Laulaja Jannika B:n unelmien vuoden sinetöivät oma levy ja avioliitto muusikko Toni Wirtasen kanssa. Se vaati täydellisen irtioton vanhasta elämästä. – Joskus pitää olla itsekäs ja unohtaa, miltä muista tuntuu.

Kun laulaja Jannika B, siviilissä Jannika Wirtanen, 29, tassuttelee pitkin helsinkiläisen äänistudion kuunteluhuonetta, näyttää siltä, etteivät hänen Converse-tennarinsa hetkeen kosketa lattiaa ollenkaan. Muovirasiassa kulkenut evässalaattikin jää puolinirhityksi, kuka tässä nyt malttaisi syödä. Vain hetkeä aiemmin Jannika on saanut hyppysiinsä uunituoreen albuminsa, uransa toisen soololevyn, jonka sävyt on hiottu parhaimmilleen täällä Chartmakers-studion uumenissa. Kun ne jysähtävät soimaan kaiuttimista, laulajan on vaikea pysyä aloillaan. Juuri tuolta näyttää innostuksesta pakahtuva ihminen.

Tulevan Šiva-albumin viralliset kansilehdet ovat vielä painossa, ja Jannika saa ensimmäisen oman kopionsa vaaleassa pahvikuoressa. Hän nappaa siitä heti kuvan Facebook-seinälleen ja muiskauttaa suukon levynkuoreen.

–Levyn teko on valtavaa fiilisten myllerrystä. Kappaleet syntyvät suurista tunteista, ja välillä biiseihin kyllästyy ja niitä epäilee. Mutta nyt kun palapeli on valmis, tuntuu niiiiiin siistiltä, Jannika puristaa cd:tä sormiensa välissä kuin varmistaakseen, että siinä se tosiaan on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee-se-itse-tähti

Kaiuttimissa Jannika laulaa Jos tämä olis iltani viimeinen, osasinko olla onnellinen? Lause ei ole vain satunnainen säe lauluntekstiä. Edellisvuosina onnellisuuden löytäminen on ollut ohjenuora Jannikan elämälle ja valinnoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne, jotka tunsivat Bergrothien perheen kuopuksen jo lapsena Kokkolassa, näkivät kyllä, että tyttäressä oli ainesta esiintyjäksi. Isältä peritty musikaalisuus kuului ja näkyi kuoroharrastuksena, pianonsoittona ja rakkautena tanssiin. Mutta kotoa periytyi myös arvostus opiskeluun sekä asenne, että ihmisellä pitää olla jokin "oikea" työ.

– Myöhemmin olen miettinyt, miksi nuoria ei kannusteta jalostamaan harrastuksistaan uraa. Jos joku on lahjakas jalkapallossa ja toinen intohimoinen musiikissa, miksi heidät kuitenkin ohjataan opiskelemaan ja löytämään ammattinsa jostain muusta?

Niin kävi Jannikallekin. Hyvä koululainen jatkoi peruskoulusta kaupallisen alan erityislukioon ja edelleen ammattikorkeaan, josta valmistui pikavauhdilla tradenomiksi. Nykyään gradua vaille valmis kauppatieteidenmaisteri, englanniksi MBA, ehti työskennellä kahdeksan vuotta kaupan alalla, niistä kuusi vuotta esimiehenä muun muassa Polarn o Pyret -liikkeen myymäläpäällikkönä.

Periaatteessa elämä Kokkolassa oli mallillaan, Jannikallahan oli kaikkea: oma asunto, poikaystävä ja vakaa työ.

– Olin silti jatkuvasti levoton, aina menossa johonkin ja haluamassa jotain muuta. 12-tuntisen työpäivän jälkeen vedin kolme jumppatuntia kuntosalilla enkä silti osannut rauhoittua kotona. Poltin jatkuvasti päreeni sillä, että yritin koko ajan tehdä ja olla enemmän.

Nuoruuden musiikkiharrastus oli tamppaantunut muiden kiireiden alle. Jannika oli kolunnut kykykilpailuja Idolsissa ja X Factorissa, mutta sitten musiikinteko oli unohtunut. Kotiseudulla tarjoutui välillä tilaisuus laulaa coverkeikoilla tai demonauhoilla, mutta niistä ei tuntunut seuraavan mitään isompaa. Välillä Jannika kävi lämpimikseen vetämässä karaokea.

– Syksyllä 2010 sain kutsun tulla vetämään akustisen keikan paikallisessa ravintolassa. En ollut laulanut keikalla yli vuoteen. Jännitin esiintymistä, mutta sen aikana iski valtaisa ahaa-elämys. Tätä minä olen kaivannut, tätähän minä haluan tehdä! Tunne oli kuin uudelleenrakastuminen.

Samana vuonna Jannika oli saanut veronpalautuksia noin 2 500 euroa. Sen sijaan että olisi tuhlannut rahat vaatteisiin, Jannika päättikin toteuttaa niillä isomman unelmansa. Hän sopi studioajasta tuttujen musiikintekijöiden kanssa ja paineli tekemään omakustannelevyn. Hän halusi synnyttää rahoillaan jotain pysyvää.

– Tajusin, että jos meinaan ryhtyä muusikoksi, materiaali ja ura on rakennettava kokonaan itse. Ei ketään tulla kotoa hakemaan.

Elämän laastarinrepäisyhetki

Samaan aikaan, kun Jannika teki päätöksensä levynteosta, hän käynnisti sen rinnalle toisen uuden projektin. Ei hän ollut kokenut kirjoittaja, suomen kielellä varsinkaan, mutta oma blogi tuntui opettavaiselta idealta. Siinä Jannika kirjoitti muusikonuran alkuvaiheista, etsi yhteistyökumppaneita ja haastatteli jo kokeneempia kollegoita sekä musiikkimaailman vaikuttajia.

– Jos unelmat sanoo ääneen, niillä on suurempi mahdollisuus toteutua. Blogi oli minun tapani pistää unelmat pöydälle. Kirjoittamisesta tuli tärkeä päivittäinen rutiini, ja sillä tavalla tein joka päivä töitä päämääräni saavuttamiseksi.

Jannikan ensimmäinen suomenkielinen sinkku Onnenpäivä ilmestyi loppuvuodesta 2011. Muutama kuukausi myöhemmin hän perusti oman yhtiön. Laulaja ei tiennyt, miten hommassa kävisi, mutta tunsi vahvasti, että musiikissa oli hänen elämäntehtävänsä.

– Oivallusta seurasi mielettömän vapauttava tunne.

Sitä seurasi myös monia kipeitä keskusteluja rakkaiden kanssa. Jannika oli päättänyt tehdä täydellisen irtioton vanhasta elämästään. Hän jättäisi kaiken ja muuttaisi artistivalmennukseen Ikaalisiin, alkaisi tehdä jotain muuta kuin mitä häneltä oli aina odotettu.

– Suunnanmuutosta piti tietysti perustella vanhemmilleni, jotka olivat huolissaan pärjäämisestäni. Isän mielestä keikka-artistin työ ei ollut oikea ammatti. Äiti kuitenkin luotti siihen, että olin aina ollut valinnoissani järkeilevä ja harkitseva. Myin taloni, ja entisen elämän lusikat menivät jakoon poikaystävän kanssa. Irtiotto oli todellinen laastarinrepäisyhetki elämässäni. Tiesin, että hetken sattuu, mutta uskoin, että lopulta kaikki kääntyy hyvin päin, Jannika kertoo.

Osa ystävistä ihmetteli, osa kannusti. Yhdeltä Jannika sai havahtumisesta kertovan kirjan ja rohkaisevat terveiset.

– Joskus pitää olla itsekäs ja unohtaa, miltä muista tuntuu. Tämän suunnanmuutoksen tein vain itseäni varten.

Sittemmin isästä on tullut Jannikan suurin fani ja musiikista heitä lähentänyt yhteinen puheenaihe. Jannika kertoo nauraen, miten isä on jo alkanut esitellä itsensä Pappa B:nä.

– Oikeastaan isä on ollut suuri rohkaisijani. Kun hän koki aivoinfarktin ja selvisi siitä, minäkin havahduin tajuamaan, miten ainutkertainen elämämme on. Koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Siksi onnen perään kannattaa lähteä heti eikä jäädä lojumaan huonossa fiiliksessä.

Naimisiinmeno toi tasapainon

Jannikan kohdalla loikka uudelle uralle johti muutoksiin kaikilla elämänalueilla. Ennen tyynestä järkeilijästä on kuoriutunut vapautunut tunteilija.

– Olin aina luullut, ettei minua hetkauta mikään. Sellainen pidättely oli kuitenkin raskasta sielulleni, ja jossain vaiheessa tunsin olevani katkerakin ihminen. Kun löysin tekemisen ilon, vapauduin kahleistani. Entiseen verrattuna olen saanut pehmeyttä ja tunne­ihminen minussa on päässyt pinnalle. Kaikki katkeruus on hälvennyt täysin.

