”Surutyöni on kesken, mutta surussa vellomisesta ei ole mitään hyötyä”, Janna sanoo. Kuva: Teemu Kuusimurto
”Surutyöni on kesken, mutta surussa vellomisesta ei ole mitään hyötyä”, Janna sanoo. Kuva: Teemu Kuusimurto

Janna Hurmerinnan avioliitto päättyi puolen vuoden jälkeen eroon. Asia on vielä tuore, mutta Janna haluaa jo jatkaa voimalla eteenpäin. – En ole todellakaan menettänyt uskoani ihmisiin, miehiin tai parisuhteeseen.

Tiivis perhe on ollut aina muusikko Janna Hurmerinnalle tärkeä tukipilari. Janna, 34, soittelee vanhempiensa Sami ja Maarit Hurmerinnan kanssa lähes päivittäin. 

Tuoreimmassa Me Naisten numerossa Janna ja Sami kertovat heidän perheensä tiiviistä suhteesta. Viime aikoina läheisistä väleistä vanhempiin ja isoveljeen Samuliin on ollut erityisen paljon iloa, sillä Jannan ero muusikko Jon ”Juno” Korhosesta on vielä tuore.

Janna ja Juno erosivat vain puolen vuoden liiton jälkeen, ja nyt harkinta-aika on kesken. Liitto päättyi, koska Jon menetti Jannan luottamuksen.

– Olen totta kai edelleen surullinen siitä, että jouduin ottamaan avioeron, Janna kertoo.

”En voi antaa eron pilata koko elämääni.”

Hänen katseensa on päättäväinen, kun hän jatkaa:

– Elämässäni on paljon hyvää – ja sitten on se yksi huono. En voi antaa eron pilata koko elämääni.

Mallia vanhemmilta

Omien vanhempien parisuhde on Jannalle esikuva. Sami ja Maarit Hurmerinta ovat olleet yhdessä yli 40 vuotta. Tuon ajan he ovat tehneet yhdessä musiikkia ja rakastaneet toisiaan ehdoitta. Juuri sellaisen rakkauden Janna haluaisi löytää itsekin.

– Vanhempieni parisuhdemalli on hyvä lähtökohta. Haaveilen samanlaisesta rakkaudesta kuin heillä on.

”Haaveilen samanlaisesta rakkaudesta kuin vanhemmillani on.”

– Isä ja äiti ovat tiimi. Heillä on avoin ja rehellinen suhde, jossa ei ole salaisuuksia. 

Janna tietää myös, miten luottamus pahiten menetetään.

– Minusta pettäminen on pahin tapa tuhota luottamus toiseen ihmiseen. En usko, että voisin koskaan päästä pettämisestä yli. Pyrin kuitenkin siihen, etten ikinä kantaisi kaunaa tai vihaa.

Vaikka Jannan oma avioliitto päättyi eroon, hän uskoo, että maailmassa on edelleen hyviä tyyppejä.

– Vanhempani ovat olleet yhdessä valtavan pitkään ja heillä on mahtava liitto. Olen varma, että sen löytäminen on minullekin mahdollista.

Miten Jannan ja hänen isänsä välinen suhde on vuosien varrella muuttunut? Millä tavoilla he ovat tukeneet toisiaan vaikeissa paikoissa? Mikä on Samin mielestä pitkän liiton salaisuus, ja minkälaisen miehen mallin Janna on saanut isältään? Lue isän ja tyttären yhteishaastattelu Me Naisten numerosta 15/2016.

Jannan uusimman singlen musiikkivideo julkaistiin viime viikolla. Moni on ajatellut erosta kertovan kappaleen kertovan suoraan hänen omasta elämästään. Biisin Janna kuitenkin kirjoitti Jurekin ja Saara Törmän kanssa jo viime syksynä hyvän aikaa ennen oman suhteensa päättymistä. Silloin hänen lähipiirissään moni suhde tuli päätökseensä. ”Tein kappaleen tueksi heille, jotka käyvät läpi eron kipeintä vaihetta.”
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...