Janet Street-Porter kertoo pärjänneensä uskomalla itseensä.
Janet Street-Porter kertoo pärjänneensä uskomalla itseensä.

Brittitoimittaja neuvoo naisia elämään tasan miten itse haluavat ja viihtymään omissa nahoissaan.

Olet kuusikymppinen brittitoimittaja, joka tunnetaan suorasukaisista mielipiteistä. Sinusta on vaikea kuvitella herttaista vanhusta. Miten aiot vanheta?

No siis minähän en aio vanheta. Olen nyt 61-vuotias eikä minusta tunnu ikäiseltäni. Hitto, en edes tiedä, miltä tämän ikäisenä kuuluu tuntua. En mieti ikääni, ajattelen mieluummin, että tänään tai huomenna on elämäni paras päivä.

Uusi kirjasi Tee mitä haluat! on elämäntapaopas, mutta päinvastainen kuin muut oppaat. Mitäs tässä nyt pitäisi ajatella?

Kirjani, englanniksi Life’s too F***ing Short, tarkoitus on saada naiset viihtymään nahoissaan. Elämässä pitäisi iloita yksilöllisyydestä. Lätkäisin yksiin kansiin parhaat havaintoni elämäni varrelta. Siinä on ennemmin vinkkejä, mitä ei kannata tehdä. Kirja on röyhkeä ja karski, vähän kuten minä.

Kirjoitat miehistä ja olet ollut aviossa neljästi. Mitä opit niistä kerroista?

Vanhetessa sitä tajuaa, että äijät ovat mitä oudoimpia otuksia, joita ei voi koskaan ymmärtää. Luoja yksin tietää, mitä niiden päässä liikkuu. Turha haaskata aikaa niiden ymmärtämiseen, pitää vain hyväksyä, että on niissä paljon hyvääkin.

Suorapuheisuutesi on herättänyt närää ja ihastusta. Mikä on ollut voimakkain palaute?

Pahus, en edes muista! Kyllä minäkin aikoinani murehdin, mitä minusta puhuttiin ja loukkaannuinkin muiden kommenteista. Nykyään pidän muiden jupinaa huvittavana. Helkkari, elämä on aivan liian lyhyt kuunnella muiden arvostelua.

Mikä on suurin saavutuksesi?

Että olen pärjännyt miesten maailmassa, minua on vihattu ja silti rakastan itseäni. Itsekunnioitus on ylivoimaisesti tärkein oppimani asia. Olen pärjännyt uskomalla itseeni.

Janet Street-Porter

- 27.12.1946 syntynyt toimittaja, tuottaja ja tv-kasvo.

- The Independent on Sundayn päätoimittaja, BBC2:n lasten- ja nuortenohjelmien päällikkö, matkatoimittaja sekä Voguen kriitikko. Esiintynyt tosi-tv-ohjelmassa Pelastakaa julkut.

- Eronnut neljästi, nyt avoliitossa ravintoloitsija Peter Spantonin kanssa.