– Helpotus, mutta myös ikuista, kuvailee Jarkko Ruutu tunteitaan kiekkouran päättämistä Me Naisille. Kuva: Juha Salminen.
– Helpotus, mutta myös ikuista, kuvailee Jarkko Ruutu tunteitaan kiekkouran päättämistä Me Naisille. Kuva: Juha Salminen.

Jääkiekon lopettaminen oli yksi Jarkko Ruudun vaikeimmista päätöksistä. Tuore elämäkerta paljastaa, miltä lopettaminen kaukaloiden rähinäpojasta todella tuntui.

Kaukaloiden kauhu Jarkko Ruutu, 40, on tunnettu rajuista taklauksistaan ja mittavasta kiekkourastaan NHL:ssä ja SM-liigassa.

Elämäkerrassaan Jarkko Ruutu – jumalainen näytelmä Jarkko avaa, kuinka hänestä tuli huippukiekkoilija, ja kertoo myös vaikeasta päätöksestään lopettaa lähes parikymmentä vuotta kestänyt jääkiekkouransa.

Se kävi viime vuonna. Jarkko mietti, lähtisikö hän pelaamaan Ruotsiin ja Venäjän KHL:ään.

"Jokin puuttui. En halunnut sanoa kyllä", hän kertoo kirjassa.

"Seuraavana aamuna heräsin kummalliseen oloon. Pitkä hiljainen prosessi sisälläni oli viimeinkin kulkenut kaarensa päähän."

Ensimmäisenä Jarkko soitti veljelleen Mikolle ja kertoi, että lopettaa.

"Itkin, kun sanat pääsivät suustani ensimmäisen kerran."

Vaimo Sofia huomasi, että Jarkolla oli kyyneleet silmissä.

"Hän tiesi, mistä on kysymys. Ei sanonut mitään, halasi vain. Itkin hiljaa vaimoni sylissä", hän sanoo kirjassa.

"Koin suurta helpotusta siitä, että tuo sirkus oli viimeinkin ohi, mutta samalla olin sokissa. Se ainoa asia, jolle olin itseni uhrannut viimeistä veripisaraa myöten, oli yhtäkkiä kadonnut ulottuviltani."

Alkamassa uusi työ

Elämäkerrassaan Jarkko paljastaa oman näkökulmansa pahoihin taklauskohuihin ja riitoihin. Esimerkiksi vuonna 2009 Jarkko puri Andrew Petersiä sormeen, mistä napsahti kahden pelin pelikiellon ja kymmenien tuhansien dollarien sakot.

Jarkko on aina ollut siitä ristiriitainen pelaaja, että usein hänen omakin joukkueensa hermostui hänen aggressiiviseen pelityyliinsä. Me Naisille mies myöntääkin olleensa suoranainen kaukaloterroristi.

– Tein asioita, jotka eivät sopineet koodiin. Mikään ei ollut tabu. Pahan pojan maineella tein urani, hän sanoo.

Nyt Jarkolla on alkamassa uusi työ, jossa Jarkko mentoroi nuoria kiekkoilijoita NHL-seura Columbus Blues Jacketsille. Muutosta on luvassa myös perherintamalla: Jarkko on pian kahden lapsen isä, sillä vaimo Sofia, 27, on raskaana. Sofia julkaisi blogissaan kuvia pyöristyneestä mahastaan.

Parin esikoisella, Gretalla, on ikää vuosi ja yhdeksän kuukautta.

– Tekemistä vapaa-ajalle ei ole tarvinnut paljon miettiä. Se on lastenhoitoa, Jarkko naurahtaa Me Naisille.

Tuomas Nyholmin teos Jarkko Ruutu – jumalainen näytelmä (Otava 2015) ilmestyi keskiviikkona 2.9.

Lue Me Naisten numerosta 36/2015 Jarkon koko tarina. Millaista elämä NHL:ssä oli ja minkälaisia kommelluksia kävi, kun hän tapasi vaimonsa Sofian? Lue myös, miten Jarkko ja Greta-tytär viettävät yhdessä aikaa. Lehti ilmestyy 3.9.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: