– Ulkoiluta vaikka koiraa tai leivo piiras, neuvoo Elizabeth Gilbert luovuuden pahimman uhan, turhautumisen selättämiseksi.
– Ulkoiluta vaikka koiraa tai leivo piiras, neuvoo Elizabeth Gilbert luovuuden pahimman uhan, turhautumisen selättämiseksi.

Kirjailija Elizabeth Gilbert on itsekin usein painiskellut luovan blokin kanssa, joten hän tuntee niksit luovuuden vahvistamiseen. 

Jokainen on joskus törmännyt siihen tympeään tunteeseen, kun tekeminen tökkii, hermotkin saattavat mennä ja siinä samassa oman työn hallinta.

Vaikka kyseessä olisi kuinka mieluisa juttu, turhautuminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Olipa kyse sitten leipätyöstä, kuntoilusta tai luovasta prosessista, tylsistymistä ei voi aina välttää. Onneksi tunteesta voi päästä nopeasti eroon ja saada näin luovuuden kukkimaan, jopa ihan uudella sykkeellä.

Eat, Pray, Love -hittikirjan kirjoittanut Elizabeth Gilbert kertoo uudessa kirjassaan tekniikasta nimeltä luova yhdistely (combinatory play), jota hän käyttää itsenkin silloin, kun luova blokki iskee. Hänelle se tarkoittaa kirjailijan niin kutsuttua valkoisen paperin kammoa.

– Kerran, kun minulla oli vaikeuksia erään kirjan kanssa, ilmoittauduin piirustuskurssille vain avatakseni mieleeni toisenlaisen luovan kanavan. En ole kovin hyvä piirtämään, mutta sillä ei ollut väliä, tärkeintä oli, että pysyin edes jollain tasolla yhteydessä taiteen tekemiseen. Minä siirtyilin omalla asteikollani yrittäen saada inspiraatiota keinolla millä hyvänsä. Kun olin piirtänyt tarpeeksi, kirjoittaminen alkoi lopulta taas sujua, Gilbert kirjoittaa kirjassaan Big magic – uskalla elää luovasti.

”En ole kovin hyvä piirtämään, mutta sillä ei ollut väliä.”

Taktiikka oli tuttu esimerkiksi Einsteinillekin. Gilbert kuvailee, kuinka Einstein soitti usein viulua, kun tällä oli vaikeuksia selvittää vaikkapa matemaattisia ongelmia. Soitettuaan muutaman tunnin sonaatteja, fyysikko yleensä keksikin sitten etsimänsä vastauksen.

Tärkeintä on avata toinen henkinen kanava ja tuherrella hetki sen parissa, Gilbert sanoo. Hänen mielestään luova yhdistely toimii osittain siksi, että ”se hiljentää egon ja vaimentaa pelot madaltamalla vaatimuksia”.

Menetelmä toimii myös muillakin kuin taiteen aloilla. Gilbert kertoo ystävästään, joka oli aiemmin lahjakas baseballin pelaaja – mutta joutui hetkeksi luopumaan rakkaasta lajistaan, kun se alkoi tympiä. Potkittuaan vuoden jalkapalloa huvikseen hän löysi taas liikunnan nautinnon, vaikka hän ei ollutkaan kummoinen potkupallossa, ja palasi tutun lajinsa pariin.

Joten jos tanssiminen tökkii, joogaa vaikka hetki ja palaat rakkaan harrastuksesi pariin ehkä entistä kevyemmin askelin. Tai jos ruuanlaitto ei enää maistu, osta välillä valmista ja pyhitä aikaa vaikkapa lukemiselle. Tärkeintä kirjailijan mukaan on se, että turhautumisen ensimetreillä keksii jotain tekemistä.

– Voit ajatella, että se on viivytystaktiikkaa, mutta kun aikomus on oikea, ei se ole. Se on liikettä. Ja mikä tahansa liike voittaa vitkastelun, sillä liike vetää inspiraatiota puoleensa.

Elizabeth Gilbertin viisi vinkkiä turhautumiseen

  1. ”Jos et voi tehdä mitä haluaisit, tee jotain muuta.”
  2. ”Pysy liikkeessä, anna mennä. Mitä tahansa teetkin, älä jää hautomaan epäonnistumisiasi.”
  3. ”Siirry joka tapauksessa eteenpäin. Mitä ikinä tapahtuukin, jatka ahkeraa työntekoa.”
  4. ”Keksi jotain tekemistä – mitä tahansa, vaikka kokonaan toisenlaista luovaa työtä – vain jotta saisit irrotettua ajatuksesi ahdistuksesta ja paineista.”
  5. ”Yritä herättää huomiota jonkinlaisella luovalla toiminnalla ja – ennen kaikkea – luota siihen, että jos pidät riittävästi hyväntuulista meteliä, inspiraatio löytää lopulta takaisin luoksesi.”

Lähde: Big magic – uskalla elää luovasti

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.