Matt Damon on mahdottoman hyvä filmitähti juuri siksi, että hän näyttää ja kuulostaa ihan tavalliselta.

Jos kysyy näyttelijäkavereiden mielipidettä Matt Damonista, vastauksissa toistuvat sanat tavallinen ja erityinen. Tavallinen siksi, että Matt näyttää ja käyttäytyy kuin kuka tahansa kadun jamppa, ja erityinen hän on juuri samasta syystä.

Tätä vakuuttelevat näyttelijät John Slattery ja Emily Blunt, jotka istuvat New Yorkissa kertomassa, millaista oli työskennellä Mattin rinnalla ensi-iltafilmissä Kohtalon valvojat.

– Matt on aikamme parhaita näyttelijöitä ja upea kaveri ilman diivamaisia kotkotuksia. Hän näyttää tavikselta, mutta juuri se tekee hänestä filmitähden. Hän näyttää aina uskottavalta, koska todella voisi olla kuka tahansa.

Ja tuossa hän nököttää, neulepaidassaan, khakipöksyissään ja kynityssä perusmiestukassaan. Leveä niska ja hartiat muistuttavat Jason Bourne -toimintarooleista parin vuoden takaa. Siniset silmät ja jykevä nenä taas tuovat mieleen suomalaiset sukujuuret, ties vaikka Suomessa syntyneellä isoisällä olisi ollut samanlaiset. Matt puhuu verkkaisesti matalalla äänellä ja hymyilee usein. Puseron alta vilahtaa kaulaketju ja hihansuusta tuhansia euroja maksava Tag Heuer. Arvokello on ainoa vihje, joka paljastaa, ettei Matt Damon, 40, painikaan tavissarjassa.

Nuoruuden nuukavuodet

Nykin kalleimmissa kortteleissa Matt on vain lyhyen matkan päässä kotoaan. Hänellä on varaa oikeastaan mihin vain, mutta mies ei ole unohtanut nuukavuosiaan Los Angelesin vuokramurjuissa. Pankkiiri-kiinteistönvälittäjä-isä ja professori-äiti mahdollistivat opiskelun parhaissa kouluissa, mutta Matt keskeytti opintonsa Harvardin yliopistossa ja lähti leffaunelmansa perässä länteen.

– Viihdebisnes ei ollut turvallinen ratkaisu, mutta tiesin sen. Osasin odottaa köyhiä vuosia ja takapakkeja.

Tuohon aikaan Matt vihasi Los Angelesia ja sen ruuhkia. Perjantai-iltapäivisin hän saattoi jonottaa tunteja päästäkseen koekuvaukseen. Kimppakämppänsä hän jakoi lapsuudenystävänsä Ben Affleckin ja tämän veljen Caseyn kanssa.

– Kenellä parikymppisellä on varaa elää leveästi? Meillä ei ollut paljoa, mutta elämä oli huoletonta. En halua palata siihen aikaan, mutta ne vuodet opettivat arvostamaan menestystä, kun sitä tuli.

Mattin ensimmäiset isot roolit aukesivat vuoden 1993 Geronimossa sekä 1996 tehdyssä Tulikokeessa. Varsinaiseksi käännekohdaksi nousi Ben Affleckin kanssa ideoitu ja toteutettu Good Will Hunting, joka keräsi huikeat arvostelut ja yhdeksän Oscar-ehdokkuutta.

– Käytimme elokuvaan viisi vuotta ja teimme koko jutun itse, tyhjästä. Siksi se on yhä tärkein työni.

Iskänä akkavallassa

Matt ja Ben ovat pysyneet läheisinä, vaikka työt ovat vieneet eri suuntiin. Yhteisprojekteista on puhuttu, mutta ne ovat kaatuneet muihin kiireisiin. Vaikka Matt suhtautuu uraansa intohimoisesti, perhe määrittää arjen. Naisvallasta vastaavat vaimo Luciana Barroso, 34, ja neljä tytärtä, Lucianan esikoinen Alexia, 12, sekä yhteiset Isabella, 4, Gia, 2, ja lokakuussa syntynyt Stella.

Matt piti juuri puoli vuotta lomaa ollakseen perheensä kanssa.

– En halua jonain päivänä havahtua siihen, etten tunne lapsiani.

Se olisi pahin tapa epäonnistua elämässä. Lucyn kanssa yritämme pitää arjen mahdollisimman tavallisena. Meistä on tärkeää, että lapset saavat käydä tuttua kouluaan.
Matt myöntää, että isyys on tehnyt hänestä nirson työmiehen.

– Rakastan näyttelemistä, mutta valitsen tarkkaan, mihin aikani käytän, missä kuvaukset tehdään ja kauanko ne pitävät minut poissa kotoa.

Sattumaako vain?

Mattin ammattitaitoa arvostetaan  niin paljon, että hän pystyy järkkäämään kuvaukset jopa kotikaupunkiinsa. Myös uusi romanttinen jännäri Kohtalon valvojat kuvattiin New Yorkissa. Siinä Matt on senaattiin pyrkivä poliitikko, jonka on valittava rakkauden ja uraunelmien väliltä. Matt tunnetaan kiinnostuksestaan politiikkaan, mutta poliitikoksi hän ei aio.

– Vaikuttaa voi muutenkin. Lapsuudenkodissani arvostettiin työntekoa, kriittistä ajattelua ja osallistumista yhteiskunnan asioihin. Ne arvot haluan opettaa myös omille lapsilleni.

Elokuvan teema sattuman merkityksestä on saanut Mattinkin mietteliääksi.

– Haluaisin sanoa, että itse vastaan elämäni kulusta, mutta enpä tiedä…

Matt kertoo tarinan vaimonsa kohtaamisesta vuonna 2003. Matt oli perua roolinsa elokuvassa Stuck On You, sillä se ei kuulostanut hänen tyyliseltään. Sitten kuvauksetkin siirrettiin Havaijilta Miamiin ja eräänä iltana Matt, jolla ei kuvauspäivinä ollut tapana notkua baareissa, lähti työryhmän mukaan kapakkaan.

– Baarissa katsoin tiskin suuntaan. Kuppila oli täynnä, mutta en nähnyt kuin naisen tiskin takana. Kaikki muu painui hämärään ja valo laskeutui vain hänen ylleen. Mikä lie voima meidät toi yhteen, mutta tiesin heti, että tuossa on tuleva vaimoni. Tässä sitä nyt ollaan, kahdeksan vuotta ja neljä lasta myöhemmin.