Parhaat palat Janina Fryn (ent. Frostell) haastatteluista vuosilta 2001–2007.

2001


Janina Frostell

, 28, on juuri valittu brittiläisen Arena-lehden äänestyksessä valittu maailman viidenneksi upeimmaksi naiseksi. Listalla hän ohitti Kylie Minoguen, näyttelijä Charlize
Theronin
ja malli Gisele Bundchenin...

Missimaailman seksisymboli haluaa nyt laulaa. Hän uskoo,
että tällä alueella hänellä on jotakin annettavaa.

– Mallina joudun olemaan pitkälle sitä mitä muut haluavat.
Vaikka kysymys on siitä, että olen esillä omalla kropallani, itselläni, en ole missään vaiheessa mukana oikeasti minuna. Ajan mittaan alkoi tuntua todella rasittavalta olla vain esineenä toteuttamassa muiden mielikuvia ja tietysti on rasittavaa myös olla jatkuvan arvioinnin kohteena ulkonäkönsä takia.

2002

Vuosia kestäneen suhteen aikana Janina oli kasvanut aikuiseksi ja erottuaan hän oli ensimmäistä kertaa oman elämänsä rouva. Muutto Helsingin keskustaan ja vilkas sosiaalinen elämä tekivät hänestä kiinnostavan sinkkutytön, jonka kumppaneista pidetään yhä lukua.

– Miesten suhteen olen enemmän katsastelija, en koskaan oikein haku päällä. Miesmakuni on muuttunut vuosien mittaan. Kundin pitää toki olla järkevä, mutta hänestä pitää löytyä myös rock'n'rollia ja särmää. Liian silotellut miehet eivät ole tyylisiäni. Mies saa olla myös kypsä aikuinen, joka on vahva persoona, hän summaa.

Janina uskoo, että ihmisillä on hänestä yksipuolinen kuva pelkkänä uhkeana kuorena. Laulu-ura toivottavasti tuo muutosta ennakkoluuloihin, kun yleisö kuulee, että tyttöhän oikeasti osaa, eikä vain paljasta ihoaan.

– En tarkoita, että minusta täytyisi tulla valtakunnan vaikuttajanainen, mutta yleisön vilpitön, asiallinen kiinnostus
ilahduttaa. Perhana, olen mä nyt vähän enemmän kuin kaksi tissiä!

2003

Näyttävän uran mallina tehnyt Janina Frostell nostatti levynjulkkarikeikallaan Ravintola Copacabanassa innokkaimmat kuulijat pöydille tanssimaan.

– Tosi hyvä fiilis, yleisön reaktio on paras palkinto, hän tuuletti keikan jälkeen.

Impossible Love -albumi on lähes kolmen vuoden määrätietoisen prosessin tulos. Biisien takana ovat maan ykkösnimet. Levyltä löytyy myös Janinan omia sanoituksia, jotka ovat syntyneet yhteistyössä Tracy Lippin kanssa.

– Albumi heijastelee elämääni parin viimeisen vuoden ajalta. Olen halunnut tehdä asioita rauhassa, ja nyt voin seisoa sataprosenttisesti homman takana, mallintöitään pikkuhiljaa lopetteleva Janina kertoi.

2004

Janina on mukana Suomen mielenterveysseuran kampanjassa, jossa halutaan romuttaa psyykkisiin ennakkoluuloihin liittyviä ongelmia.

Janina muistaa käyneensä kriisin lävitse 22-vuotiaana. Menestyvä malli tunsi olonsa turhautuneeksi ja kyseenalaisti
kaikkea, mitä oli elämässään saanut aikaiseksi. Hän koki olonsa
haikeaksi ja melankoliseksi. Janina muistaa tunteneensa suurta
hätää siitä, ettei enää ollut yhtä energinen ja reipas kuin ennen.
Hän joutui miettimään syitä sille, miksi oli niin rikki.

– Ihmisen pitää voida saada ammattilaiselta apua silloin, kun
hänellä ei ole ystäviä, joiden kanssa puhua. Voi myös olla tilanteita, joissa ei halua tai pysty puhumaan vaikeista asioista läheisilleen, sanoo Janina.

Onneksi Janina sai purkaa tuntojaan avoimesti silloiselle
kihlatulleen. Myös Milan Kunderan kirja Olemisen sietämätön
keveys
auttoi häntä saamaan uusia näkökulmia ajatuksiinsa.

Janina on sittemmin oppinut, että kun illalla purskahtaa itkuun
ilman mitään näkyvää syytä, on aika hidastaa tempoa. Silloin täytyy tehdä asioita, jotka itsestä tuntuvat hyvältä. Janina pitää lukemisesta, leffojen katselusta ja hyvästä ruuasta. Myös fyysinen tekeminen, kuten kodin siivoaminen auttaa. Janina
uskoo feng shuihin: kun järjestelee kodin komeroita, pistää
samalla järjestykseen myös mielensä sopukoita. Naiselliseen itsensä hemmottelun voimaan hän luottaa myös vakaasti.

2005

Janinan kolmenkympin kriisi pärähti kylpyhuoneessa, aamutoimien aikaan, tismalleen kuukausi ennen 30-vuotissynttäriä.

– Harjasin hampaita, tuijotin veskin peiliin ja aloin kelata, että
fan, olenko saanut mitään oikeasti aikaan.

Janinan tunnettuus ei ollut katoamassa mihinkään, mutta kolmekymppistyminen vaikuttaisi uraan väkisin. Mallimaailma
arvotti tähtensä pitkälti ulkonäön perusteella – mitä enemmän
painoa, sitä vähemmän arvoa. Naisen, joka oli luonut uransa ja suosionsa ulkonäöllään, oli aika miettiä kuviot uusiksi. Tärkein työkalu, oma vartalo, oli jo ilmoitellut, ettei meno voisi jatkua ennallaan.

– Minulla on pehmeät muodot ja olen aina joutunut tekemään
kovasti hommia pysyäkseni mallimitoissa. Uimapukukuvaukset
ovat vielä juttu erikseen, niissä vaaditaan kropalta poikkeuksellisen paljon. Kuvausten alla stressasin joka sentistä, treenaaminen alkoi olla enemmän rääkkiä kuin nautintoa ja vatsa saattoi olla viikonkin toimimatta, Janina kuvailee.

Janina ei kokenut kolmekymppistymistään ahdistavana,
vaan uuden vaiheen alkuna.

– Kasvukipuja tulee kaikille ja joka käänteessä. Kun parikymppisenä olin pitänyt vakiintunutta elämää tylsänä, tällä kertaa kasvukivut näyttäytyivät rutiinien kaipuuna. Haikailin pysyvyyttä ja säännöllisyyttä arkeeni.

Janina oli toivonut löytävänsä kauneusbisneksestä työn, jossa
hän voisi hyödyntää aiempia ansioitaan. Idea nykyisestä ammatista kirkastui lehti-ilmoituksesta, jossa Suomen kosmetologikoulu mainosti kurssejaan. Frostellilla oli jo merkonomin paperit, oma firma sekä tolkuttomasti kokemusta kauneusalalta.

Valmistumisensa jälkeen Janina on työskennellyt kauneuskeskuksessa Helsingissä. Siellä Janina on yksi kosmetologeista, ei tähti eikä julkkis.

– Minulle oli selvää, että työ asiakaspalvelussa ei sovi yhteen
lööppijulkisuuden kanssa. Siksikin olen halunnut siirtyä framilta
hitusen taka-alalle. Niukempi julkisuus on parantanut myös
yksityiselämääni, tunnen saaneeni lisää elintilaa ja omaa aikaa.

2006

Syksyllä 2006 Janina Frostell, 32, iloitsi kahdesta asiasta: uudesta uranavauksestaan tv-maailmassa sekä raskaudestaan. Onnen jakois myös avopuoliso Mark Fry.

– Olemme innoissamme uudesta perheenjäsenestä, vauva on todella toivottu, onnellinen Janina kertoo.

– Olen voinut tosi hyvin koko tämän alkuvaiheen ajan ja pystynyt keskittymään uuteen tv-työhön. Bella-ohjelma pitää minut sopivan kiireisenä, joten jatkossakin odotus sujuu varmasti työn tohinassa.

Janina sanoo, että Markin kohtaamisella oli iso osuus uusien elämänarvojen löytämisessä, mutta asennemuutos ja rauhoittuminen eivät olleet vain rakkauden synnyttämää pehmoilua. Hän halusi irti menneestä ja uudet palikat, joista rakentaa tulevaisuutensa. Etsikkoaika oli ohi.

– Olen ylpeä tekemästäni urasta, mutta en ole koskaan halunnut olla viihdepörriäinen. Eikö ole hienoa, että ihmiset muuttuvat ja uskaltavat katsoa, mitä seuraavaksi tapahtuu? Sehän vasta surullista olisi, jos yrittäisin epätoivoisesti takertua menneeseen. Työssä pitää olla kunnianhimoa, ihan kuten muussakin elämässä.

2007

Ostoskeskuksessa vauvan kanssa on helppo toimia. Yläkerran kahvilaan mahtuu rattaiden kanssa ja kulman takaa löytyy tilava leikkipaikka sekä viihtyisäksi sisustettu hoitohuone, jonka suojiin saa vetäytyä hoito- ja syöttöpuuhiin.

Janina kuvailee oloaan mama moodiksi. Se meinaa, että kaikki
vaistot ovat valppaina vain ja ainoastaan vauvaa varten. Muut
asiat hoituvat vähän hitaammin ja kuin sumussa. Välillä Janina unohtaa vastata soittopyyntöihin, jättää osan ostoksista kaupan kassalle tai tuudittaa ostoskärryjä, vaikka vauva ei olisikaan kyydissä.

– Kun olemme äitiseurassa, kukaan ei edes välitä, kun lauseet jäävät kesken ja ajatus katkeaa vauvan ääntelyyn. Ystäväni kuvaili, että imetyksen lopetettuaan hänen olonsa oli kuin huurusta heränneellä. Hormonit todella tekevät tehtävänsä.

Janina on aina tiennyt haluavansa äidiksi. Ajatus omasta perheestä oli itsestään selvä, mutta kun ura kauneus- ja viihdemaailmassa oli kiihkeimmillään, perhearvot jäivät
kakkoseksi.

– Joillekin uran ja perheen yhdistäminen sopii hyvin, mutta
minulle vauhti oli välillä liian kova. Työ oli tempoilevaa hullunmyllyä, ei sen rinnalle voinut kuvitella
perhettä.

Perheenlisäyksen tuoma elämänmuutos on ollut tervetullut.

– Vaikka vauva merkitsee paljon huolehdittavaa, hän on tuonut mukanaan myös rutkasti rentoutta. Asioiden mittasuhteet ovat muuttuneet. Olen luopunut paljosta pingottamisesta ja
pikkutarkkuudesta, olin ennen aikamoinen nipottaja, Janina tunnustaa.

Rentous näkyy muun muassa armollisuutena omaa kehoa kohtaan. Janinalla ei ole paniikkia palata heti entisiin mittoihinsa. Päiväkahvilla voi popsia pullan, jos mieli tekee, ja jumppatreenitkin on valittu niin, että Sophia voi osallistua tunneille äidin kanssa. Fryn naiset löysivät suosikkilajinsa
äiti-vauva-latinojumpasta.