Yksinäiset ajatteluhetket ovat Janna Hurmerinnalle tärkeitä.
Yksinäiset ajatteluhetket ovat Janna Hurmerinnalle tärkeitä.

Tulinen temperamentti ja ujous tekevät laulajan elämästä joskus vuoristorataa. Rauhallinen punttien nostelu, kokkailu ja hetket ystävien kanssa tuovat laulajan arkeen tasapainoa.

Janna Hurmerinta, 26, hörppii vihreää teetä ilman lisukkeita. Iltapäivän välipala on kevyt, sillä hän on vasta herännyt ja nauttinut runsaan aamiaisen.

Laulajan elämänrytmi sallii pitkät aamu-unet, vaikka Jannalla riittääkin tekemistä. Tuleva kesä tietää keikkoja monilla jazzfestivaaleilla ja kulttuuritapahtumissa. Toinen levy The Makings of Me julkaistiin viime marraskuussa.

”Epäsäännöllisen säännölliset” aikataulut sopivat Jannalle hyvin.

– En osaisi elää kahdeksasta neljään -elämää. Kun tahti ei ole tappava, on helpompi luoda uutta. Lisäksi tykkään tehdä hommia myöhään yöllä.

Jannan hyvän olon eväät

Liikkuminen

”Minulle tulee huono olo, jos en pääse viikkoon harrastamaan liikuntaa. Kroppani vaatii urheilua, vaikka se on luontaisestikin kuin kumia. Pääsen spagaatiin ilman venyttelyä.

Viime aikoina olen löytänyt itseni yhä useammin kuntosalilta. Aiemmin luulin, että minua ei saa nostelemaan puntteja, mutta sitten löysin rauhallisen salin, jossa saan treenata melkein yksin. Kun kaipaan ulkoilmaa, lähden kävelylle luontoon."

Hyvä ruoka

”Rakastan hyvää ruokaa ja syön paljon, vaikka sitä ei ehkä uskoisi. Yritän syödä terveellisesti, mutta mielenterveyden kannalta on pakko välillä herkutella ja ahmia suklaata.

Ruuanlaitto on minulle tapa rentoutua. Kokeilen mielelläni uusia reseptejä, ja käyn ihan liian tiuhaan ravintoloissa. Olen perinyt kiinnostuksen ruokaan äidiltäni Maaritilta.”

Matkustaminen

”Unelmoin matkoista koko ajan. En oikein pysy paikallani. Johtuukohan se siitä, että sukujuureni ovat Italiassa? Suomessa on myös minulle ihan liian kylmä, palelen koko ajan.

En ole reppureissaaja vaan enemmänkin hotelleissa viihtyvä kaupunkilomailija. Eksoottisin matkakohteeni on ollut Kuuba, joka jäi mieleen mahtavan musakulttuurin vuoksi. Haluaisin päästä Brasiliaan ja siellä paikallisten muusikoiden juttusille.”

Musiikki

”Mieleni saattaa mennä päivän aikana monta kertaa ylös-alas. Ensin olen innoissani ja hyvällä päällä, ja sitten jokin pieni juttu saa minut ihan maahan.

Paska fiilis lähtee kuitenkin aina pois musiikilla. Vaikka musa on työtä, pystyn kuuntelemaan sitä myös rentoutumistarkoituksessa.”

Pysähtyminen

”On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä on tullut tehtyä ja mitä elämältä haluaisi. Pohdin tätä usein silloin, kun olen saanut ison projektin, esimerkiksi levyn, valmiiksi.

Yritän myös pysähtyä muistuttamaan itseäni, että sanoisin läheisille tarpeeksi usein, kuinka tärkeitä he ovat.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla