Maailman ensimmäinen huippumalli inhoaa miestennielijän leimaa mutta ei kadu mitään.

Hänet tunnetaan armottomana rääväsuuna ja jopa pelottavana diivana. Tosielämässä 53-vuotias Janice Dickinson on kahden lapsen äiti, mutta mitään perusmutsia hänestä ei saa tekemälläkään.

Janice on kertonut avoimesti miesseikkailuistaan, ja huhujen mukaan hänellä on ollut yli 1000 seksikumppania.
Myös hänen kauneusleikkauksistaan tiedetään yleisesti. Silikonit, rasvaimut, luomien- ja kulmakarvojen kohotukset sekä botox-ruiskeet ovat naiselle arkipäivää.

Maailman ensimmäiseksi huippumalliksi itseään tituleeraava Janice on kuitenkin ylpeä elämästään.

– En kadu mitään, en tekojani, en avoimuuttani. Elämäni ainoa virhe on ollut se, että olen joskus menettänyt malttini lasteni kanssa ja huutanut heille.

Julkkisten petikumppani

Janicen kellistämien miesten listalla ovat muun muassa Jack Nicholson, Warren Beatty, Liam Neeson, Sylvester Stallone ja Mick Jagger.

Tuhat miestä on aikamoinen, ja monen mielestä myös kyseenalainen, saavutus kenelle tahansa. Janice on elämänsä aikana tottunut siihen, että häntä pidetään ei-niin-hienona naisena.

– En ole hutsu, hän toistelee useasti.

– Kaksikymmentä vuotta sitten Mick ja Sylvester ja muut olivat sinkkuja, ihan kuten minäkin. Se oli normaalia hauskanpitoa. En juossut ympäriinsä vamppaamassa varattuja miehiä.

Suomeen Janicen toi Suomen Huippumalli haussa -ohjelman tuomarinpesti. Huippumalli Tyra Banksin luoma formaatti on supersuosittu ympäri maailmaa. Janice oli alkuperäisen ohjelman vakituomari neljällä ensimmäisellä kaudella, ja edelleen suosittu vierailija.

– Olin innoissani, kun kuulin pääseväni Suomeen. Sain tietää kulttuuristanne, naispresidentistä ja siitä, kuinka naisenne saivat äänioikeuden varhain. Amerikka hävetköön rinnallanne!

Rehellisen ilkeä

Diivan maineesta ei ole jälkeäkään, kun Janice hehkuttaa Suomea ja suomalaisia.

– Olette kaunis kansa. Varsinkin miehenne ovat kuumia. Kuulin, että teillä on huono itsetunto, mutta suomalaisilla ei ole syytä hävetä.

Itse hän on pukeutunut vartalonmyötäiseen mustaan mekkoon, joka paljastaa upean vartalon. Kun Janicelta kysytään, kuka on maailman kaunein nainen hänen jälkeensä, hän hermostuu.

– Tuo on täysin absurdi paskakysymys! Minä olen tuon listan pohjalla. Maailman kauneimpia ovat ne ahkerat naiset, jotka tekevät rankkaa työtä saamatta tunnustusta. Mielessäni ovat esimerkiksi afrikkalaiset lääkärit ja opettajat.

Suomen Huippumalli haussa -kandidaateista Janicella on vain hyvää sanottavaa, vaikka ei hän pelkäisi tuoda esiin huonojakaan mielipiteitään.

– Jos tytöstä ei ole malliksi, sanon sen suoraan. Kun Amerikan Huippumalli haussa alkoi, tuotantoyhtiö halusi minun olevan ilkeä. Sanoin, etten aio olla ilkeä, vaan rehellinen.

Eläinrakas selluliittitakamus

Janice osaa kohdella toimittajia hyvin, sillä julkisuus on osa hänen ammattiaan. Paparazzeja Janice tosin vihaa.

– Eihän Suomessa ole paparazzeja? Inhoan heitä. He vain juoksevat julkkisten perässä ja yrittävät saada huonoja kuvia. Minä olen 53-vuotias, totta kai perseessäni on selluliittia!

Huippumalli haussa -sarjan lisäksi Janice tunnetaan omasta ohjelmastaan Janice Dickinsonin mallitoimisto. Vaikka Janice sekoilee ohjelmassaan armottomasti ja haukkuu mallikokelaitaan välillä julmastikin, oikeassa elämässä hän on hyväsydäminen nainen.

Elämänsä tärkeimmiksi ihmisiksi hän nimeää 21-vuotiaan Nathan-poikansa ja 14-vuotiaan Savannah-tyttärensä.

Sydäntä lähellä ovat myös eläinten oikeudet. Janice on ollut mukana useissa eläinsuojelujärjestö Petan kampanjoissa, ja kerran hän vei mallitoimisto-ohjelmansa mallitkin Petan mielenosoitukseen.

Suomen turkistarhat saavat hänet huolestumaan.

– Suomessa on hyvin kylmä. Pidetäänhän täällä turkiseläimiä inhimillisissä oloissa? Mikään ei saa minua vihaisemmaksi kuin eläinrääkkäys.

Janice Dickinson

- Syntynyt 15.2.1955 Brooklynissä, New Yorkissa. ”Joka aamu herätessäni kiitän Jumalaa siitä, että olen elossa. Olen nähnyt Amerikan kaduilla niin paljon kuolemaa.”

- Oli mallimaailman käytetyimpiä kasvoja 1970- ja 80-luvuilla niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Janice on ollut myös näyttelijä, kirjailija ja valokuvaaja.

- Ollut naimisissa kolme kertaa. Kaksi lasta. Kuopustyttären isäksi epäiltiin Sylverster Stallonea, mutta isyystesti paljasti isäksi silloisen poikaystävän, Michael Birnbaumin.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Teemu Laajasalo

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.