”Meitä on hyväksikäytetty, eikä se ole oikein,” Jane Fonda toteaa itsestään ja muista seksuaalisen väkivallan uhreista Edit-lehden haastattelussa. Kuva: Reuters
”Meitä on hyväksikäytetty, eikä se ole oikein,” Jane Fonda toteaa itsestään ja muista seksuaalisen väkivallan uhreista Edit-lehden haastattelussa. Kuva: Reuters

79-vuotias näyttelijälegenda paljastaa joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi lapsena.

Näyttelijä Jane Fonda avautuu feminismistä, aktivismista ja kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta Edit-aikakauslehden haastattelussa

– Minut on raiskattu, minua on hyväksikäytetty lapsena ja minut on erotettu, koska en maannut pomoni kanssa, Fonda paljastaa.

– Ajattelin aina, että se oli minun vikani ja että tein tai sanoin jotain väärin. Tiedän nuoria tyttöjä, jotka on raiskattu ja jotka eivät edes ajattele tulleensa raiskatuiksi. He ajattelevat, että sanoivat varmaankin ei väärällä tavalla. Yksi naisasialiikkeen hienoista aikaansaannoksista on se, että olemme tajunneet, ettei se ole meidän vikamme. 

Artikkeli on tehty maaliskuun 8. päivä juhlittavan kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi. Siinä Fondaa haastattelee kollega, näyttelijä Brie Larson, joka tunnetaan seksuaalisen väkivallan uhrien puolestapuhujana. Hän joutui hiljattain jakamaan Oscar-palkinnon näyttelijä Casey Affleckille, jota on syytetty seksuaalisesta ahdistelusta. 

Feministinä 1950-luvulla

79-vuotias Fonda on tullut tunnetuksi Oscar-palkittuna näyttelijänä ja poliittisena aktivistina. Hän on tunnustautunut feministiksi vuosikymmeniä sitten. Haastattelussa Fonda kertoo, että feminismin soveltaminen käytännön elämään ei aina ole ollut helppoa – varsinkaan hänen nuoruusvuosinaan 1950-luvulla.

– Elämäni miehet olivat ihania, mutta patriarkaattisen ajatusjärjestelmän uhreja. Tunsin itseni kutistetuksi. 

”On helpompaa olla rohkea, kun tuntee itsensä vahvaksi.”

Jane Fonda muistetaan myös aerobic-videoistaan. Haastattelussa Fonda toteaa, ettei niissä ollut kyse vain jumppaamisesta.

– Kerran eräs nainen kirjoitti minulle ja kertoi: ”Harjasin hampaitani yhtenä aamuna ja huomasin käsivarressani lihaksen, joka ei aiemmin ollut siellä. Menin töihin sinä päivänä ja pidin ensimmäistä kertaa puoliani pomoani vastaan.”

On helpompaa olla rohkea, kun tuntee itsensä vahvaksi.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.