Jari Litmanen teki itse itsestään kirjan. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
Jari Litmanen teki itse itsestään kirjan. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Elämäkerran julkaissut Jari Litmanen on suurimmalle osalle mysteeri. – Elän ihan tavallista elämää. Mutta haluan suojella niitä ihmisiä, jotka siihen kuuluvat, hän sanoo. 

Jalkapallolegenda Jari Litmasen, 44, elämäkerta Litmanen10 julkaistiin torstaina. Häntä pidetään Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Siitä kertovat muun muassa Kuningas-lempinimi sekä se, että hollantilaisjoukkue Ajaxin menestysvuosien jälkeen Hollannissa 1500 poikaa sai Jari-nimen.

Itse hän ei silti pidä itseään suurena tähtenä, eikä edes mielellään puhu itsestään esikuvana.

– Pitää muistaa, että suomalainen jalkapalloilu on sata vuotta vanha. Mä olen vain jatkumoa siihen, mitä aikaisemmin on tapahtunut ja mitä muut ovat tehneet, Jari kertoi kirjan lehdistötilaisuudessa.

Jari on ensimmäinen suomalaisen jalkapalloilun supertähti, joka pystyi luomaan pitkän uran ulkomailla. Vaatimattomuus on hänen mukaansa perua työläisvanhemmilta sekä kotikaupungista Lahdesta. 

– Perhe on tässä ollut tärkein asia: omat vanhempani, isovanhemmat ja lähisuku, Jari sanoi Me Naisille.

– Myös kasvuympäristö on vaikuttanut. Lahti on työläiskaupunki, eikä siellä ikinä kukaan leijunut. Ja jos leijuikin, niin nopeasti tuli joku palautti takaisin ruotuun. Lähipiiri ja Lahti ovat muovanneet musta sellaisen kuin olen – pitäneet jalat maassa hurjimpinakin vuosina.

"Ly toi elämääni uuden sisällön"

Uutuuskirjassa Jari kertoo tarinansa itse – toisin kuin edellisessä kirjassa Jari Litmanen – kultakenkä ja Kuningas Litmanen -dokumentissa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen-jutusta selviää, että Jari ei käyttänyt kirjan tekemisessä lainkaan tietokonetta, koska ”ei ole ikinä oikein lähtenyt tuohon tietokonejuttuun”. Käytännössä Jari saneli haluamansa asiat nauhurille, muut purkivat ne ja lopuksi Jari teki paperiliuskoihin korjaukset erivärisillä kynillä.

– Mikään terapiaprosessi tämä ei ollut, mutta aikaa ja energiaa vievää. Halusin, että kirja tehdään minun näkökulmastani, koska uskon, että olen itse paras ihminen kertomaan itsestäni. Edellinen kirja ja dokumentti olivat muiden tekemiä, ja olin vain yksi osanen. Jo silloin ajattelin, haluan itse kertoa itsestäni, ajatuksistani ja tekemisistäni. Ei tässä täysin sellainen tunne ole, että olen kirjailija, mutta jonkin verran kuitenkin, Jari kertoi kirjan lehdistötilaisuudessa.

Yksityiselämänsä Litmanen on aina pitänyt itsellään, eikä hän lipsu siitä kirjassakaan. Kirja kertoo jalkapalloilijan matkan Lahdesta maailman suurimmille jalkapallostadioneille. Muutaman kerran Jari kuitenkin mainitsee virolaisen vaimonsa Ly Jürgensonin (kuvassa). Hän muistelee kirjassa vuotta 2004, kun tapasi tulevan puolisonsa ja lastensa Brunon ja Caron äidin. Se oli oli ”yksi hänen elämänsä tärkeimmistä ja hienoimmista asioista”.

– Ly toi elämääni uuden sisällön ja tulevaisuuden jalkapallon rinnalle, Jari kertoo kirjassa.

Lehdistötilaisuudessa Jari selitti, miksi on suurimmalle osalle yhä mysteeri. 

– Elän ihan tavallista elämää. Mutta haluan suojella niitä ihmisiä, jotka siihen kuuluvat. He eivät joko ole itse halunneet olla mukana tai sitten en ole halunnut tuoda heitä julkisuuteen. En ole muutenkaan ikinä miettinyt itseäni imagon kautta enkä ole millään tavalla yrittänyt luoda mitään julkisuuskuvaa. Olen aina ollut julkisuudessa vain jalkapallon takia ja yrittänyt antaa siitä paljon niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto