Vain elämää -suosio teki JVG:stä koko kansan bändin. Kaksikko esiintyy Hartwall-areenassa toukokuisessa jättikonsertissa.
Vain elämää -suosio teki JVG:stä koko kansan bändin. Kaksikko esiintyy Hartwall-areenassa toukokuisessa jättikonsertissa.

Räppärit Jare ja VilleGalle ovat toisilleen kuin perheenjäseniä. Huomiossa paistattelee enimmäkseen Ville, mutta hän tekee sen koko joukkueen puolesta.

– Taas mä joudun keräilemään sun kamoja, Jare Brand naureskelee ja ojentaa Ville Gallelle vessan lavuaarin päältä löytämänsä jykevän hopeasormuksen.

Ele kuvaa hyvin räppiduo JVG:n työnjakoa. Ville on kaksikon hulivili, jolle ei anneta firman luottokorttia, jotta omat ja muiden rahat eivät mene innostuksessa sekaisin. Jare taas on tiimin järjen ääni, joka poimii talteen Villeltä keikkapaikalle unohtuneen kännykän, aurinkolasit tai tietokoneen. Kun Ville innostuu rahastosta, josta on luvattu ”ainakin 120 000 euroa voittoa”, Jare neuvoo Villeä ”ottamaan iisii”.

28-vuotiaiden miesten erilaisuus on silminnähtävää. Ville hytkyy sohvalla, kauhoo suuhunsa kerralla kourallisen pähkinöitä ja innostuu muruset suussaan kertomaan hassuja tarinoita. Niissä kampaajarouva leikkaa Villelle ”rälläkällä revityn näköisen takatukan” ja kaksikko lyö Abu Dhabissa Kimi Räikkösen puolesta vetoa, voittaa 12 000 euroa ja päätyy esiintymään Räikkösen yksityisjatkoille. Jare taas ohjaa keskustelun takaisin alkuperäiseen aiheeseen ja näprää nuuskapurkkiaan kuin saisi siitä apua harkittuihin vastauksiinsa.

"Jare diggaa mun energiasta, ja mä diggaan Jaren älystä."

Jare on heistä kahdesta hyväkäytöksinen, kunnollinen isoveli, Ville seuruetta hauskuuttava ylivilkas pikkuveli. Ville tosin sattuu olemaan Jarea neljä päivää vanhempi.

Erilaisuus on kaksikon mielestä vahvuus.

– Jare diggaa mun energiasta, ja mä diggaan Jaren älystä. Ilman Jarea en olisi ikinä saanut levy-yhtiötä pystyyn. Jare tuntee säännöt ja osaa laskea, paljonko on sata plus sata, Ville selittää.

Ville ja Jare ovat tutustuneet urheilupiireissä, ja heidän bändiinsä pätevät joukkueurheilun säännöt. He eivät ole sooloilevia artisteja vaan osa joukkuetta, jossa jokainen hoitaa oman hommansa.

Maali joukkueelle

VilleGalle ostaa naistenvaatteita. Tyttöystävä maksoi VilleGallen laskut. VilleGalle fanittaa salaa Antti Tuiskua.

Viime syksyn JVG esiintyi otsikoissa puolikkaana. Vain elämää -ohjelman ansiosta VilleGallesta kuoriutui tyyppi, josta aloitetaan nettikeskusteluita otsikolla ”VilleGalle on ihana”.

Tänä keväänä Jare ja Ville ovat huomion keskipisteenä yhdessä, kun he esiintyvät Hartwall-areenassa Paluu tulevaisuuteen -konsertissa toukokuussa.

"Musta oli selvää, että Ville olisi Vain elämää -ohjelmassa parempi kuin minä."

Jare vakuuttaa, ettei hän kadehdi Villen saamaa huomiota.

– Musta oli selvää, että Ville olisi Vain elämää -ohjelmassa parempi kuin minä. Siellä pitää papattaa, luoda meininkiä ja heittää pientä nälvintää. Tiedostin, että en pystyisi antamaan itsestäni niin paljon kuin Ville. Ville on valmis heittäytymään ja saa meistä sosiaalisempana jengin messiin, Jare sanoo.

– Se, että mua pyydettiin, voi johtua myös mun nimestä, Ville ehtii vähättelemään.

– En tiedä, ketä ne olisivat pyytäneet, jos me oltaisiin aloitettu nimellä Jare Brand ja Ville Galle.

Edellisen kerran Ville oli esillä ilman Jarea vuoden 2012 Tanssii tähtien kanssa -kisassa. Vain elämää -ohjelmaan bändi päätti ehdottaa, että myös Jare vierailisi siinä. Duo räppäsi yhdessä Anssi Kelan biisin Puistossa.

– Mulle oli tärkeää, että pääsimme kokemaan tämän yhdessä. Me ollaan bändi, ja tämä on JVG-hommaa, Ville sanoo.

