Illan dokumentissa selvitetään, kuinka lähiössä kasvaneesta maahanmuuttajapojasta tuli maailmanluokan jalkapallotähti. Kuva: Sanoma-arkisto / Markku Niskanen
Illan dokumentissa selvitetään, kuinka lähiössä kasvaneesta maahanmuuttajapojasta tuli maailmanluokan jalkapallotähti. Kuva: Sanoma-arkisto / Markku Niskanen

Illan televisiodokumentin tähdelle, jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićille, väheksyminen on polttoainetta.

Yksi jalkapallomaailman suurista nimistä, Zlatan
Ibrahimović, 33, vietti nuoruutensa ruotsalaislähiössä ja sanoo kokeneensa itsensä aina vähän syrjityksi ja ulkopuoliseksi – olivathan hänen vanhempansa maahanmuuttajia.

Zlatanin matka nuoruusvuosien vaikeista ajoista todelliseen menestykseen on varsin määrätietoinen. Miehen omien sanojen mukaan nuoruuden vastoinkäymiset, muun muassa riitaisat perhesuhteet ja köyhyys, ovat suorastaan kirittäneet hänet nykyiseen menestykseensä. Hyökkääjänä pelaava Zlatan on muun muassa valittu seitsemän kertaa Ruotsin parhaaksi jalkapalloilijaksi sekä voittanut useita liigamestaruuksia ja maalikuninkuuden.

– Miten tämä julli Rosengårdista pääsi tänne asti, missä nyt olen? Kukaan ei uskonut, että pystyisin siihen. Kaikki pilkkasivat minua. He ajattelivat, että unelmani oli hullu, että se ei voisi toteutua. Mutta se toteutui, Zlatan sanoo
The Guardianin
haastattelussa.

– Kaikki, mitä päätin saavuttaa 15 vuotta sitten, on toteutunut. Entä kaikki ne, jotka pilkkasivat minua? Nyt he joutuvat syömään sanansa. Se on kaikkein paras palkintoni, nykyään Paris Saint-Germainissa pelaava Zlatan sanoo.

Voittoja, mainetta ja mammonaakin enemmän mies väittää nauttivansa pitkän nenän näyttämisestä kaikille niille, jotka häntä väheksyivät.

– Se on minun nälkäni. Jos menetän sen ja alan rentoutua, minun on parasta lakata pelaamasta. Tarvitsen nälkääni. Tunnen edelleen, että minun on tehtävä asiat 10 kertaa paremmin kuin muut pelaajat. Vain, että voin kokea itseni hyväksytyksi ja kehittää itseäni.

Illan dokumenttielokuvassa nähdään, miten ruotsalaisessa maahanmuuttajalähiössä kasvaneesta pojasta tuli yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. Dokumentti esitetään kahdessa osassa, joista toinen nähdään viikon kuluttua.

5D: Maalikuningas Zlatan, TV5, klo 19.30

Lue lisää:


Zlatan vuokrasi ökytalon

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: