Janina Fryn arjessa työ ja perhe tasapainottavat toisiaan.

Kuva: Jouni Harala

Vuonna 1993 Suomen Neito- ja Miss Maailma -kisoista julkisuuteen noussut Janina Fry on vaihtanut seurapiirit perhe-elämään. Kolmevuotiaan Sophian ja kolmekuisen Brandonin äiti tunnustaa silti kaipaavansa välillä lavoille. Nyky­elämässä hän tyydyttää esiintymisviettinsä poseeraamalla oman vaatemallistonsa kuvauksissa.

– Ei sitä viettiä voi koskaan kokonaan tukahduttaa, mutta nyt on hyvä aika katsoa taaksepäin ja miettiä, mitä oikeasti haluan tehdä. En tunne lavoille enää niin kovaa draivia, että tekisin mitä tahansa päästäkseni esiintymään. Jos joskus vielä palaankin, nyt on hyvä sauma harkita, miten sen teen ja millä tavalla haluan kehittyä.

Janina kertoo, että innostavia ura-ajatuksia on syntynyt riittämiin vaikka useampaakin viisi­vuotissuunnitelmaa varten. Entisessä elämässään jatkuvan kiireen ja kaaoksen keskellä hän oli vähiten luovimmillaan, vaikka silloin sitä olisi vaadittu eniten.

Työteho huipussaan

Fian syntymästä lähtien Janina on pysytellyt äitiyslomalla keikkatöistä mutta pyörittänyt nimeään kantavaa vaatemallistoa. Kauppoihin toimitetaan uudet tuotteet tiiviissä syklissä neljästi vuodessa.

– Lasten synnyttyä suhteeni työntekoon on muuttunut intensiivisemmäksi. Kun aika on kortilla, teen työni tehokkaammin ja saan enemmän aikaiseksi. Työ ei saa liian suurta osaa ajastani, mutta toisaalta tarvitsen sitä vastapainoksi kotiarjelle. Kun saan sopivasti molempia, nautin eniten.

Janina työskentelee osana suunnittelu­porukkaa ja päättää
lopuksi, mitkä vaatteet kelpuutetaan myyntiin. Tiimityö sopii
hänelle hyvin.

– Minun ei kuulu eikä tarvitse olla koko ajan suuna päänä. Ennen työ pyöri vain itseni ympärillä ja kaikki aika meni itseni tarkkailuun ja arvosteluun. Välillä tuntui, että olin hajota ulkonäköpaineisiin, kehitin ongelmia mitättömiltä tuntuvista jutuista. Nykyään osaan olla vähemmästä kiitollinen. Mitä sitten, jos silmien alla on pari ryppyä tai mustat pussit?

Janina virnistää perheen liikkeelle saamisen olevan välillä sellainen urakka, että omaksi lookiksi riittää, kun vaatteet ovat puhtaat ja naamassa viiden minuutin pikameikki. Entinen kauneuspuunaaja jää siinä rumbassa vähimmälle huomiolle. Vauvalle on turha selittää, että mamilla vähän kestää.

– En silti tunne tinkiväni mistään. Tähän elämänvaiheeseen ei vain kuulu prässättäviä vekkejä eikä silitettäviä paitoja. Hyvälaatuinen trikoo on sen sijaan super­loistava juttu. Vaatteitteni on sovittava arjen pyöritykseen.

Vaatebisneksessä Janinan mielestä vaativinta on trendien seuraaminen ja ajankohtaisuus. Klassisen pukeutujan perusmallistoa on päivitettävä uusin maustein mutta sortumatta mihinkään liian outoon.

– Pitää olla nopea vainu ja reagoida uusiin tuuliin, mutta samalla on löydyttävä malttia odottaa tuloksia. Ala vaatii pitkäjänteistä työtä: yhden sesongin perusteella ei voi tietää, tuliko jutusta menestys.

Janinan mallistosta kuitenkin tuli. Onnistumisen resepteinä hän pitää oikean kohderyhmän löytämistä ja selkeää omaa tyyliä.

– Oikeiden palikoiden löytymisessä tiimityöllä on ollut valtava merkitys.

Janina Fry

- 12.11.1973 syntynyt muoti- ja kauneusalan yrittäjä, omaa sukuaan Frostell. Naimisissa Warner Music Finlandin markkinointi­johtajan Mark Fryn kanssa vuodesta 2007. Perheeseen kuuluu kaksi lasta: kolmevuotias Sop­hia ja kesäkuussa syntynyt Brandon.
- Syntyi Helsingin Lauttasaaressa mutta vietti suurimman osan lapsuuttaan Porvoossa. Janinalla on kaksi nuorempaa veljeä.
- Janina F -vaatemallistoa myydään Tokmanni-ketjun liikkeissä. Aiemmin Janina on sijoittunut kuudenneksi Miss Maailma -kilpailuissa, juontanut Bella-ohjelmaa Nelosella ja levyttänyt kaksi albumia.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!