Me Naiset
|
inka simola
Janni Hussi kesällä 2015. Kuva: Jouni Harala
Janni Hussi kesällä 2015. Kuva: Jouni Harala

Janni Hussi kertoo blogissaan omaksuneensa sairaat käsitykset syömisestä jo varhaisteininä. Syömishäiriö puhkesi uudelleen fitnessaikoina, mutta nyt hän kertoo olevansa vihdoin terve.

Entinen fitnessmalli Janni Hussi, 26, kertoo blogissaan, että alkoi jo 12-vuotiaana vahtia syömisiään. Janni muistelee, että vertasi itseään musiikkivideoilla oleviin naisiin, joita hän katsoi Music Television -kanavalta.

Lopulta Janni alkoi pienentää annoskokoja – ja jätti usein myös kokonaan syömättä. Koulussa hän saattoi jättää ruokailun väliin ja meni ruokatunnilla vessaan tekemään vatsalihaksia. Janni keksi myös keinoja, miten salata muilta ongelmansa.

– Jossain vaiheessa, kun vanhempani rupesivat kiinnittämään huomiota syömiseeni laihtumisen takia, keksin keinoksi ottaa vain pienen määrän ruokaa lautaselle ja levittää sen koko lautaselle niin, että se näyttäisi siltä, että siitä olisi syöty kunnon ateria. Öisin nousin seisomaan sängyn viereeni, koska tiesin sen kuluttavan enemmän kaloreita kun makaaminen, Janni muistelee blogissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Järkyttävää, että jo tuossa iässä olen ajatellut moisia juttuja.”

Nyt Janni harmittelee, miten nuorena sairaat ajatukset valtasivat hänen mielensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihan järkyttävää, että jo tuossa iässä olen ajatellut moisia juttuja. Tuolloin minun olisi vielä pitänyt nauttia lapsuudestani ja leikkiä pihalla kurppaa naapurin lasten kanssa. Mieleni oli kuitenkin sairastunut.

”Olin fitnesskuplassa”

Vähitellen Jannin häiriintynyt suhde ruokaan ja treenaamiseen alkoi kuitenkin palautua terveemmäksi. Hän kirjoittaa olleensa "jonkin aikaa" normaalipainoinen.

Vuonna 2009 Janni alkoi kuitenkin oireilla uudelleen. Hän aloitti tuolloin treenaamaan fitnesskilpailuita varten. Janni treenasi useita kertoja päivässä ja noudatti kurinalaista ruokavaliota. Rankimpina aikoina Janni kertoo urheilleensa "järkyttäviä" tuntimääriä viikossa ja syöneensä kolme rahkapurkkia päivässä. Tämä johti siihen, että riutumisen vastapainoksi hän saattoi ahmia joskus kerralla 6 000 kaloria.

”Olin onneton ja väsynyt.”

– Mieleni oli aivan sekaisin. Olin niin omassa fitnesskuplassani, että joka kerta peilin ohi kulkiessa tarkistin, olenko kehittynyt. Onko vatsalihakseni paremmin näkyvissä, onko reiteni kiristyneet. Sosiaaliseen mediaan lisäsin aina iloisia kuvia, kuntokuvia ja kuvia omasta parsakaali annoksesta häshtägeinä tietysti #fitnesslife ja #elämäonihanaa. Todellisuus oli kuitenkin aivan muuta kuin mitä annoin ymmärtää. Olin onneton ja väsynyt. En jaksanut kiinnostua mistään, olin flegmaattinen ja ahdistunut.

”Olen oppinut tunnistamaan  varoitusmerkit ja ymmärrän höllätä ajoissa.”

Tervehtyminen alkoi fitnessuran jälkeen

Vuonna 2014 Janni päätti lopettaa kilpailemisen. Siitä alkoi tervehtyminen.

– Vähitellen opin olemaan armollisempi itselleni. Nyt tuosta on kulunut melkein kaksi vuotta ja nyt voin vihdoin sanoa olevani terve. Tiedostan kyllä ongelmani ja sairauteni. Tiedän, että jos annan sille pikkusormen, se lipsahtaa helposti vanhaan. Nyt olen kuitenkin oppinut tunnistamaan nämä varoitusmerkit ja ymmärrän höllätä ajoissa.

Janni huomauttaa blogissaan, että salasi ongelmansa valmentajaltaan – ja muiltakin läheisiltään. Hän miettii myös, olisiko sairastunut uudelleen, jos tilanne ei olisi ollut niin paha teininä.

– Luulen, että fitnesskilpailut puhkaisi minulla vanhat oireet takaisin. Olinkin yhtäkkiä kontrollissa taas vartalostani ikään kuin ”luvan kanssa”. Sitä en sitten tiedä, jos olisin lähtenyt kilpailuihin ikään kuin ”puhtaalta pöydältä” ilman aiempaa syömishäiriötä, olisinko selvinnyt ilman ortoreksian puhkeamista.

Kesällä 2015 Janni kertoi Me Naisten haastattelussa, että treeni ja ruoka määrittelivät hänen elämäänsä liian pitkään. Lue juttu täältä: Fitnessuran jättänyt Janni Hussi: ”Olin koko ajan nälkäinen ja kiukkuinen”

Juttua muokattu: korjattu virheellinen ikä.

Vierailija

Tällaisia meidän terveen elämän ihannehahmot oikeasti ovat. Itse sairaita. Eli onpa hienoa että kertovat avoimesti näistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla