Jari Litmanen teki itse itsestään kirjan. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
Jari Litmanen teki itse itsestään kirjan. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Elämäkerran julkaissut Jari Litmanen on suurimmalle osalle mysteeri. – Elän ihan tavallista elämää. Mutta haluan suojella niitä ihmisiä, jotka siihen kuuluvat, hän sanoo. 

Jalkapallolegenda Jari Litmasen, 44, elämäkerta Litmanen10 julkaistiin torstaina. Häntä pidetään Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Siitä kertovat muun muassa Kuningas-lempinimi sekä se, että hollantilaisjoukkue Ajaxin menestysvuosien jälkeen Hollannissa 1500 poikaa sai Jari-nimen.

Itse hän ei silti pidä itseään suurena tähtenä, eikä edes mielellään puhu itsestään esikuvana.

– Pitää muistaa, että suomalainen jalkapalloilu on sata vuotta vanha. Mä olen vain jatkumoa siihen, mitä aikaisemmin on tapahtunut ja mitä muut ovat tehneet, Jari kertoi kirjan lehdistötilaisuudessa.

Jari on ensimmäinen suomalaisen jalkapalloilun supertähti, joka pystyi luomaan pitkän uran ulkomailla. Vaatimattomuus on hänen mukaansa perua työläisvanhemmilta sekä kotikaupungista Lahdesta. 

– Perhe on tässä ollut tärkein asia: omat vanhempani, isovanhemmat ja lähisuku, Jari sanoi Me Naisille.

– Myös kasvuympäristö on vaikuttanut. Lahti on työläiskaupunki, eikä siellä ikinä kukaan leijunut. Ja jos leijuikin, niin nopeasti tuli joku palautti takaisin ruotuun. Lähipiiri ja Lahti ovat muovanneet musta sellaisen kuin olen – pitäneet jalat maassa hurjimpinakin vuosina.

"Ly toi elämääni uuden sisällön"

Uutuuskirjassa Jari kertoo tarinansa itse – toisin kuin edellisessä kirjassa Jari Litmanen – kultakenkä ja Kuningas Litmanen -dokumentissa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen-jutusta selviää, että Jari ei käyttänyt kirjan tekemisessä lainkaan tietokonetta, koska ”ei ole ikinä oikein lähtenyt tuohon tietokonejuttuun”. Käytännössä Jari saneli haluamansa asiat nauhurille, muut purkivat ne ja lopuksi Jari teki paperiliuskoihin korjaukset erivärisillä kynillä.

– Mikään terapiaprosessi tämä ei ollut, mutta aikaa ja energiaa vievää. Halusin, että kirja tehdään minun näkökulmastani, koska uskon, että olen itse paras ihminen kertomaan itsestäni. Edellinen kirja ja dokumentti olivat muiden tekemiä, ja olin vain yksi osanen. Jo silloin ajattelin, haluan itse kertoa itsestäni, ajatuksistani ja tekemisistäni. Ei tässä täysin sellainen tunne ole, että olen kirjailija, mutta jonkin verran kuitenkin, Jari kertoi kirjan lehdistötilaisuudessa.

Yksityiselämänsä Litmanen on aina pitänyt itsellään, eikä hän lipsu siitä kirjassakaan. Kirja kertoo jalkapalloilijan matkan Lahdesta maailman suurimmille jalkapallostadioneille. Muutaman kerran Jari kuitenkin mainitsee virolaisen vaimonsa Ly Jürgensonin (kuvassa). Hän muistelee kirjassa vuotta 2004, kun tapasi tulevan puolisonsa ja lastensa Brunon ja Caron äidin. Se oli oli ”yksi hänen elämänsä tärkeimmistä ja hienoimmista asioista”.

– Ly toi elämääni uuden sisällön ja tulevaisuuden jalkapallon rinnalle, Jari kertoo kirjassa.

Lehdistötilaisuudessa Jari selitti, miksi on suurimmalle osalle yhä mysteeri. 

– Elän ihan tavallista elämää. Mutta haluan suojella niitä ihmisiä, jotka siihen kuuluvat. He eivät joko ole itse halunneet olla mukana tai sitten en ole halunnut tuoda heitä julkisuuteen. En ole muutenkaan ikinä miettinyt itseäni imagon kautta enkä ole millään tavalla yrittänyt luoda mitään julkisuuskuvaa. Olen aina ollut julkisuudessa vain jalkapallon takia ja yrittänyt antaa siitä paljon niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Me Naisten juhannusheilavisassa selvitetään, millaista lempeä sinä kaipaat juhannusöihin.

Se on täällä taas – rakkauden kesä ja keskikesän juhla nimittäin! Satoi tai paistoi, jokainen meistä kaipaa lämpöä juhannukseen. Ja tästä lämmöstä huolen pitää tietenkin juhannusheila! 

Kenet sinä valitset völjyyn jussina – tulisen vai varman?

Tee Me Naisten kumman kaa -testi, ja selvitä mitä makusi kertoo sinusta rakastajana. Valitsimme heilakandidaateiksi Suomen viihdemaailman kutkuttavimmat hahmot ja elostelijat.Olet luonteeltasi seksihurjastelija

 

Mitä rakkauteen ja seksiin tulee, nautit hypystä tuntemattomaan. Olet tulinen rakastaja, ja kaipaat samaa juhannusheilaltasi. Vanhaa seksikeisaria Mikko Alataloa siteeraten, roppasi kaipaa romantiikkaa ja sielusi seksiä. Janoat jännitystä ja vaaraa, mutta varo ettet satuta itseäsi tulisia rakastajia etsiessä.


Ymmärrät hyvän päälle

 

Tahdot varman ja tyydyttävän juhannussutinan. Luotat hyväksi todettuun, etkä helposti vaihda – mitäpä sitä suotta pettymään, kun voi saada priimaa. Arttu Wiskarimaiset nallekarhut ja Paula Koivuniemen kaltaiset varmat romantikot pitävät sinut lämpimänä viileät juhannusyöt. Makusi on aikuinen.


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?

 

Tilaajille
Uusi pääjohtaja joutui heti kovaan paikkaan, kun baletin johtaja Kenneth Greveä syytettin epäasiallisesta käytöksestä. ”Pelastukseni luultavasti oli, että nukun aina yöni hyvin. Mottoni on, että vaikeat asiat on nostettava heti pöydälle”, Gita Kadambi kertoo. Kuva: Liisa Valonen
Uusi pääjohtaja joutui heti kovaan paikkaan, kun baletin johtaja Kenneth Greveä syytettin epäasiallisesta käytöksestä. ”Pelastukseni luultavasti oli, että nukun aina yöni hyvin. Mottoni on, että vaikeat asiat on nostettava heti pöydälle”, Gita Kadambi kertoo. Kuva: Liisa Valonen

Oopperan pääjohtaja Gita Kadambi on kahden kulttuurin kasvatti.  – Koin Intian satumaana. Myöhemmin tajusin, etten sopeutuisi intialaiseen arkeen.

Pääjohtaja Gita Kadambia, 46, on pyydetty kahdesti töihin Suomen Kansallisoopperaan ja -balettiin, ja molemmilla kerroilla hän on suostunut.

Yhden kerran hän olisi itse halunnut taloon, mutta silloin ovet eivät hänelle auenneet. Pakeista on aikaa noin 35 vuotta.

– ...