Nykyään Jannika uskaltaa itkeä ja sanoa ääneen, kun jokin harmittaa. Hän osaa myös jakaa hellyyttä läheisilleen.

– Hyvä fiilis on mieletön energianlähde. Ihminen jaksaa ihmeen paljon, kun saa aamulla herätä hyvään tunnelmaan.

Musiikin parista löytyi myös sielunkumppani, paras ystävä ja vastavihitty aviopuoliso Toni Wirtanen, jota Jannika haastatteli blogiinsa vuonna 2011. Laulaja ottaa iloisena vastaan onnittelut joulukuisesta naimisiinmenosta.

– Voin suositella lämpimästi!

Jannika suhtautuu avioliittoon vakavasti. Hänen vanhempiensa liitto on kestänyt 35 vuotta.

– Avioliitolla on minulle iso arvo. Se on henkisellä tasolla syvintä sitoutumista toiseen ihmiseen. Se on myös tapa kertoa koko maailmalle, että kuulumme yhteen, olemme perhe ja tuemme toisiamme kaikessa. Naimisiinmeno on tuonut tasapainoa elämään.

Jannika vertaa asennettaan parisuhdetta kohtaan samanlaiseksi kuin asennettaan taloudenpyörittäjänä.

– Asioita pitää vaalia, jotta ne kestävät. Ja jos johonkin tulee särö, se pitää mieluummin korjata kuin vaihtaa tilalle uutta. Minusta sama pätee ihmisiin, suhteet eivät ole kertakäyttötavaraa.

Jannikasta on vain onni, että puolisokin on muusikko. Toni on tehnyt uraa Apulanta-bändinsä kanssa yli 20 vuotta.

– Kyllä toinen saman ammatin ihminen ymmärtää työkuviot paljon helpommin. Kun ymmärrys pelaa, silloin luottamuskin pelaa. Ja kun olemme samaan aikaan töissä, se helpottaa arkea.

Pari perusti yhteisen kodin Lahteen keväällä 2012. Jannika uskoisi kotiutuvansa pienempiinkin neliöihin Helsinkiin, mutta miehen harrastukset kuulemma vaativat tilaa. Ja on se oma piha kiva juttu perheen kahdelle koirallekin.

– Olen kotiutunut Lahteen ihan hyvin, vaikka puheliaisuuttani katsotaan joskus vähän vinoon, kun pölisen tuntemattomille kuntosalilla tai vaateliikkeen kassalla. Taidan myös olla Lahden ainoa suomenruotsalainen – vain kerran olen kuullut puhuttavan ruotsia siellä.

Se on kuulemma yhteistä Pohjanmaan kanssa, ettei Lahdenkaan murteessa äännetä d-kirjainta.

– Enpähän heti jää kiinni ulkopaikkakuntalaisuudestani, Jannika nauraa.

Kodinhengetärgeeni

Vaikka Lahden-kodissa jouluvalot purettiin vasta helmikuussa, Jannika sanoo olevansa innokas huushollaaja. Hän siivoaa, sisustaa ja rakensi vastikään vierashuoneesta unelmiensa vaatehuoneen.

– Saan enemmän mielenrauhaa puuhastelusta kuin jouten olosta. Koti on taas alkanut tuntua tärkeämmältä, se on rauhan ja hyvänolon paikka. Joskus vuosia sitten kadotin pesänrakennusviettini, mutta nyt se on palannut voimakkaana. Keikkojen välillä saatan ajaa pitkiäkin iltoja päästäkseni omaan sänkyyn.

Kodinhengetärgeeni on kuulemma äidiltä peritty. Samoin huumori ja lapsenmielisyys, jotka näkyvät jekkuiluna ja hauskanpitona keskellä arkea.

– Minusta on ollut ihana seurata vanhempiani, jotka nauravat paljon yhdessä. Äidillä on taito tehdä arjesta värikästä, ja se on varmasti yksi pitkän liiton salaisuuksia. Sitten pitää osata myös puhua ja uskaltaa riidellä, Jannika listaa.

– Ja taistella. Mitä tahansa elämässä tulee vastaan, koskaan ei pidä lyödä hanskoja tiskiin. Niin kirjoitin levyllekin: 'Tän kaiken vuoksi kotkan lailla taistelen, vuoksi meidän huomisen.'

Sisältö jatkuu mainoksen alla