Kaksikko päätti ohjelmaan osallistumisesta heille tyypilliseen tyyliin. Ville hihkui heti ”joojoojoo!”, kun taas Jare alkoi kysellä, onko bändillä tarpeeksi biisejä ja kokemusta. Lopulta he päättivät ottaa Villen johdolla riskin.

– Maali on maali joukkueelle, ja on ihan sama, kuka sen jengistä tekee, Jare sanoo.

Bäkkärille eivät mimmit tule

Se joukkue oli olemassa jo vuosia ennen JVG:tä. Ville ja Jare ovat kasvaneet pukukopeissa ja kentillä, sillä Ville pelasi nuorena jääkiekkoa, Jare taas jalkapalloa ja amerikkalaista jalkapalloa.

Jare ja Ville tapasivat ensimmäistä kertaa jo yläasteikäisinä. Jare oli Helsingin Marjaniemessä kotibileissä, kun oven taakse ilmestyi kaksi poikaa: Jaren jalkapallojoukkueessa pelannut poika ja tämän kaveri Ville. Bileiden järjestäjä ei suostunut päästämään tuntemattomia poikia sisään, ja temperamenttinen Ville hermostui.

– Jotain sanaharkkaa ja huutelua siihen liittyi, Jare muistelee.

Vähitellen teini-ikäiset Ville ja Jare ajautuivat samaan urheilijoiden muodostamaan kaveriporukkaan.

Yhteiset Playstation-illat, jalkapalloturnaukset ja mökkireissut jatkuivat, vaikka Ville lähti yläasteen jälkeen ammattikouluun ja Jare lukion kautta Teknilliseen korkeakouluun.

Ville pyöri nuorena myös räppipiireissä ja teki biisejä räppäri Junon kanssa. JVG sai alkunsa vuonna 2009 räppi- ja urheilumaailman kohtaamisesta, kun Ville ja Jare päättivät kuvata kaveriporukalleen yllätykseksi huumoriräppivideon. Koutsi soittaa -videolla valkoiseen turkikseen pukeutunut lipevä valmentaja Jare järjestelee Villelle epämääräisiä pelidiilejä. Viidenkymmenen euron kameralla kuvattu video alkoi levitä kavereiden Facebook-sivuilla ja kiekkofoorumeilla.

– En tiedä, miten Galis päätti alkaa tehdä biisejä mun kanssa. Meitsi ei ollut ikinä räpännyt. Ehkä se kelasi, että mun kanssa se voi olla kahdesta se parempi, Jare sanoo.

Vitsistä alkanut touhu levisi parissa vuodessa koko Suomen tietoisuuteen. Vuonna 2011 ilmestyi Häissä-hitti, ja Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Bilebiisi sopi juhlien soundtrackiksi, ja yhtäkkiä räppärit esiintyivät Kauppatorilla kymmenilletuhansille ihmisille.

Ensimmäisen videon kohdeyleisö, joukkuekaverit, ovat edelleen tärkeä osa JVG:tä. He esiintyvät musiikkivideoilla ja kannustavat keikoilla.

– Kun me kerrottiin Warnerilla, paljonko me maksetaan meidän kavereille keikkapalkkaa, he totesivat, että sehän on tuplasti muusikon palkka, Ville kertoo.

Siksi Jare ja Ville eivät käytä toisistaan sanaa ”paras kaveri”, vaikka he viettävätkin yhdessä enemmän aikaa kuin keskivertopariskunta. Tiiviistä porukasta on mahdotonta nimetä yhtä tärkeintä tyyppiä.

– Ollaan mietitty, kenet sitä nimeäisi bestmaniksi. Varmaan sen, joka ehtisi paikalle, Jare sanoo.

"Nyt peleistä ja keikoista pitää ilmoittaa niin, että jengi ehtii laittaa rouvalle loma-anomuksen."

Villellä on teoria siitä, miksi sama porukka on pysynyt lähes kolmikymppisiksi asti yhdessä.

– Koska jengi ei ole ruvennut seurustelemaan, Ville sanoo.

Tänä vuonna hääkutsuja on tosin alkanut tulla.

– Nyt peleistä ja keikoista pitää ilmoittaa sen verran ajoissa, että jengi ehtii laittaa rouvalle loma-anomuksen, Jare sanoo.

Jaren ja Villen piireissä kaveriporukat ovat nimenomaan miesporukoita, joihin ei naisia tuoda.

– Bäkkärille eivät mimmit tule. Se on meidän työpaikka. Jos mimmi on jossain Stockmannilla duunissa, et säkään mene sen viereen nuohoamaan, että milloin tuut himaan, Jare sanoo.

Jarella on tyttöystävä, Villellä ei, ja Villestä se on hyvä työnjako.

–Toisen pitää olla vapaa menemään kissanristiäisiin. Pitäähän bändin olla esillä. Mä voin juosta tuolla ympäri ämpäri, ja Koutsi saa mennä himaan.

Vielä vuosi sitten Jare ja Ville väittivät haastattelussa, ettei naiselle pidä ”antaa liikaa siimaa”. Ääni on alkanut muuttua.

– Ollaan Jaren kanssa 28 ja käyty parit parisuhteet. Ollaan alettu tajuta, että daameille vain pitää antaa siimaa. Jos me ollaan oltu puolitoista viikkoa poissa, Jare haluaa olla tyttöystävänsä kanssa.

"Oon mä joskus tilittänyt joitain juttuja, mutta eivät jätkät jaksa kuunnella."

Vaikka keikkamuusikko ymmärtää toisen naishuolia, liika avautuminen ei kuulu tyyliin.

– Saatetaan sanoa, että rouva muuten muutti himasta, ja toinen sanoo, että ok. Hommia tulee ja menee, ja turha niitä on jäädä murehtimaan. Oon mä joskus Jarelle tilittänyt joitain juttuja, mutta mä myös tiedän, että eivät jätkät jaksa kuunnella. Ärsyttää, jos joku on liian rikki jostain parisuhteesta, Ville sanoo.

– Et sä tule sanomaan, että ”tapasin eilen hyvän daamin”. Ei ennen keikkaa voi sanoa, että ”ah, kun mä oon ihan rakastunut, mitähän tästä tulee”, Jare jatkaa.

Yhdessä yötä päivää

Jare ja Ville istuvat vuoden aikana keikka-autossa 50 000 kilometriä, siis 140 edestakaisen Helsinki–Tampere-matkan verran. Työnjako on selvä: DJ ajaa, VilleGalle valitsee vieressä biisejä ja Jare torkkuu takapenkillä. Autossa hoidetaan oman levy-yhtiön bisneskuvioita tai suunnitellaan musiikkivideoita. Välissä jaetaan huolet.

– Kun sä istut siinä viidettä tuntia, tulee puhuttua, vaikka ei ensin huvittaisikaan. Keikkaremmi on meidän perhe, Jare sanoo.

Räppärit ovat toistensa perhe myös Helsingissä. Jare ja Ville näkevät toisiaan lähes joka päivä: tekevät töitä, käyvät lätkämatseissa, haastavat toisensa Playstationissa ja tietenkin urheilevat.

"Mitä me ei tehtäisi yhdessä? Samassa kämpässä ei sentään asuta."

Jare ja Ville ovat perustaneet oman treeniryhmän. He hikoilevat kahdesti viikossa Helsinki Core Trainersilla muun muassa Mikko Leppilammen, Karri Koiran ja Reino Nordinin kanssa. Ville kiroaa nytkin jumissa olevia reisiään. Lisäksi JVG on kuvannut tv-ohjelmaa, jossa he testaavat eri urheilulajeja tuulitunnelista motocrossiin.

– Mitä me ei tehtäisi yhdessä? Samassa kämpässä ei sentään asuta. Alkuvaiheessa tuli kyllä melkein asuttua Villen sohvalla, Jare naureskelee.

Toisinaan ulkopuoliset ihmettelevät, miten Jare ja Ville jaksavat koko ajan toisiaan. Eikö toisen naama ala kyllästyttää?

– Joskus on muutaman tunnin ajomatkoja, joilla ei hirveästi puhuta, mutta sekin on vain sitä, ettei jaksa, Jare sanoo.

– Niin, kun mä olen soittanut kaksi tuntia autossa musaa liian kovaa. Pitkän rundin jälkeen yrittää olla silleen, et hei, soitellaan parin päivän päästä, Ville sanoo.

Eroa kestää sunnuntaista ehkä tiistaihin.

Eikä eroa ole luvassa, vaikka JVG joskus lopettaisikin. Jare ja Ville haaveilevat pyörittävänsä levy-yhtiötään loppuelämänsä.

– Pystyn luottamaan Jareen kaikessa. Jos olen tippumassa katolta, Jare nostaa mut bäkkiin, Ville kuvailee.

– Kun meitä on kaksi, voimme tukea toisiamme eikä meidän tarvitse olla koskaan yksin, Jare lisää.

JVG

  • Ville-Petteri Galle on syntynyt Helsingissä 4.10.1987, Jare Brand neljä päivää myöhemmin.
  • JVG julkaisi ensimmäisen levynsä Mustaa kultaa vuonna 2011 nimellä Jare & VilleGalle.
  • Ville on opiskellut ilmastointiasentajaksi. Jare on opiskellut kiinteistötaloutta Aalto-yliopistossa.
  • JVG:ltä ilmestyi syksyllä neljäs albumi 247365.
  • Bändi esiintyy Hartwall-areenassa Paluu tulevaisuuteen -konsertissa 28.5.

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.