Jenni Vartiainen palasi vappuna keikoille kahden vuoden tauon jälkeen. – Olen oppinut, että voin saavuttaa asioita, vaikka ottaisin rennomminkin, Jenni sanoo. Kuva: Liisa Valonen
Jenni Vartiainen palasi vappuna keikoille kahden vuoden tauon jälkeen. – Olen oppinut, että voin saavuttaa asioita, vaikka ottaisin rennomminkin, Jenni sanoo. Kuva: Liisa Valonen

Edellisen Terra-kiertuensa jälkeen laulaja Jenni Vartiainen oli palaa loppuun.  – Yritin täyttää tyhjiötä väkisin työllä.

Jenni Vartiainen, 34, palasi keikoille vappuna. Edellinen, Terra-levyä seurannut kiertue kesti kaksi vuotta, jonka aikana Jenni teki ennätysmäärän keikkoja.

Viimeisen keikan jälkeen Jenni ajoi suoraan mökkeilemään. Hän yritti asennoitua lomailemaan: lämmitti saunaa, vilkuili lukemattomia kirjoja. Olo oli kuitenkin levoton, ajatukset pyörivät kehää. Mitä seuraavaksi? Aikaisemmin kiertueen loputtua hän oli palannut koulun penkille. Nyt sellaista ei ollut tiedossa. Myös yksityiselämässä asiat olivat menneet uusiksi.

Heti maanantai-aamuna Jenni soitti levy-yhtiöön ja sopi palaverin. Palaverin tulos oli jotakin muuta kuin Jenni oli ajatellut. Hänet määrättiin puoleksi vuodeksi lomalle.

– He näkivät, että yritin täyttää kiertueen jälkeistä tyhjiötä väkisin jollakin, vaikka olin lopussa. Itkin melkein helpotuksesta, kun minut pakotettiin lomalle.

Jo ennen kiertueen päättymistä Jenni oli huomannut itsessään uupumisen merkkejä. Väsymys ei enää lähtenyt nukkumalla. Myös naisen läheiset olivat huolissaan ja toppuuttelivat Jenniä hiljentämään tahtia.

– Joku lakipiste väsymyksessä tuli vastaan. Olen ihminen, jolla on levollinen olo, kun kalenteri on täysi. Kiertueen lopussa asetin itselleni tiedostamattani jo uusia paineita. Kolmen levyn trilogian jälkeen olin päättänyt, että laitan kaikki työskentelymetodit päälaelleen ja luon jotain aivan uutta. Sekin lisäsi stressiä, Jenni muistelee.

Miten Jenni selvisi tilanteesta? Mitä uupumus hänelle opetti? Mikä merkitys läheisillä on ollut jaksamisessa? Lue Jennin koko haastattelu Me Naisten numerosta 19/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Vierailija

”Itkin helpotuksesta” – levy-yhtiö määräsi uupuneen Jenni Vartiaisen pakkolomalle

Tietysti Jenni pääsee helpolla. Tuossa iässä monella naisella on jo useita lapsia, koti, ura hoidettavana ja laiska mies riesana joka vain kaivelee pallejaan sohvalla. Jenni makailee keikkabussissa viilailee kynsiään ehkä pelaa jotain peliä nuorten viriilien muusikkomiesten kanssa ja hänen suurin murheensa on se ettei kukaan näistä käy vääntämässä ns "krapulapaskaa" bussin vessaan. Sitten hän vetää pienen esityksen pyörittää joogattua pylleröääm ja tilille kilahtaa sellainen määrä fyrkkaa että...
Lue kommentti
Vierailija

”Itkin helpotuksesta” – levy-yhtiö määräsi uupuneen Jenni Vartiaisen pakkolomalle

Vierailija kirjoitti: Onhan se mukavaa kun on etuoikeutettu loppuunpalaessaankin. Tavan ihminen kun palaa loppuun täytyy itse hankkiutua lääkäriin että saa todistuksen ja kovin kauan ei saa mökillä lorvailla kun jo aletaan kuntouttaa työnteolla joka on kuulemma paras lääke joka vaivaan. Hyvä silti jos on kunnossa ja jaksaa taas. Luuletko että lähes päivittäin keikkaileva ja jatkuvasti uutta musiikkia tekevä julkkislaulaja pääsee muka jotenkin helpolla?? Hohhoijjaa.
Lue kommentti
Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Sinisukkainen

Perhe auttaa Maaret Kalliota jaksamaan: ”Jos en itse voi hyvin, en voisi auttaa ketään”

Minusta Maaret Kalliolla on viisautta ja kohtuudentajua, joita mikään koulutus ei pysty opettamaan. Antaa kuitenkin virallista taustatukea. Omaan myös pitkän parisuhteen ja kivat aikuiset lapset, hauskasti monisärmäiset lapsenlapset. Omaa ymmärtämystä siinä tarvitaan ja toisten kuuntelemisen halua/kykyä, mutta sitä voi opetella. Loppujen lopuksi kyse on sittenkin kenties vain hyvästä tuurista; jotakin on naksahtanut paikoilleen. Huonoja aikoja on ollut meilläkin, mutta niistä on päästä yli ja...
Lue kommentti