– Oli oma vikani, jos joku pystyi taklaamaan niin, että loukkaannuin. Silloin en ollut valmis. Olen itse vastuussa itsestäni, Jarkko muistelee rajuja NHL-pelejä.
– Oli oma vikani, jos joku pystyi taklaamaan niin, että loukkaannuin. Silloin en ollut valmis. Olen itse vastuussa itsestäni, Jarkko muistelee rajuja NHL-pelejä.

Jarkko ja Sofia Ruutu päätyivät yhteen ystävien avustuksella. Suhteen syntymistä jarrutti Sofian käsitys kaukaloiden pahasta pojasta. – Olen ollut aina rauhallinen ja perusluonteeltani ujo, Jarkko Ruutu sanoo.

Näinä päivinä Jarkko Ruutu, 40, leikkii puistossa vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäisen Greta-tyttärensä kanssa, siellä muiden puistoisien seassa.

– Tekemistä vapaa-ajalle ei ole tarvinnut paljon miettiä. Se on lastenhoitoa. Viime vuoden olemme ottaneet perheen kanssa vähän happea: matkusteltu ja oltu vain ilman sen ihmeellisempää suunnitelmaa.

Aikaa on ollut, sillä kaikaloiden pelinsekoittajana tunnettu Jarkko lopetti jääkiekkouransa viime vuonna. Alkamassa ovat uudet hommat: hän mentoroi työkseen nuoria jääkiekkoilijoita NHL-seura Columbus Blue Jacketsille.

Puhelinnumeroa ei herunut

Oma aika on perheenisälle nykyään harvinaista. Ruutujen kerrostalohuushollissa Helsingissä asuvat vaimo Sofia, 27, tytär Greta ja villakoira Lilo.

Oli kommelluksia ennen kuin tähän päästiin. Vuonna 2009 Ossi Väänänen – jääkiekkoilija ja Jarkon hyvä ystävä – pyysi Sofian puhelinnumeroa Jarkolle.

Ei tippunut, ja syy oli Jarkon ammatinvalinta.

– Ehkä Sofialla ei ollut maailman parasta käsitystä jääkiekkoilijoista, Jarkko naurahtaa.

Asia jäi vaivaamaan Jarkkoa, ja kuukauden päästä hän pani Sofialle suoraan viestin. Vastausta ei kuulunut kahteen viikkoon. Mutta sitten se tuli.

Jarkko oli Ottawassa, joten pari roikkui joka päivä puhelimessa, joskus seitsemänkin tuntia. Lopulta Sofia tuli käymään Jarkon luona. He sopivat, että jos ei livenä natsaa, ei tarvitse nähdä enää koskaan.

Ottawan lentokentällä pari kohtasi ensimmäistä kertaa. Selvisi myös todellinen ikäero, sillä siitä kaverit olivat jekuttaneet. Sofialle oli kerrottu, että Jarkko oli 30 (hän oli 33), ja Jarkolle, että Sofia oli 23 (hän oli 20).

Jälkikäteen molempia huvitti. Samoin se, että Jarkko ja Sofia löysivät itsensä jääkiekkoilija–malli-asetelmasta.

Jarkko avioitui mallina työskentelevän Sofian kanssa kesällä 2012 Helsingin Tuomiokirkossa. Sitten syntyi Greta. Samalta rintamalta tulee nyt lisää ilouutisia: perheenlisäystä on jälleen tulossa.

Lue Me Naisten numerosta 36/2015 Jarkon koko tarina: Onko isyys muuttanut häntä ihmisenä? Miksi NHL-arki oli rankkaa? Miksi Jarkko heitti lapsena heitti leipäveitsen veljensä käteen? Lue myös, miten Jarkko itki vaimonsa sylissä, kun oli päättänyt lopettaa uransa.

Jutun lähteenä käytettiin myös Tuomas Nyholmin teosta Jarkko Ruutu – jumalainen näytelmä (Otava 2015).

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla