Kuva Vesa Ranta
Kuva Vesa Ranta

Koomikko Jaakko Saariluoma, 45, heittää parhaillaan kahden tunnin nauruterapiashow'ta täysille saleille.

Ain naurain työtäs tee -kiertueesi pyörii parhaillaan lähes loppuunmyydyille katsomoille. Mistä sait idean yhden miehen stand up -show'hun?
Vuosi sitten tuli mieleen, että stand up -kiertueen voisi toteuttaa itsekseenkin. Sain yhdeksi yhteistyökumppanikseni Work goes happy -työhyvinvointihankkeen, mutta en minä lavalla mitään luentoa pidä.

En edes muista oikeista töistä mitään, sillä olen ollut näissä tivolihommissa 1990-luvulta saakka. Show'ssa on kyse kahden tunnin nauruterapiasta, jossa sivutaan työtä mutta myös muita elämän alueita.

Mikä sinua huolestuttaa suomalaisessa työkulttuurissa?
Kohtuuttomat työmäärät ja liian kiireiset aikataulut. Yhtäkkiä ihmettelee itsekseen, että tähänkö tämä elämä meni. Ja kun tulee se kauan kaivattu vapaapäivä, ei enää muista, miten vapaalla kuuluu olla. Rankkojen keikkaputkien jälkeen käyn usein niin kierroksilla, että kestää aikansa ennen kuin osaan rentoutua.

Olisiko perjantaipullosta apua? Sillähän vielä 1980-luvulla rentouduttiin.
Muistan tämän perinteen, mutta mitä se tarkoittikaan? Vedettiinkö porukalla nakit vai kiskoiko jokainen oman kossunsa? Ei perjantai­pullo taida ratkaista ongelmia. Ajattele nyt vaikka ilmaisen viinan bileitä: harvoin ne lopulta hirveästi piristävät. Minusta töitä pitäisi tehdä tosissaan muttei liian vakavasti. Huumori päihittää perjantaipullon.

Miten töissä pystyisi lintsaamaan niin, että näyttäisi kuitenkin tehokkaalta?
Tämä on vaikea! Minulla on niin kiva työ, ettei tee mieli lintsata. Ja hankalaa se näissä hommissa olisikin. Vai menenkö lavalle ja jätän puolet vitseistä kertomatta? Yksi yleispätevä neuvo olisi tehdä työt hiukan nopeammin, niin silloin pääsisi aiemmin kotiinkin. Tosin ei se kaikkien kohdalla onnistu.

Saako työkaverin selän takana juoruta?
Kaikkihan sitä tekevät! Harvoin olen minäkään korviani sulkenut, jos joku on tullut jotain mehevää juttua kertomaan. Pahimmillaan juoruaminen voi tietysti myrkyttää työpaikan ilmapiiriä, että ehkä sitä ei kannata suositella.

Mitä teet vapaapäivinä?
Yritän olla tekemättä mitään, mutta minun luonteellani se on vaikeaa. Paras tapa rentoutua on hoitaa jotain askareita kotona. Siivotessa, kokatessa ja puutarhahommissa pääsee irti työasioista. Paitojen silittäminen on yllättävän luovaa hommaa, sillä mieleen alkaa väkisinkin pulputa ideoita. Usein ne liittyvät töihin.

Jaakko Saariluoma

■ Näyttelijä ja stand up -koomikko syntyi 25.7.1967. Asuu Helsingissä.

■ Muistetaan tv-ohjelmista Huuma ja Putous. 

■ Jaakkoa voi nähdä Ain naurain työtäs tee -kiertueella, keikkakalenteri: suomenstandupclub.fi.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla