”Mun kanssa ei varmasti ole ollut helppoa elää”, Jani Sievinen kertoi Mertaranta ja legendat -jaksossa. Susanna Sievisestä hän erosi vuonna 2006 ja Mari Sievisestä vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto/Terhi Ylimäinen
”Mun kanssa ei varmasti ole ollut helppoa elää”, Jani Sievinen kertoi Mertaranta ja legendat -jaksossa. Susanna Sievisestä hän erosi vuonna 2006 ja Mari Sievisestä vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto/Terhi Ylimäinen

Jani Sievinen kertoi Mertaranta ja legendat -jaksossa olleensa vuosikausia hukassa urheilu-uransa jälkeen. Tämä on vaikuttanut myös ihmissuhteisiin.

Entinen huippu-uimari Jani Sievinen, 41, puhui Mertaranta ja legendat -jaksossa parisuhde- ja identiteettikriiseistään. Viiden lapsen isällä on takanaan kaksi avioeroa.

Janin mukaan urheilu-uran pettymykset eivät ole mitään verrattuna hänen henkilökohtaisen elämänsä kriiseihin.

– Ne pettymykset, mitä siviilielämässä tapahtuu, on aivan toista luokkaa kuin urheilussa. Jos urheilussa häviää, tulee aina uusi kisa, ja se on kuitenkin vain urheilua. Mutta jos elämässä tulee isoja tappioita, niitä kantaa koko loppuelämänsä, Jani kertoi jaksossa.

”Ei mun kanssa varmasti ole ollut mitenkään helppoa elää.”

Jani lopetti urheilu-uransa vuonna 2006. Samana vuonna tuli ensimmäinen avioero Susanna Sievisestä (Ingerttilä). Janin mukaan parisuhdeongelmat alkoivat samoihin aikoihin, kun hänen uransa alkoi olla lopuillaan.

– Urheilija joutuu olemaan äärettömän itsekäs. Mutta uskoisin, että siinä parisuhteessa ollaan oltu kohtuullisen tyytyväisiä. Tiedostetaan, että toisen ehdoilla mennään. Mutta kun ura alkaa loppua ja alkaa siviilielämä, ongelmia alkaa tulla. Se, että oon kaksi kertaa avioliitossa epäonnistunut, kertoa aika paljon minusta, se on ihan selvä. Ei mun kanssa varmasti ole ollut mitenkään helppoa elää.

”Mulla ei ollut yhden yhtä haavetta sen jälkeen, kun urheilu-ura loppui.”

Jani ja Susanna Sievinen vuonna 2006. Ex-parilla on liitosta 19- ja 15-vuotiaat pojat. Kuva: Sanoma-arkisto
Jani ja Susanna Sievinen vuonna 2006. Ex-parilla on liitosta 19- ja 15-vuotiaat pojat. Kuva: Sanoma-arkisto

Elämänilo kateissa

Urheilu-uran jälkeen Jani kertoi olleensa vuosia hukassa. Tämä vaikutti luonnollisesti myös ihmissuhteisiin.

– En löytänyt omaa paikkaani moneen vuoteen. En tiennyt, mitä mä oikein teen. Tai mihin kuulun tässä yhteiskunnassa. Mulla ei ollut yhden yhtä haavetta sen jälkeen, kun urheilu-ura loppui.

Muut urheiljat olivat yllättyneitä, että Jani oli kadottanut elämänilonsa niin pitkäksi aikaa. Ex-suunnistaja Minna Kauppi kysyi, eikö Janilla edelleenkään ole mitään haaveita.

– On mulla se, että tämä ilta jatkuisi mahdollisimman pitkään.

Ex-hiihtäjä Jari Isometsä lohdutti, että kyllä niitä unelmia vielä tulee, vaikka pettymyksiltäkään ei voi välttyä. Myöhemmin Jani tarkensi, että ehkei tilanne aivan niin toivoton ole.

– Pikku hiljaa alkaa muotoutua uusia haaveita. Olen löytänyt valmennuksesta sen väylän, jota kautta pystyn todennäköisesti alkaa uudestaan haaveilla. Olisi hienoa olla edes lähes yhtä kova valmentaja kuin oma isä, Esa.

Mari ja Jani Levillä vuonna 2013. Parilla on kolme tytärtä, jotka muuttivat avioeron jälkeen äitinsä kanssa Norjaan. Kuva: Sanoma-arkisto
Mari ja Jani Levillä vuonna 2013. Parilla on kolme tytärtä, jotka muuttivat avioeron jälkeen äitinsä kanssa Norjaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Nykyään Jani seurustelee Maria-nimisen naisen kanssa. Kuvassa pari on Urheilugaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Jonna Öhrnberg
Nykyään Jani seurustelee Maria-nimisen naisen kanssa. Kuvassa pari on Urheilugaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Jonna Öhrnberg

Miltä Janista tuntuu olla Skype-isä? Lue juttu täältä.

Mertaranta ja legendat keskiviikkoisin kello 21.00. Jani Sievisen jakso uusintana TV5:lla su 13.3. klo 12.20.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: