–Naurattaa, kun äiti sanoo minun näyttävän resupekalta. Kun ei näytä siistiltä! Mutta ne ovat edes Hugo Bossia ja Dieseliä, äidin kanssa päivittäin soitteleva Jaajo sanoo.
–Naurattaa, kun äiti sanoo minun näyttävän resupekalta. Kun ei näytä siistiltä! Mutta ne ovat edes Hugo Bossia ja Dieseliä, äidin kanssa päivittäin soitteleva Jaajo sanoo.

Suomen suosituin radiojuontaja Jaajo nousi julkkikseksi ohjelmista, joissa nakuiltiin ja sekoiltiin. Nyt entisen raikulipojan illat menevät kotona kaksosvauvat kainalossa. – Lapset ovat maailman makein juttu. Otan paineita siitä, millaisia ihmisiä kasvatan, Jaajo sanoo.

Radiokopin nurkassa istuu lippispäinen mies, jolla on takanaan taas yksi vähäuninen yö.

Jari Linnonmaa, 37, lempinimeltään Jaajo, istuu aina sillä paikalla, josta lähetystä ohjataan. Viitenä aamuna viikossa Suomen suosituin radiojuontaja on äänessä Aamylypsy-ohjelmassa Suomipopilla. Kotona hän hoitaa puolivuotiaita kaksostyttäriään, jotka viime yönäkin valvottivat.

Parhaimmillaan Jaajolla, Anni Hautalalla ja Juha Perälällä on puoli miljoonaa kuulijaa.

– Jos haluan kiittää bussikuskia, saan seuraavana päivänä terveiset, että perille tuli. Radiossa kerrotut tarinat tavoittavat aina oikean henkilön, Jaajo kertoo.

– Aamu on arkaa aikaa. Ei silloin jaksa tutustua uusiin ihmisiin, vaan haluaa istua aamiaispöydässä tuttujen tyyppien eli meidän kanssamme.

Jaajo on palkittu Suomen suosituimpana radiojuontajana viisi kertaa. Muutama vuosi sitten hän päätti lopettaa radiotyöt, mutta yleisö vaati häntä takaisin kymmenien tuhansien tykkäyksien Facebook-kampanjalla.

– Toki omasta työstä on aina kiva saada tunnustusta, mutta enemmän iloinen olen itse ohjelman suosiosta, Jaajo sanoo.

Aamulypsy on viihdettä, jossa puhutaan vaikkapa makaronilaatikon valmistuksesta tai juontajille sattuneista noloista jutuista. Välillä jutuissa totuus venyy.

– Moneen tarinaan pitää panna itsensä päähenkilöksi. Jos kerron, mitä eräälle ystävälleni kerran kävi Barcelonassa, tarina ei aukea. Mutta jos kerron, että minä Jaajo Linnonmaa olin häämatkalla Barcelonassa…

Ei, Jaajo ei ole ollut häämatkalla Espanjassa, mutta naimisissa hän on, lääkärin kanssa. Kaksostytöt syntyivät viime jouluaattona.

Asiat ovat muuttuneet: 2000-luvun alussa Jaajo oli raikulipojan maineessa ja veti kaapeli-tv:n yöohjelmia, joissa nakuiltiin ja sekoiltiin.

Silloin hän olisi neuvotellut pomon kanssa palkankorotuksista. Nyt neuvotellaan, voisiko kesälomille jäädä vähän aiemmin, tyttärien takia. Heistä Jaajo puhuu radiossakin. Siitä, kuinka he kasvavat noin viisi senttiä viikossa, ja vaatteet jäävät jatkuvasti pieniksi.

– Elämänarvot ovat menneet uusiksi. Kaikki on mennyt nappiin, mistä olen tosi kiitollinen. Nyt ymmärrän tosissaan, miksi sanotaan, että ihan sama tuleeko poika vai tyttö, kunhan on terve, Jaajo sanoo.

– Äitinikin on sanonut: Ensin jännitystä kestää 18 vuotta. Kun lapsi muuttaa kotoa, se muuttuu vielä hirveämmäksi, kun et enää tiedä, missä hän menee.

 


Jaajon juontama Aamylypsy alkaa joka arkiaamu kuudelta. – Toivon todella, että radiojuttuni ovat muuttuneet alkuajoista. Silloin oli tärkeää kertoa, missä ravintoloissa olin ollut ja minkälaisia muijia oli. Nyt on ihanaa, kun ei tarvitse stressata sellaisista.

 

Tuki kotoa on tärkeää

”Rehellisesti sanottuna rakastuin vaimossani ensin ulkonäköön. Näin katuvalon katveessa hänen takapuolensa. Jos siitä käännyt ja olet naamasta edes minkään näköinen, on pakko kokeilla, ajattelin.

Vaikka olenkin suupaltti ja funny-funny-man, en ole oikein uskaltanut jutella tytöille. Kun hän kääntyi ja oli kaunis kuin mikä, tein poikkeuksen. Verkkokalvoillani näkyy edelleen rakastuminen ensi­silmäyksellä.

Siitä on 15 vuotta. Vaimo oli silloin 18, näyttää siltä edelleen. Naimisiin menimme 2013. Vuosien varrella olemme olleet myös erossa.

Vaimoni on aina tukenut minua: hän on se järjen ääni. Hän sanoo suoraan, jos ei pidä jostain vaikka show’ssani ja arvostan sitä. Joskus piiloudun sen verhon taakse, että sä et tiedä viihteen tekemisestä mitään, sä pelastat henkiä.

Rivitalopihamme edessä Espoossa käyskentelee metsäkauriita ja siilejä. Anoppi asuu ihan vieressä, ja ekstrakäsistä on ollut apua kaksosten kanssa. Nyt he eivät enää pelkästään makaa leikkimatolla, vaan vaativat ihanan paljon huomioita.

En muista viime yöstä hetkeä, jolloin olisin nukkunut. Kun viidettä kertaa kävin hakemasta toista lasta sänkyyn syömään, totesin vain, että kello on viisi, enköhän voi nousta tästä jo ylös.

Joskus tuon vauvan, joka on juuri syönyt. Kuulen, että toinen itkee, mutta kun menen huoneeseen, kummatkin ovat hiljaa, enkä tiedä, kumpi huusi. Otan vain toisen ja huomaan, että hän olikin väärä.

Vaimo sanoi jo ennen lasten syntymää tienneensä, että minusta tulee hyvä isä. En ole pettänyt odotuksia.

Lapset ovat maailman makein juttu. Otan paineita siitä, minkälaisia ihmisiä kasvatan. Vaimoni on itse kaksonen, ja olen vuosia katsonut hänen ja hänen siskonsa hienoa kemiaa. En ainoana lapsena tiedä, millaista se on.

 


 

Ärräviasta viis

Kun olin pieni, toisella puolella tietä asuivat kaikki diplomaatit ja rikkaat. Asuimme kerrostalossa Helsingin Kulosaaressa ja mietin, että olisi makeaa muuttaa kotiin, jossa on uima-allas. Vaikka nykyinen pesti onkin tilipussissa näkynyt, ei allasta edelleenkään ole eikä tarvitse tullakaan.

Pihalla leikki aina hirveästi lapsia. Se oli mahtavaa, sillä minulla ei ole sisaruksia. Sitä tyhjiötä yritin varmaan täyttää kavereilla. Olen aina yrittänyt olla kaikkien kaveri, enkä nytkään muista, milloin olisin viimeksi ollut yksin.

Olen edelleen ystävä monien hiekkalaatikkotyppien kanssa, esimerkiksi Luokkakokous-elokuvan tuottajan Jesse Fryckmanin.

Minulla oli ärrävika. Yritin myydä äidille ja mummolle mainoslehtiä kolmivuotiaana – minussa oli jo silloin kauppamiehen vikaa. Keräsin kolmipyöräisen takalavalle mainoslehtiä ja ajoin olohuoneeseen huutaen ’Täältä tulee Jaajo’. Jari-nimi vääntyi siihen muotoon.

Minut on kasvatettu hyvin. Vaikka olen ollut rasavilli, fyysisesti minua ei ole koskaan kuritettu. Siitä iso kiitos vanhemmilleni. Siksi en ole ikinä naista lyönyt enkä ole tainnut miestäkään, enkä koskaan aio lyödä omia lapsiani. Puhumalla selviää kaikesta.

Reissuvihkoni paljasti, että heitin koulussa vitsiä ja häiritsin opiskelua. Mutta kevätjuhlassa olin aina ensimmäisenä käsi pystyssä näytelmiin. Tein omaa radio-ohjelmaa c-kasetille 13-vuotiaana, ja kuvasimme poikien kanssa vhs-nauhalle sotaelokuvia.

Jääkiekkoakin pelasin, mutta olin lähinnä pukukopin hauskuuttaja. Ei minulla ollut pelillisesti hirveästi annettavaa.

Pidin jo pienenä kiinni sovituista asioista. Viidennellä luokalla allekirjoitin äitini kanssa sopimuksen, että saan tietyllä koulukeskiarvolla Commordore 64 -tietokoneen. Kun pääsin hilkulle, mutta kone jäi silti saamatta, ymmärsin, että asioita ansaitakseen pitää tehdä töitä. Seuraavana vuonna vetäisin keskiarvon 8,2:een, roimasti yli sovitun, ja sain koneen.

Oma lapsuuteni oli vähän varakkaampi kuin äidilläni ja isälläni. Isällä on urheiluvälineiden maahantuontiyritys, ja äiti on ollut markkinointihommissa it-yrityksissä Nokialla ja muualla.

Jälkeenpäin on ymmärrettävää, että minusta tuli yrittäjä. Pikkupoikana seurasin tarkkaan, kun äiti järjesti työtapahtumia ja reissasin isän työmatkoilla.

15-vuotiaana menin töihin isän firmaan: ajatus oli, että jatkan sitä jonain päivänä. En olisi koskaan saanut itse sanottua isälle, etten halua jatkaa.

Kun olin parikymppinen, tyttöystäväni lopulta rykäisi illallispöydässä, että Jaajoa kiinnostaa muuten viihdemaailma. Sitten juotiin vielä yksi viinipullo. Äiti ja isä antoivat puoli vuotta aikaa etsiä itseäni. Jos mitään varsinaista ei synny, palaat perheyritykseen, he sanoivat.

 

 


Kaksivuotias Jaajo poseeraa pyörän kanssa.

Poreammeesta kuuluisaksi

Halusin näyttää vanhemmilleni, että minusta on johonkin. Raapustin nopeasti kasaan idean Hymypoika-elokuvasta, jonka piti perustua löyhästi omaan elämääni. Lopulta se olikin jotakin ihan muuta. Minulle tarjottiin 5000 markkaa, mutta halusin vain nimeni alku- ja lopputeksteihin.

Elokuva oli katastrofaalisen paska. Vähän outo, sanoi äitikin.

Päädyin juontamaan kaapelikanavalle Räsypokka-tv-ohjelmaa, jossa osallistujat riisuivat alasti. Huomasin, että pystyn tekemään tunnin tv-lähetyksen ilman, että jännitän. Se valmisti tulevaan radioammattiin.

Räsypokan suosion myötä sain oman talk show’n, Jaajon Jaccuzzin, jossa istuin kumipuvussa poreammeessa ja haastattelin kuuluisuuksia, kuten Marco Bjurstömia ja Ruben Stilleriä. Altaan vesi oli kylmää, eivätkä poreet olleet päällä. Välillä ohjaaja huusi, että tauko, juontajan huulet ovat niin siniset.

Pulssi-tv-ohjelman juontajana 2004 kiersin Suomen yökerhoissa järjestämässä tanssikilpailuja. Se oli aikamoista juhlimista, mutta silloin olin vielä nuori ja jaksoin. Kaikkihan ottavat nuorena reippaammin.

Enää en jaksa tulla krapulassa töihin. Jos seuraavana aamuna on duunia, lähden ravintolasta aikaisin. Jotkut luulevat, että olen räävitön ja aina ryyppäämässä. Se ei haittaa, mutta on väärä kuva minusta. Olen silti kansan syvien rivien mies, en mikään elitisti.

Pulssi-sarja tarjosi reitin radioon, jonka tekemisen opin tekemällä. Koulutusta minulla ei siihen ole. Plakkarissa on vain yo-merkonomin tutkinto matkailualalta. Muistan, kuinka 18-vuotiaana ajelin töissä pakettiautolla ja kuuntelin radiosta Henkka Hyppöstä. Tuota voisin tehdä, ajattelin jo silloin.

Aluksi juonsin yksin iltapäivissä ja illoissa. Sitten aloitin Juoppohullun päiväkirjan kirjoittajan Juha Vuorisen kanssa, ja meistä tuli parhaita kavereita. Koimme aikamoisia seikkailuja, sillä tunsin Juhan silloin, kun hän vielä käytti alkoholia.

Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän arvostan työnjälkeäni. Kuuntelen joka päivä lähetyksen jälkikäteen ja mietin, mikä oli hyvää ja mikä huonoa. Haluan vuosienkin jälkeen tulla paremmaksi.

Minussa on aina ollut myyntimies Mynttistä. Olen tehnyt kaljakonsultin hommaa ruotsinlaivan taxfreessä ja ollut karkkimaskottina huvipuistossa. Järjestän juoksutapahtuma Extreme Runia ja pyöritän ravihevostallia. Äskettäin lähdin mukaan luomuolutbisnekseen.

Lapissa itseään etsimässä

Vuonna 2011 tuntui, etten kehittynyt radiossa. Lopetin ja lähdin Lappiin Ounasvaaraan seuraksi vaimolleni, joka teki lääkärin erikoistumisopintojaan paikallisessa sairaalassa.

Siellä pienessä kelohonkamökissä mietin, mitä haluan tulevaisuudeltani. En halunnut ainakaan mennä siitä, missä aita on matalin.

Liikuin luonnossa, hiihdin ja nukuin. Tein kaikkea sitä, mitä aamujuontaja Helsingissä ei voi. Löysin omat rajani: kaikkeen ei tarvitse sanoa kyllä.

Päätin, että haluan haastaa itseäni. Downshiftaamisen jälkeen palasin Helsinkiin ja Aamulypsyn juontajaksi, mutta yritin jättää pois sen, mitä kuka tahansa juontaja voi tehdä. Aloin pitää luentoja kouluissa siitä, miten minusta tuli minä. Kieltäydyin festivaali- ja juontokeikoista sekä tv-työtarjouksista.

Kyllä sanoin Syke-tv-sarjalle ja Luokkakokous-elokuvalle. En rahasta, vaan koska halusin uutta. Kannustan kaikkia hakemaan elämäänsä uutta näkökulmaa.

Syke-sarjan ambulanssikuski J-P:nä minua näkyy jokaisessa jaksossa noin puolen sadasosasekunnin verran, että ehkei olisi tarvinnut jännittää sitä niin paljon. Ohjaaja kehui, että näytit rooliisi kuuluvasti aidosti järkyttyneeltä, mutta se johtui vain siitä, että olin huolissani, muistanko vuorosanat.

Luokkakokous-elokuvassa toimin kuiskaajana myös elokuvassa näytelleille Sami Hedbergille ja Aku Hirviniemelle. Ennen kuvauksia olin paniikissa opetellut kaikkien repliikit. En kutsuisi itseäni oikeaksi näyttelijäksi, se on oma taiteenlajinsa. Mieletöntä, että radiojuontajana pääsee mukaan kotimaiseen elokuvaan ja hanskaa sen vielä jotenkin hyvin.

Sanotaan, että koomikoilla on synkkä puolensa, mutta tätä en itsessäni tunnista. En unelmoi isommasta talosta tai hienommasta autosta, vaan siitä, että perheessä kaikki pysyisivät terveinä.

Uskon, että jos teet kumppanin onnelliseksi, hän pitää huolen, että itse olet onnellinen. Minä olen.”

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.

Nanna Karalahti vietti viikonloppuna syntymäpäiviään naamiaisteemalla.

Fitness-tähti Nanna Karalahti juhli viikonloppuna kolmekymppisiään Helsingin hotelli Kämpissä.

Nyt Nannan puoliso, jääkiekkoilija Jere Karalahti, 42, on julkaissut Instagramissaan kuvan itsensä ja Nannasta naamiaisasuissa. Jere poseeraa kuvassa enkelinä. Nanna on sen sijaan pukeutunut paholaiseksi, jonka kasvotkin hohtavat punaisenaan.

 

Enkelin kosketus🙏 #original

A post shared by Jere Karalahti (@jerekaralahti) on

– Voi hyvä jumala, kuvan alla kommentoidaan kaksikon asua.

Myös Martina Aitolehti ja Mari Valosaari ovat tänään julkaisseet lennokkaita kuvia Nannan synttäreiltä. Martina oli pukeutunut juhlaan Kill Bill -henkiseen asuun. Mari oli puolestaan ehostautunut Kleopatraksi. 

 

Onnea @nanna.koo 30v #nannak30 #naamiaiset #synttärit @martinaaitolehtiofficial

A post shared by marivalosaari (@marivalosaari) on