Koomikko Janne Kataja on myös kiinteistöpomo. Kuva Leena Koskela
Koomikko Janne Kataja on myös kiinteistöpomo. Kuva Leena Koskela

Koomikkona tunnettu Janne Kataja, 35, laajentaa osuuksiaan kiinteistöalalla. – En ole tähtäämässä Suomen Donald Trumpiksi.

Juontajana ja koomikkona tunnetun Janne Katajan, 35, nimi yllättää uuden kiinteistöosakeyhtiö Ophelian omistajaosakkaana. Kiinteistöfirma on viiden kaveruksen omistama; sen muita osakkaita ovat muun muassa näyttelijä Aku Hirviniemi ja tämän siskonmies Henri Pekonen.

– Esiintyminen on edelleen päätyöni. Näitä muita hommia kutsun harrastustöikseni, Janne sanoo.

Viisikon kiinteistöyhtiö myy ja vuokraa Katajan kotiseudulle Riihimäelle rakennuttamaansa teollisuus- ja varastohallia.

– Toimintamme on vielä pienimuotoista, Riihimäki-fetissimme synnyttämää puuhastelua. Akun kanssa olemme tehneet kiinteistösijoittamista jo pidempään, mutta tämä halliprojekti on uusi aluevaltaus, Janne kertoo rakennuksensa työmaalta.

Hallin harjannostajaisia vietetään toukokuussa. Sen kaikki toimitilat on jo myyty tai vuokrattu.

– Lamoista on noustu aina. Nyt on erinomainen aika tehdä tällaisia investointeja. Nousukautta ei tule, ellei siihen itse usko. Vain toimettomuus pitää meidät kiinni taantumassa, Janne valottaa yrittäjänasennettaan.

Rakennusprojekteissa on vaadittu koomikolle vierasta napakkuutta ja tiukkuutta.

– Vaikka esiintyjänä heitän huulta, osaan kyllä muissa töissäni sanoa napakasti ’ei käy’. Tässä hiljattain vastapuoli kommentoikin, että olet paljon hauskempi Tuubissa kuin neuvottelijana, Janne nauraa.

Kiinteistösijoitusten lisäksi Janne on mukana muun muassa nautojen jalostukseen ja alkiobisnekseen keskittyvässä osuuskunnassa, free-esiintyjien ja pätkätyöläisten palkkiopalvelussa sekä biomajojen vuokrausbisneksessä. Biomajat ovat siirreltäviä taukotupia, joista löytyy biohajoava käymälä.

– Kuulen säännöllisesti, ettei idea kannata tai onko tuossa mitään järkeä. Olen kuitenkin utelias, luontaisesti kova touhuamaan ja voin hyvin, kun on paljon meneillään, Janne sanoo.

– En ole ikinä ollut mitenkään muodollinen ihminen. Ajattelen, että tittelit ja ammattinimikkeet kuuluvat niille, jotka pitävät niitä tärkeämpänä kuin itse tekemistä. En halua lokeroitua yhteen rooliin.

Yritykset eivät toistaiseksi ole olleet kultakaivoksia.

– Välillä on tullut takkiin, välillä riskinotto on kannattanut. Ei tässä lottovoittoa metsästetä, enkä kuvittele tähtääväni Suomen Donald Trumpiksi. Ajattelen kuitenkin, että kaikenlainen yrittäminen on sijoitus tulevaan.

Monessa touhuaminen näkyy Jannen ajankäytössä.

– Kotona välillä huomautellaan siitä, että olen mukamas vapaalla, mutta saatan jumahtaa puoleksitoista tunniksi puhelimeen puhumaan työjuttuja.

Lue myös:

Tältä Janne Kataja ja Aku Hirviniemi näyttivät teineinä

Janne Katajan aviokriisi: "Riitely on osa rakastamista"

Janne Kataja keräilee vanhaa ja mielenkiintoista – katso video kodista!

Janne Kataja

5.4.1980 syntynyt riihimäkeläinen juontaja, koomikko, näyttelijä ja yrittäjä. Naimisissa Ulla Katajan kanssa. Perheeseen kuuluvat 2008 ja 2005 syntyneet tyttäret.

Mukana firmoissa: Hihhihhii oy toimii kiinteistösijoittamisessa sekä palkkiopalveluna. Kiinteistöosakeyhtiö Ophelia vuokraa ja myy teollisuustilaa Riihimäellä. Biomaja vuokraa siirreltäviä taukotupia. SonniShine Syndicat tekee alkio- ja eläinkauppaa.

Esiintyy parhaillaan tv-ohjelmassa Tuubi. Syksyllä kiinnitys Rauman teatterissa Puhtaana käteen -näytelmässä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla