin avaamaan tunteitani puhumalla. Se millaisen ihmisen kanssa on, muokkaa myös sitä, millainen itse on, Jenni Banerjee sanoo. Kuva Veikko Kähkönen
"Olen saanut itsevarmuutta ja oppinut paremmin avaamaan tunteitani puhumalla. Se millaisen ihmisen kanssa on, muokkaa myös sitä, millainen itse on, Jenni Banerjee sanoo. Kuva Veikko Kähkönen

Jenni Banerjee nauttii uudesta elämästään Englannissa. Boheemia taiteilijasielua tasapainottaa kummasti, kun rinnalle on löytynyt supersiisti ja järkevä herrasmies. – Vastakohdat ovat hauska yhdistelmä.

Näyttelijä Jenni Banerjee, 33, muutti elämänsä Englantiin ja suhaa nyt säännöllisesti Lontoon, Manchesterin ja Helsingin väliä.

Lontoossa ovat työt ja uran rakentaminen, pohjoisempana Manchesterin maaseudulla sydänkäpy Shaun, 43, ja Helsingissä Salatut elämät -sarjan kiinnitys, joka jatkuu toukokuulle saakka.

– Muutaman Suomessa vietetyn vuoden jälkeen tuli vain voimakas tunne, että haluan taas lähteä maailmalle. Minua vievät levottomat jalat ja vahva intuitio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt Englannissa arki jakautuu niin, että maalla Jenni kirjoittaa ja hengähtää ja Lontoossa hän käy tapaamassa agenttiaan, esittäytymässä casting-väelle sekä esiintymässä koekuvauksissa. Cityarjen vastapainoksi Jenni viettää muut ajat Manchesterissa. Siellä maalaistalossa koirat Dexter ja Loxley saavat juosta pihalla – paitsi pimeällä, jolloin ketut hipsivät aivan lähinurkille. Naapurustossa on hevostiloja, ja Jenni on elvyttänyt käyntiin vanhan harrastuksensa ratsastuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen aina pitänyt itseäni suurkaupunkisäheltäjänä, mutta olen kotiutunut Manchesteriin todella hyvin. Luonnosta ja ulkoilmaelämästä on tullut ihana, terve vastapaino hektiselle Lontoolle.

Jenni sanoo solahtaneensa brittiarkeen hyvin ja omaksuneensa liudan paikallisia tapoja. Entinen vannoutunut kahvi-ihminen kiehauttaa nyt iltapäivisin teet ja mutustaa sen kanssa kaakkua. Kotoa löytyvät sähköllä lämpiävä peitto, villasukat sekä fleecetakki ja tietenkin pitkät kumisaappaat.

– Alussa oli totuttelemista, että sisällä on sama lämpötila kuin ulkona ja ettei toppaliiviä riisuta sisälläkään. Mutta nyt olen tottunut viileään ja kosteuteen. Mitä muutakaan voi odottaa, jos asuu saarella.

Jenni ja yrittäjänä toimiva Shaun kohtasivat aikoinaan Tukholmassa, missä kumpikin oli työmatkalla. Ihastus iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jenni kuvailee puolisoaan brittiherrasmieheksi, jolla on sydän täynnä kultaa.

Jenniä ja Shaunia yhdistää muun muassa ihmisen ja elämän oppiminen. Vaikka pari on monessa mielessä toistensa vastakohtia – Jenni enemmän tunneihminen ja boheemi taiteilijasielu, jonka perässä saa napsautella valoja pois päältä ja kaapinovia kiinni – Jenni kokee suhteessa oppineensa paljon nimenomaan hänestä itsestään.

– Olen saanut itsevarmuutta ja oppinut paremmin avaamaan tunteitani puhumalla. Se millaisen ihmisen kanssa on, muokkaa myös sitä, millainen itse on. Arvostan jokaista suhdettani. Kaikki kokemukseni ovat vaikuttaneet siihen, millaista polkua elämäni etenee, Jenni sanoo.

– Ja taitaa olla vain hyvä, että löysin vierelleni järki-ihmisen. Vastakohdat ovat hauska yhdistelmä. Jos kumpikin painaisi koko ajan tunnekanavalla, arjesta voisi kehittyä liian dramaattista, Jenni nauraa.

Taukoa esilläolosta

Jennin edellinen pitkän elokuvan rooli on vuonna 2010 julkaistussa Harjunpää ja pahan pappi. Sitä seurasi kansainvälisenä yhteistyönä tehty lyhytelokuva Mistaken. Niiden jälkeen Jenniä ei juuri ole julkisuudessa näkynyt.

– Otin tietoisesti taukoa näyttelemisestä ja esilläolosta. Halusin löytää elämääni muutakin, enkä määrittyä vain työni kautta. Kirjoittamisesta löytyikin uusi henkireikä.

Jennillä on nyt tietokoneellaan yksi idea romaanille sekä kaksi runkoa elokuvakäsikirjoituksiksi. Toiselle niistä on saatu Elokuvasäätiön tukikin, ja kässäristä on valmiina kaksi versiota.

– Kirjoittamista ja viilattavaa riittää vielä, mutta uskon, että ideani kyllä kantaa elokuvaksi asti.

Uudessa maassa uran avauksen ensimmäinen vaihe on verkostoituminen ja se vie aikaa. Jennillä on hyvä agentti, mutta itsensä esitelläkseen on jatkuvasti kierrettävä koekuvauksissa, tehtävä mainoksia ja edustettava tilaisuuksissa.

– Englannissa jouduin aloittamaan kaiken taas alusta. Mutta en ajattele sitä hankaluutena tai niin, että pysymällä Suomessa olisin päässyt jotenkin helpommalla. Lähteminen vain tuntui oikealta ratkaisulta, Jenni sanoo.

Uuden elämänvaiheen alussa, vieraan kulttuurin keskellä ja urahaasteiden edessä Jenni sanoo olevansa onnellinen ja tasapainossa. Tätä tilaa on edeltänyt toisenlaisiakin aikoja, mutta niihin Jenni ei halua palata. Arki rullaa nyt hyvin ja Jenni keskittyy unelmiensa toteuttamiseen: ensin urakuvioihin ja myöhemmin perhehaaveisiin, joihin kuuluu lapsia ja hevosia ja koiria.

– Tasapainoinen elämä painaa vaakakupissa vähintään yhtä paljon kuin ura – jos ei enemmänkin. Uskon, että edessä on paljon hyvää.

Mitä Jennille tulee mieleen sanasta SOTE-uudistus? Entä rakkaus? Katso Me Naisten Mielikuvaleikki täältä.

Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 11/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä. Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla