Jenni kehottaa kaikkia miettimään, miten voisi helpottaa toisten yksinäisyyttä. Kuva: Milka Alanen
Jenni kehottaa kaikkia miettimään, miten voisi helpottaa toisten yksinäisyyttä. Kuva: Milka Alanen

Jenni Rotonen, 33, osallistuu SPR:n ystävätoimintaan ja tapaa ystävävanhusta kerran viikossa.

Oma kokemus yksinäisyydestä ja isovanhempien kaipuu. Siinä kaksi syytä, miksi suosittua Pupulandia-blogia pitävä Jenni löysi uuden ystävän 82-vuotiaasta vanhuksesta. Hän osallistuu SPR:n ystävätoimintaan ja tapaa mummoystäväänsä säännöllisesti.

– Omat isovanhempani ovat kuolleet jo yli kymmenen vuotta sitten, ja tiesin, että vanhusten yksinäisyys on iso ongelma. Olen itsekin tuntenut menneisyydessä yksinäisyyden tunteita ja tiedän, millaista se on. Ajattelin, että nämä asiat voisi yhdistää, Jenni kertaa.

Kynnys oli kuitenkin pitkään korkea. Hän oli suunnitellut vapaaehtoistoimintaan lähtemistä jo vuosia mutta kuvitellut, ettei kiireisenä yrittäjä pystyisi sitoutumaan sellaiseen. Kun SPR sitten ehdotti Jennille blogiyhteistyötä ja toi asian eteen kuin tarjottimella, päätös oli selvä.

Toukokuussa Jenni ja vanhempi rouva tapasivat ensi kertaa. Alku ei ollut helppo. Ystävä oli hiukan epäluuloinen Jenniä kohtaan, sillä hän oli odottanut jotain vanhempaa seuralaista. Yhteistä puhuttavaa ei ollut löytyä.

Lisäksi vanhus oli huonossa kunnossa fyysisesti eikä voinut edes kävellä. Kun juttu ei ottanut luistaakseen ja tapaamiset rajoittuivat neljän seinän sisälle, Jenni alkoi lukea huononäköiselle ystävälleen ääneen. Siitä se lähti.

”Uskallan sanoa, että ystävyytemme on muuttanut hänen elämänsä.”

Käännekohta oli, kun Jenni kertoi lähtevänsä Ruotsiin reissuun. Mummo huikkasi, että pidä sitten hauskaa siellä med svenska pojkar.

– Olin ihan puulla päähän lyöty. Silloin näin ystäväni silmissä sellaista leikkisää pilkettä, joka tuntui vievän suhteen uudelle tasolle ja oikeaksi ystävyydeksi.

Toinen käänne oli ensimmäinen ulkoilureissu. Jenni oli ehdottanut sitä monesti ja rouva aina kieltäytynyt, mutta kerran tämä kysyikin itse, että mitäs jos mentäisiin ulos.

– Hänen maailmansa mullistui: hän ei ollut uskonut pääsevänsä enää koskaan ulos omin jaloin. Uskallan sanoa, että ystävyytemme on muuttanut hänen elämänsä. Tavatessamme havaitsin hänen olevan luovutusmielellä, ja sen hän on myöhemmin myöntänytkin. Sitten uteliaisuus voitti ja hän halusi katsoa, että mikäs tämä juttu nyt sitten on.

Kuka ottaa vastuun?

Nyt Jenni käy ystävänsä luona kerran viikossa ja viettää hänen kanssaan pari tuntia kerrallaan. Silloin he saattavat käydä lyhyellä kävelyllä ympäri korttelin tai tilata ruokaa. Ystävä on halunnut kokeilla muun muassa thaimaalaista ja korealaista, koska ei ollut maistanut niitä aiemmin.

Ravintolassakin kaksikko on käynyt. He juhlivat seitsenkuista ystävyyttään.

”Ystäväni rikastuttaa minun elämääni yhtä paljon kuin minä hänen.”

– Minua harmittaa, että yksinäisyysongelma sysätään yhteiskunnan vastuulle. Tiedetään, että vanhukset ovat yksin, mutta harva ajattelee, mitä juuri minä voisin tehdä asian hyväksi.

Jenni ei edes ajattele tekevänsä hyväntekeväisyyttä. Niin paljon hän saa ystävyydestä itsekin.

– Ystäväni rikastuttaa minun elämääni yhtä paljon kuin minä hänen. Saan tästä ihan älyttömän hyvän mielen, ja tämä on win-win-tilanne molemmille.

– Tämä on antanut myös merkitystä elämääni ja ollut hyvä oppitunti. Jos viikostani ei löydy kahta tuntia yksinäiselle vanhukselle, elämäni prioriteetit ovat pielessä.

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.