Janet Street-Porter kertoo pärjänneensä uskomalla itseensä.
Janet Street-Porter kertoo pärjänneensä uskomalla itseensä.

Brittitoimittaja neuvoo naisia elämään tasan miten itse haluavat ja viihtymään omissa nahoissaan.

Olet kuusikymppinen brittitoimittaja, joka tunnetaan suorasukaisista mielipiteistä. Sinusta on vaikea kuvitella herttaista vanhusta. Miten aiot vanheta?

No siis minähän en aio vanheta. Olen nyt 61-vuotias eikä minusta tunnu ikäiseltäni. Hitto, en edes tiedä, miltä tämän ikäisenä kuuluu tuntua. En mieti ikääni, ajattelen mieluummin, että tänään tai huomenna on elämäni paras päivä.

Uusi kirjasi Tee mitä haluat! on elämäntapaopas, mutta päinvastainen kuin muut oppaat. Mitäs tässä nyt pitäisi ajatella?

Kirjani, englanniksi Life’s too F***ing Short, tarkoitus on saada naiset viihtymään nahoissaan. Elämässä pitäisi iloita yksilöllisyydestä. Lätkäisin yksiin kansiin parhaat havaintoni elämäni varrelta. Siinä on ennemmin vinkkejä, mitä ei kannata tehdä. Kirja on röyhkeä ja karski, vähän kuten minä.

Kirjoitat miehistä ja olet ollut aviossa neljästi. Mitä opit niistä kerroista?

Vanhetessa sitä tajuaa, että äijät ovat mitä oudoimpia otuksia, joita ei voi koskaan ymmärtää. Luoja yksin tietää, mitä niiden päässä liikkuu. Turha haaskata aikaa niiden ymmärtämiseen, pitää vain hyväksyä, että on niissä paljon hyvääkin.

Suorapuheisuutesi on herättänyt närää ja ihastusta. Mikä on ollut voimakkain palaute?

Pahus, en edes muista! Kyllä minäkin aikoinani murehdin, mitä minusta puhuttiin ja loukkaannuinkin muiden kommenteista. Nykyään pidän muiden jupinaa huvittavana. Helkkari, elämä on aivan liian lyhyt kuunnella muiden arvostelua.

Mikä on suurin saavutuksesi?

Että olen pärjännyt miesten maailmassa, minua on vihattu ja silti rakastan itseäni. Itsekunnioitus on ylivoimaisesti tärkein oppimani asia. Olen pärjännyt uskomalla itseeni.

Janet Street-Porter

- 27.12.1946 syntynyt toimittaja, tuottaja ja tv-kasvo.

- The Independent on Sundayn päätoimittaja, BBC2:n lasten- ja nuortenohjelmien päällikkö, matkatoimittaja sekä Voguen kriitikko. Esiintynyt tosi-tv-ohjelmassa Pelastakaa julkut.

- Eronnut neljästi, nyt avoliitossa ravintoloitsija Peter Spantonin kanssa.

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Tilaajille
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen

Marjo Vilkko, 52, rakastui itseään 11 vuotta nuorempaan mieheen ja elää nyt avoimessa liitossa. Koska Marjo ei voi saada enää lapsia, hän antoi miehelleen luvan perustaa perheen toisen naisen kanssa.

Kun kirjailija Marjo Vilkko, 52, oli lapsi, hän ahmi tyttökirjoja ja haaveili rakkaudesta, joka olisi yhtä suuri kuin Vihervaaran Annan rakkaus Gilbertiä kohtaan.

Nuorena aikuisena hän kuunteli postpunkia, kieriskeli melodramaattisten sointukuvioiden syövereissä ja...