– Ulkoiluta vaikka koiraa tai leivo piiras, neuvoo Elizabeth Gilbert luovuuden pahimman uhan, turhautumisen selättämiseksi.
– Ulkoiluta vaikka koiraa tai leivo piiras, neuvoo Elizabeth Gilbert luovuuden pahimman uhan, turhautumisen selättämiseksi.

Kirjailija Elizabeth Gilbert on itsekin usein painiskellut luovan blokin kanssa, joten hän tuntee niksit luovuuden vahvistamiseen. 

Jokainen on joskus törmännyt siihen tympeään tunteeseen, kun tekeminen tökkii, hermotkin saattavat mennä ja siinä samassa oman työn hallinta.

Vaikka kyseessä olisi kuinka mieluisa juttu, turhautuminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Olipa kyse sitten leipätyöstä, kuntoilusta tai luovasta prosessista, tylsistymistä ei voi aina välttää. Onneksi tunteesta voi päästä nopeasti eroon ja saada näin luovuuden kukkimaan, jopa ihan uudella sykkeellä.

Eat, Pray, Love -hittikirjan kirjoittanut Elizabeth Gilbert kertoo uudessa kirjassaan tekniikasta nimeltä luova yhdistely (combinatory play), jota hän käyttää itsenkin silloin, kun luova blokki iskee. Hänelle se tarkoittaa kirjailijan niin kutsuttua valkoisen paperin kammoa.

– Kerran, kun minulla oli vaikeuksia erään kirjan kanssa, ilmoittauduin piirustuskurssille vain avatakseni mieleeni toisenlaisen luovan kanavan. En ole kovin hyvä piirtämään, mutta sillä ei ollut väliä, tärkeintä oli, että pysyin edes jollain tasolla yhteydessä taiteen tekemiseen. Minä siirtyilin omalla asteikollani yrittäen saada inspiraatiota keinolla millä hyvänsä. Kun olin piirtänyt tarpeeksi, kirjoittaminen alkoi lopulta taas sujua, Gilbert kirjoittaa kirjassaan Big magic – uskalla elää luovasti.

”En ole kovin hyvä piirtämään, mutta sillä ei ollut väliä.”

Taktiikka oli tuttu esimerkiksi Einsteinillekin. Gilbert kuvailee, kuinka Einstein soitti usein viulua, kun tällä oli vaikeuksia selvittää vaikkapa matemaattisia ongelmia. Soitettuaan muutaman tunnin sonaatteja, fyysikko yleensä keksikin sitten etsimänsä vastauksen.

Tärkeintä on avata toinen henkinen kanava ja tuherrella hetki sen parissa, Gilbert sanoo. Hänen mielestään luova yhdistely toimii osittain siksi, että ”se hiljentää egon ja vaimentaa pelot madaltamalla vaatimuksia”.

Menetelmä toimii myös muillakin kuin taiteen aloilla. Gilbert kertoo ystävästään, joka oli aiemmin lahjakas baseballin pelaaja – mutta joutui hetkeksi luopumaan rakkaasta lajistaan, kun se alkoi tympiä. Potkittuaan vuoden jalkapalloa huvikseen hän löysi taas liikunnan nautinnon, vaikka hän ei ollutkaan kummoinen potkupallossa, ja palasi tutun lajinsa pariin.

Joten jos tanssiminen tökkii, joogaa vaikka hetki ja palaat rakkaan harrastuksesi pariin ehkä entistä kevyemmin askelin. Tai jos ruuanlaitto ei enää maistu, osta välillä valmista ja pyhitä aikaa vaikkapa lukemiselle. Tärkeintä kirjailijan mukaan on se, että turhautumisen ensimetreillä keksii jotain tekemistä.

– Voit ajatella, että se on viivytystaktiikkaa, mutta kun aikomus on oikea, ei se ole. Se on liikettä. Ja mikä tahansa liike voittaa vitkastelun, sillä liike vetää inspiraatiota puoleensa.

