Janina Fryn arjessa työ ja perhe tasapainottavat toisiaan.

Kuva: Jouni Harala

Vuonna 1993 Suomen Neito- ja Miss Maailma -kisoista julkisuuteen noussut Janina Fry on vaihtanut seurapiirit perhe-elämään. Kolmevuotiaan Sophian ja kolmekuisen Brandonin äiti tunnustaa silti kaipaavansa välillä lavoille. Nyky­elämässä hän tyydyttää esiintymisviettinsä poseeraamalla oman vaatemallistonsa kuvauksissa.

– Ei sitä viettiä voi koskaan kokonaan tukahduttaa, mutta nyt on hyvä aika katsoa taaksepäin ja miettiä, mitä oikeasti haluan tehdä. En tunne lavoille enää niin kovaa draivia, että tekisin mitä tahansa päästäkseni esiintymään. Jos joskus vielä palaankin, nyt on hyvä sauma harkita, miten sen teen ja millä tavalla haluan kehittyä.

Janina kertoo, että innostavia ura-ajatuksia on syntynyt riittämiin vaikka useampaakin viisi­vuotissuunnitelmaa varten. Entisessä elämässään jatkuvan kiireen ja kaaoksen keskellä hän oli vähiten luovimmillaan, vaikka silloin sitä olisi vaadittu eniten.

Työteho huipussaan

Fian syntymästä lähtien Janina on pysytellyt äitiyslomalla keikkatöistä mutta pyörittänyt nimeään kantavaa vaatemallistoa. Kauppoihin toimitetaan uudet tuotteet tiiviissä syklissä neljästi vuodessa.

– Lasten synnyttyä suhteeni työntekoon on muuttunut intensiivisemmäksi. Kun aika on kortilla, teen työni tehokkaammin ja saan enemmän aikaiseksi. Työ ei saa liian suurta osaa ajastani, mutta toisaalta tarvitsen sitä vastapainoksi kotiarjelle. Kun saan sopivasti molempia, nautin eniten.

Janina työskentelee osana suunnittelu­porukkaa ja päättää
lopuksi, mitkä vaatteet kelpuutetaan myyntiin. Tiimityö sopii
hänelle hyvin.

– Minun ei kuulu eikä tarvitse olla koko ajan suuna päänä. Ennen työ pyöri vain itseni ympärillä ja kaikki aika meni itseni tarkkailuun ja arvosteluun. Välillä tuntui, että olin hajota ulkonäköpaineisiin, kehitin ongelmia mitättömiltä tuntuvista jutuista. Nykyään osaan olla vähemmästä kiitollinen. Mitä sitten, jos silmien alla on pari ryppyä tai mustat pussit?

Janina virnistää perheen liikkeelle saamisen olevan välillä sellainen urakka, että omaksi lookiksi riittää, kun vaatteet ovat puhtaat ja naamassa viiden minuutin pikameikki. Entinen kauneuspuunaaja jää siinä rumbassa vähimmälle huomiolle. Vauvalle on turha selittää, että mamilla vähän kestää.

– En silti tunne tinkiväni mistään. Tähän elämänvaiheeseen ei vain kuulu prässättäviä vekkejä eikä silitettäviä paitoja. Hyvälaatuinen trikoo on sen sijaan super­loistava juttu. Vaatteitteni on sovittava arjen pyöritykseen.

Vaatebisneksessä Janinan mielestä vaativinta on trendien seuraaminen ja ajankohtaisuus. Klassisen pukeutujan perusmallistoa on päivitettävä uusin maustein mutta sortumatta mihinkään liian outoon.

– Pitää olla nopea vainu ja reagoida uusiin tuuliin, mutta samalla on löydyttävä malttia odottaa tuloksia. Ala vaatii pitkäjänteistä työtä: yhden sesongin perusteella ei voi tietää, tuliko jutusta menestys.

Janinan mallistosta kuitenkin tuli. Onnistumisen resepteinä hän pitää oikean kohderyhmän löytämistä ja selkeää omaa tyyliä.

– Oikeiden palikoiden löytymisessä tiimityöllä on ollut valtava merkitys.

Janina Fry

- 12.11.1973 syntynyt muoti- ja kauneusalan yrittäjä, omaa sukuaan Frostell. Naimisissa Warner Music Finlandin markkinointi­johtajan Mark Fryn kanssa vuodesta 2007. Perheeseen kuuluu kaksi lasta: kolmevuotias Sop­hia ja kesäkuussa syntynyt Brandon.
- Syntyi Helsingin Lauttasaaressa mutta vietti suurimman osan lapsuuttaan Porvoossa. Janinalla on kaksi nuorempaa veljeä.
- Janina F -vaatemallistoa myydään Tokmanni-ketjun liikkeissä. Aiemmin Janina on sijoittunut kuudenneksi Miss Maailma -kilpailuissa, juontanut Bella-ohjelmaa Nelosella ja levyttänyt kaksi albumia.

Jarkko Valtee juhli pyöreitä baarissa. – Laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Drag-artisti, radiojuontaja ja viihteen monitoimimies Jarkko Valtee täytti lauantaina 50 vuotta.

– Tai siis olen nyt vanha 600 kuukautta ja neljä päivää. Lapsilla ikä lasketaan aina kuukausissa, jossain vaiheessa ihminen alkaa kääntyä takaisinpäin.

Jarkko juhli pyöreitä baarissa.

– En jaksanut järjestää mitään tapahtumaa, mutta laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Edellisen kerran Jarkko juhli pyöreitä isommin, kun hän täytti 30 vuotta. Noissa juhlissa hän esiintyi ensimmäistä kertaa Osku Heiskasen kanssa Sowhat draq-duona.

”Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille.”

Nyt kaksikko rakentaa syksylle 20-vuotisjuhlakiertuetta. Mukaan lähtee 13 henkinen porukka sekä iso rekan perävaunullinen koneistoa. Kiertue kattaa maan isoimmat kulttuuritalot.

– Naurettiin Oskun kanssa, että on tämä aika hyvin kahdelle viisikymppiselle miehelle, jotka esittävät muita artisteja. Silloin kun aloitimme, drag nähtiin enemmän suttuisena yökerhoasiana. Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille. Se on edennyt marginaaliviihteestä yhdeksi isoksi teatteriviihteen alaksi.

Esiintymistä Jarkko aikoo jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Muutenkin hän arvelee muuttuneensa ihmisenä hyvin vähän viimeisen 20 vuoden aikana.

– Rauhoittunut on väärä sana, mutta en ole enää niin ehdoton kuin aikaisemmin. Pystyn yhä vetämään kilarit aivan käsittämättömistä asioista, mutta väitän että olen ihan pikkuisen paremmin oppinut ymmärtämään, enkä suutu ihan niin herkästi, Jarkko analysoi Laura Paloheimon kirjan julkistamistilaisuudessa.

Radiopersoona Kimmo Vehviläinen poseerasi Instagram-kuvassaan ilman vihkisormusta jo huhtikussa. Nyt hän on vahvistanut, että avioliitto Johannan kanssa on päättynyt eroon. 

Kimmo Vehviläisen avioliitto vaimonsa Johanna Vehviläisen kanssa on päättynyt eroon. Pari oli yhdessä 10 vuotta. Naimisiin he menivät vuonna 2016. Jo ennen naimisiinmenoa pari erosi kahdesti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Kimmo vahvistaa Me Naisille tiedon pitävän paikkansa. 

– Kyllä tieto erosta pitää paikkansa. Olen jo sanonut kaiken sanottavan, minulla ei ole enempää tästä aiheesta, Kimmo kommentoi Me Naisille. 

Seiskalle Kimmo paljasti, että pariskunta oli eronnut jo kevättalvella.

– Nyt alkukesän aikana asioita laitetaan käytäntöön, Kimmo kertoi Seiskalle. 

Kimmo oli yksi suosikeista tuoreessa Selviytyjät Suomi -julkkisversioissa. Kimmo pääsi kilpailussa finaaliin. Kun Selviytyjissä kilpailijat saivat kirjeet kotoa, Kimmo ei pystynyt tunteidensa vallassa lukemaan rakkaudentäyteistä kirjettä Johannalta.

Kimmo kertoi Seiskalle kokeneensa itsensä yksinäiseksi Selviytyjien kuvauksissa. Hän kävi kuvausten aikana puhumassa pahasta olostaan psykologi Laura Stenroosin kanssa. 

Johanna-vaimon Selviytyjät-ohjelman kuvauksiin lähetetystä kirjeestä välittyi rakkaus ja ikävä aviomiestään kohtaan.

Päivitetty 10:39 Oikea naimisiinmenoaika