Jari Sillanpään tuore elämäkerta kertoo yllättäviä asioita suosikkiartistista.

Laulaja Jari Sillanpäällä on salainen harrastus, selviää laulajan torstaina ilmestyneestä omaelämänkerrasta Jari Sillanpää: Paljaana (Tammi). Mari Koppisen kirjoittamassa kirjassa Sillanpää nimittäin paljastaa pukeutuvansa naisen vaatteisiin.

Kirjassa kerrotaan, että laulajan kiinnostus naisen vaatteisiin heräsi jo lapsena, kun hän sai kokeilla mummon alusmekkoa. Tämän jälkeen Sillanpää kertoo opetelleensa ”miesroolin”, vaikka kaiho kauniita asuja kohtaan jäi kytemään.

Viisikymppisenä, vuonna 2015, tuo kaiho nousi kirjan mukaan jälleen pintaan. Sillanpää tapasi tuolloin virolaissyntyisen miesystävänsä Siimiin, joka innosti Sillanpään pukeutumiskokeiluihin.

”Aina, kun laitan naisen asun päälle, tunnen itseni todella kauniiksi.”

Kirjassa paljastetaan, että kaksikko huvitteli pukeutumalla roolivaatteisiin ja kuvaamalla itseään suorassa lähetyksessä eräälle nettisivustolle. Katsojat eivät kuitenkaan voineet tunnistaa Jaria, sillä hän kätkenyt kasvonsa naamarin taakse ja varoi visusti puhumasta.

Korkokenkiä ja vauvan asu

Jari nauttii naiseksi pukeutumisesta niin, että hän ostaa kirjan mukaan pilvin pimein erilaisia asuja ja korkokenkiä. Hänen kotoaan löytyy muun muassa korsetti, sairaanhoitajan asu, nunnapuku ja vauvan asu.

Artisti kuvailee, että esimerkiksi sukkahousujen ja buutsien pukeminen jalkaan saa hänet tuntemaan itsensä yhtä aikaa miehekkääksi ja naiselliseksi. Seksikkääksi Jari ei silti oloaan tunne. Kyse ei ole seksistä vaan itsetunnosta, kirjassa kuvaillaan.

– Aina, kun laitan naisen asun päälle, tunnen itseni todella kauniiksi. Mutta kun menen peilin eteen, saan usein pettyä. En näytäkään enää siltä, miltä minusta tuntuu.

Salaisia pyrähdyksiä kaduilla

Naisen asussa Jari teki nopeita salaisia pyrähdyksiä myös Helsingin kaduilla. Kirjan mukana hän kävi seisoskelemassa kotinsa edessä olevassa porttikongissa naamio kasvoillaan tarkkailemassa ohikulkevien reaktioita.

Kirjassa kerrotaan myös, että Sillanpää on ystävän taluttamana kävellyt korkokengissä ja rooliasussa Fredrikinkadulla Helsingissä. Kerran yöaikaan laulaja innostui ystäväporukassa myös pidemmälle lenkille hepenet päällään. Tämäkin reissu jäi kirjan mukaan vain pienen ystäväpiirin salaisuudeksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...