Televisiossa letkeästi kokkaileva Jamie Oliver on maailmanparantaja ja menestynyt liikemies, joka ihailee Suomea.

Jamie Oliver, 38, nojaa seinään tukholmalaisessa ravintolassa ilme vakavana. Esiintymisvuoroaan odottavan kokin kasvot ovat väsymyksen turvottamat, eikä hörppy vesilasista näytä piristävän, sillä mies painaa vielä päänsäkin seinää vasten. Jollei hän seisoisi niin lähellä, olisi vaikea uskoa silmiään. Onko tuo totinen kaveri se sama tyyppi, joka puhkuu virtaa televisiossa?

Tosin onhan siitä jo yli 15 vuotta, kun Jamie Oliver esiintyi ensimmäisen kerran julkisuudessa.

Yli 20 tv-sarjaa, 19 keittokirjaa ja lukuisia ruokakampanjoita myöhemmin mies näyttää siltä kuin hänellä olisi ollut vapaapäivä viimeksi 90-luvulla. Sinisten silmien katse on uupunut, ja vatsanseutu on hiukan pyöristynyt. Tukka sentään sojottaa niin kuin ennenkin. Osuutensa väsymykseen lienee silläkin, että Jamie on nyt neljän lapsen isä.

Lukihäiriöinen kirjailija

Jos Jamie olisi vain se television rento kokki, hän tuskin olisi kerännyt 150 miljoonan punnan omaisuutta, johtaisi 4 000 työntekijän ravintolaimperiumia, myisi nimellään tuotteita kodin hajusteista pihakeittiöihin ja taistelisi menestyksekkäästi paremman kouluruuan puolesta.

16-vuotiaana kehnoin arvosanoin koulun lopettanut pubin pyörittäjän poika on saavuttanut uskomattoman paljon. Esimerkiksi kirjamyynnissä vain Potter-kirjailija J.K.Rowling on menestynyt Jamie Oliveria paremmin. Se on melkoinen suoritus lukihäiriöiseltä kaverilta, joka ei ole eläissään lukenut yhtään kirjaa.

Mutta numeroissa Jamie on hyvä. Hän laskee, mihin kannattaa perustaa ravintoloita ja tutkii, ovatko alueen asukkaat maksukykyisiä ja -haluisia. Laskupäänsä tapaamme hänet nyt Tukholmassa.

– Aion avata täällä ravintolan puolentoista vuoden kuluessa. Haen kasvua Ruotsista, Jamie kertoo kokkaussession jälkeen hotellin kabinetissa.

Suomi kiehtoo

Pohjoismaat viehättävät Jamieta. Hän ylistää verovaroilla rakennettua kouluruokajärjestelmää.

– Te tiedätte, miten homma hoidetaan.

Kehuttuaan vielä graavikalan ja mustikat Jamie alkaa hehkuttaa Suomea.

– Suomi on kiehtova! En ole ehtinyt käymään siellä, mutta tunnen teidät kansanterveyden mallimaana. Te saitte muutoksen aikaan muutamassa vuodessa.

Jamie viittaa 70-luvulla käynnistyneeseen Pohjois-Karjala-projektiin, jolla parannettiin kansan elintapoja esimerkiksi valistuksen kautta. Hän puhuu professorista, jolla oli oikeanlaiset verkostot tarkoittaen projektin voimahahmoa Pekka Puskaa. Jamie haluaisi, että Britanniassa otettaisiin Suomesta oppia.

– Te osasitte toimia monella alueella. Kaksi viimeistä pääministeriä ovat tivanneet minulta, mikä olisi se yksittäinen asia, jolla ravitsemustilanne Britanniassa saadaan muutettua. Mutta ei ole yksittäistä juttua! Suomi näytti, että systeemiä voi muuttaa, kun tekee monta asiaa yhtä aikaa ja laittaa siihen rahaa.

Jamie kertoo esimerkin.

– Ei riitä, että koululaisille tarjoaa pinaattia. He eivät syö sitä, jos he eivät tiedä, mitä se on. Terveellisen ruuan lisäksi tarvitaan opetusta.

Neljän lapsen isä Jamie tunnustautuu aamupala- ja viikonloppuisäksi. Koko haastattelu Me Naisten numerossa 22/2013.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.