Elizabeth Gilbertin viisi vinkkiä turhautumiseen

  1. ”Jos et voi tehdä mitä haluaisit, tee jotain muuta.”
  2. ”Pysy liikkeessä, anna mennä. Mitä tahansa teetkin, älä jää hautomaan epäonnistumisiasi.”
  3. ”Siirry joka tapauksessa eteenpäin. Mitä ikinä tapahtuukin, jatka ahkeraa työntekoa.”
  4. ”Keksi jotain tekemistä – mitä tahansa, vaikka kokonaan toisenlaista luovaa työtä – vain jotta saisit irrotettua ajatuksesi ahdistuksesta ja paineista.”
  5. ”Yritä herättää huomiota jonkinlaisella luovalla toiminnalla ja – ennen kaikkea – luota siihen, että jos pidät riittävästi hyväntuulista meteliä, inspiraatio löytää lopulta takaisin luoksesi.”

Lähde: Big magic – uskalla elää luovasti

Temptation Island -sarjasta tuttu pariskunta Daniel Lehtonen ja Eveliina Uosukainen saivat pelastettua suhteensa ja selviytyivät kihloihin.

Bile-Danina tutuksi tullut Daniel Lehtonen on mennyt kihloihin rakkaansa Eveliina Uosukaisen kanssa. Pariskunta tunnetaan suomalaisista reality-sarjoista, mutta viimeisimpänä Temptation Island Suomesta, jossa he olivat testaamassa parisuhdettaan ja luottamusta toisiinsa.

Instagramin kuvapäivityksestä päätellen pariskunnan suhde on äärimmäisen hyvällä tolalla. Suloisessa kuvassa pariskunta suutelee ja esittelee vasemman nimettömän sormuksia.

– Minusta tuli maailman onnellisin tyttö viime iltana. Rakastan sinua niin paljon, enkä voi uskoa, että saan viettää loppuelämäni kanssasi, Eveliina kirjoitti päivityksensä yhteyteen englanniksi.

”Hottikset -kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä.”

Pariskunta tutustui toisiinsa alunperin Temptation Island -sarjan kuvauksissa muutama vuosi sitten, kun he molemmat olivat ohjelmassa mukana sinkkuina. Sittemmin Daniel on etsinyt rakkautta muun muassa Hottikset-sarjasta, mutta rakkaus Eveliinaan syttyi jo sarjan kuvausten aikana.

Vuosien aikana Daniel on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän on tullut tutuksi öykkäriyteen asti itsevarmana naistenkaatajana, jolla oli kuulemma ollut satoja seksikumppaneita, mutta jonka tahdissa kukaan nainen ei pysynyt. Hottikset-kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä ennen Temptation Islandille palaamista, jossa hänestä kuoriutui naistaan arvostava unelmavävy.

Katri Niskanen ja Niklas Varisto ovat saaneet vauvan. Niskanen kertoi iloisesta perhetapahtumasta Instagramissa ja vahvisti uutisen myös Me Naisille. 

Muotisuunnittelija Katri Niskanen on saanut perheenlisäystä yhdessä muusikkomiehensä Niklas Variston kanssa. Niskanen on kertonut asiasta Instagram-tilillään ja vahvistanut asian Me Naisille. Hänen julkaisemassa kuvassaan näkyy vastasyntyneen tyttären jalat.

– Jotain niin suurta ja kaunista, ei tätä voi sanoin kuvailla. Äidin sydän on täynnä kiitollisuutta ja rakkautta. Kotona köllötellään neiti kesäheinän kanssa, Niskanen on kirjoittanut kuvan alle.

Parilla on entuudestaan yksi vuonna 2014 syntynyt poika.

”Emme selviäisi ilman turvaverkkoja.”

Niskanen on aiemmin kertonut Me Naisille, että haastetta lapsiperheen ja yrittäjän arkeen tuo se, että Niskasen avomies Varisto on myös luovalla alalla. Niklas soittaa Egotripissä kitaraa, ja kun hän lähtee keikoille, se ei tapahdu yhdeksän ja viiden välillä.

– Emme selviäisi ilman turvaverkkoja. Nuorin siskoni Iita ja molempien vanhemmat auttavat usein, Katri kertoi.

Pari tapasi kuusi vuotta sitten perinteisesti, ystävien kautta baarissa. Se oli Katrin puolelta rakkautta ensi silmäyksellä. Heillä on ikäeroa 14 vuotta, mutta sitä ei Katrin mielestä huomaa.