Kansanedustaja Jaana Pelkosen moderni kotelomekko löytyi Lontoosta. Eduskunnan istuntotauon aikana Jaana lomaili Meksikossa. ”Olin siellä viikon, ja joka päivä satoi vettä! En saanut rusketusta, mutta reissu oli silti rentouttava. Oli ihanaa saada juosta hiekalla ilman kenkiä.” Kuva Ari K. Ojala
Kansanedustaja Jaana Pelkosen moderni kotelomekko löytyi Lontoosta. Eduskunnan istuntotauon aikana Jaana lomaili Meksikossa. ”Olin siellä viikon, ja joka päivä satoi vettä! En saanut rusketusta, mutta reissu oli silti rentouttava. Oli ihanaa saada juosta hiekalla ilman kenkiä.” Kuva Ari K. Ojala

Tasa-arvoinen avioliittolaki on Jaana Pelkoselle niin iso asia, että hän on yhä valmis lykkäämään omia häitään.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen saapui tiistai-iltana valtiopäivien avajaiskonserttiin Kansallisoopperaan ilman kihlattuaan, hävittäjälentäjä Niko Ahoa. Vuonna 2007 Linnan juhlissa tavannut pari vaihtoi kihlasormuksia loppuvuodesta 2012.

Viime vuoden lopulla Jaana kertoi Me Naisille, ettei aio mennä naimisiin ennen kuin Suomen laki on tasa-arvoinen kaikille. Hän sanoi olevansa valmis odottamaan jopa vuosia – ja on yhä.

– En mene naimisiin ennen kuin meillä on tasa-arvoinen avioliittolaki. Sukupuoleen katsomatta ihmisten pitäisi saada solmia avioliitto. Kun tällä ei ole edes mitään tekemistä kirkon kanssa, lakialoitteen kohtaama vastustus tuntuu turhauttavalta. Kaikkien kansalaisten pitäisi olla yhdenvertaisia, Jaana sanoi.

Jaana on puhunut lakiuudistuksesta paljon.

– Sanojen ja tekojen pitää olla linjassa, siksi tämä päätös. Kansalaisaloite tulee pian eduskunnan käsittelyyn. Haluan olla optimisti, jotta yhä useampi heräisi. Eduskunta voisi olla näyttämässä esimerkkiä ennakkoluulottomasta toiminnasta.

Kansanedustajat ja muut kutsuvieraat nauttivat illan aikana Jenufa-oopperasta, jossa pääosaa esittää Karita Mattila.

Lue myös:

Jaana Pelkosen häät viivästyvät

Jaana Pelkosen korvakoru ja muut illan näyttävimmät asusteet

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla