Mad Men ja X-Men -näyttelijä January Jones ei ole paljastanut syksyllä syntyvän lapsensa isää.

January Jones, 33, on kylmä kuin jääkuningatar ennen kuin kuiva huumori sulattaa hänet. Tämä kesä on Januarylle kuumaa aikaa. Hän näkyy paitsi tv-sarjassa Mad Men, myös kahdessa elokuvassa: X-Men: First Class ja Unknown.

– Olen viime aikoina esittänyt kylmäkiskoisia ja pelottavia hahmoja tai supersankaria. Huomaan, että tuntemattomat suhtautuvat minuun varauksella, vaikka olen oikeasti lämmin ja onnellinen tyyppi ja tykkään nauraa, näyttelijä kertoo Beverly Hillsissä.

January on pukeutunut Jean Paul Gaultierin mustavalkoiseen mekkoon. Menestyksen myötä tästä naisesta on tullut tyyli-ikoni.

– Muoti on minulle yksi taiteen muoto ja tapa ilmaista itseäni sekä tunteitani. Otan ennemmin riskejä kuin kuljen kultaista keskitietä. Tosin yöasuni on tylsä: t-paita ja sortsit.

Poikaystävä vei piireihin

January on saanut nimensä Jacqueline Susannin romanttisen kirjan Once Is Not Enough (Unelma onnesta) hahmon mukaan.

Etelä-Dakotassa varttunut January pyöri nuorena hevareiden kanssa mutta kuunteli kotona kavereilta salassa Tears for Fearsia ja Michael Jacksonia.

– Vanhemmat rohkaisivat minua käyttämään mielikuvitusta. Haaveilin astronautin tai meribiologin ammatista. Halusin tehdä jotain erilaista ja hauskaa ja samalla matkustaa. Näytteleminen ei tosin käynyt mielessäni, en silloin edes tiennyt, että elokuvia tehdään Hollywoodissa.

Koulunkäyntiin January keksi avuksi mainion porkkanan: valmistumisjuhlan jälkeen hän muuttaisi New Yorkiin.

– Lähdin lapsuudenkodista 18-vuotiaana. Sitä ennen olin ollut vain kerran lentokoneessa.

Nätti tyttö tienasi elantoaan aluksi mallina.

– Asuin toisen mallin kanssa kimppakämpässä Empire State Buildingin kupeessa. Se oli mahtavaa. Korttelin säteellä oli enemmän ihmisiä kuin koko synnyinpaikkakunnallani. Tunsin itseni pieneksi, mutta olin samalla innoissani.

January pääsi piireihin poikaystä­vänsä Julian Steinbergin kautta. Tämä oli rikkaan rahoittajaperheen vesa.

– Julianin äiti otti minut siipiensä suojaan. Laura opetti minulle etiketit, italiaa, ruuanlaiton ja muotimaailman salat sekä vei minut ensimmäiselle ulkomaanmatkalleni Roomaan. Opin paljon, mutta raha itsessään ei tehnyt minuun vaikutusta vaan ihmiset.

Terapia vaihtui päiväkirjaan

Januaryn mallinura lopahti parissa vuodessa.

– En ollut tarpeeksi pitkä, eikä mallimaailma ollut intohimoni. New Yorkissa minun olisi tietysti pitänyt suuntautua teatteriin, mutta sekään ei houkutellut, sillä liveyleisön edessä esiintyminen pelottaa minua. Muutinkin leffa- ja tv-roolien perässä Los Angelesiin.

January ehti näytellä enkelten kaupungissa kahdeksan vuotta, ennen kuin sai osan palkitusta Mad Men -sarjasta.

– Olen käynyt läpi ylä- ja alamäkiä. Mannekiinivuodet kovettivat nahkani, joten kritiikki ja arvostelu eivät ole lannistaneet minua. Vaikka ohjelma olisikin suosittu, leijailuun ei ole mahdollisuutta. Televisiotyöskentely on arvaamatonta, sillä en ikinä tiedä, milloin kuvataan viimeistä jaksoa. Onneksi työporukka on hauska ja minulla on hyvä tukiverkosto. Se kuuntelee tarpeen tullen mutta myös pitää jalkani maan pinnalla.

Pari viime vuotta ovat kasvattaneet itseluottamusta.

– Mad Men on paras mahdollinen käytännön näyttelijäkoulu. Näyttelijät saavat käsikirjoituksen vain pari päivää ennen kuvauksia, joten roolin on oltava selkärangassa. Yllättäviin tilanteisiin on uskallettava heittäytyä. Se on antanut hyvän pohjan muihin töihin.

Elokuvat ovat vieneet Januaryn kaupungista toiseen.

– Turvauduin ensimmäistä kertaa terapiaan viime vuonna. Matkustin niin paljon, että halusin jotain pysyvyyttä elämääni. Sitten tajusin, että sen takia on turha maksaa 300:a taalaa tunnilta. Nykyään kirjoitankin päiväkirjaa.

Rakkaus lopahti

Matkalaukkuelämä on verottanut myös rakkauselämää. Suhde Saturday Night Live -ohjelman Jason Sudeikisin, 35, kanssa kuivui kasaan alkuvuodesta.

– Kaukosuhde uuvutti meidät. Jommankumman olisi pitänyt tehdä uhrauksia, emmekä olleet kumpikaan valmiita niihin. Oli parempi, että olemme kavereita. Kollegan kanssa seurusteleminen on mahdollista, mutta se vaatii myönnytyksiä molemmilta. Tosin kukaan muu tuskin ymmärtää näyttelijän työn luonnetta kuin toinen näyttelijä. Kuvauksissa kuluu usein monta kuukautta ja siellä joutuu suutelemaan muita miehiä.

Keväällä kaunotar heitti uutispommin. Hän paljasti olevansa raskaana muttei ilmoittanut lapsen isän nimeä. January kertoi vain, että hänestä tulee sinkkuäiti.

– Minulla on läheiset välit perheeseeni. Äiti on esikuvani ja äitiys on minulle tärkeä asia. Minusta ei tule ikinä Mad Menin Bettyn kaltaista edesvastuutonta kasvattajaa. Enkä aio sopeutua onnettomaan liittoon.

January Jones

  • Syntyi Sioux Fallseilla 5.1.1978.
  • On liikunnanohjaajien lapsi.
  • Katsoi 15-vuotiaaksi asti Disney-elokuvia.
  • Seurustellut myös näyttelijä Ashton Kutcherin ja muusikko Josh Grobanin kanssa.
  • Nähty elokuvissa Anger Management, American Pie: The Wedding, Rakkautta vain.
  • Hyväntekeväisyyskohteena hait.
  • Harrastaa tennistä.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.