– Ulkoiluta vaikka koiraa tai leivo piiras, neuvoo Elizabeth Gilbert luovuuden pahimman uhan, turhautumisen selättämiseksi.
– Ulkoiluta vaikka koiraa tai leivo piiras, neuvoo Elizabeth Gilbert luovuuden pahimman uhan, turhautumisen selättämiseksi.

Kirjailija Elizabeth Gilbert on itsekin usein painiskellut luovan blokin kanssa, joten hän tuntee niksit luovuuden vahvistamiseen. 

Jokainen on joskus törmännyt siihen tympeään tunteeseen, kun tekeminen tökkii, hermotkin saattavat mennä ja siinä samassa oman työn hallinta.

Vaikka kyseessä olisi kuinka mieluisa juttu, turhautuminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Olipa kyse sitten leipätyöstä, kuntoilusta tai luovasta prosessista, tylsistymistä ei voi aina välttää. Onneksi tunteesta voi päästä nopeasti eroon ja saada näin luovuuden kukkimaan, jopa ihan uudella sykkeellä.

Eat, Pray, Love -hittikirjan kirjoittanut Elizabeth Gilbert kertoo uudessa kirjassaan tekniikasta nimeltä luova yhdistely (combinatory play), jota hän käyttää itsenkin silloin, kun luova blokki iskee. Hänelle se tarkoittaa kirjailijan niin kutsuttua valkoisen paperin kammoa.

– Kerran, kun minulla oli vaikeuksia erään kirjan kanssa, ilmoittauduin piirustuskurssille vain avatakseni mieleeni toisenlaisen luovan kanavan. En ole kovin hyvä piirtämään, mutta sillä ei ollut väliä, tärkeintä oli, että pysyin edes jollain tasolla yhteydessä taiteen tekemiseen. Minä siirtyilin omalla asteikollani yrittäen saada inspiraatiota keinolla millä hyvänsä. Kun olin piirtänyt tarpeeksi, kirjoittaminen alkoi lopulta taas sujua, Gilbert kirjoittaa kirjassaan Big magic – uskalla elää luovasti.

”En ole kovin hyvä piirtämään, mutta sillä ei ollut väliä.”

Taktiikka oli tuttu esimerkiksi Einsteinillekin. Gilbert kuvailee, kuinka Einstein soitti usein viulua, kun tällä oli vaikeuksia selvittää vaikkapa matemaattisia ongelmia. Soitettuaan muutaman tunnin sonaatteja, fyysikko yleensä keksikin sitten etsimänsä vastauksen.

Tärkeintä on avata toinen henkinen kanava ja tuherrella hetki sen parissa, Gilbert sanoo. Hänen mielestään luova yhdistely toimii osittain siksi, että ”se hiljentää egon ja vaimentaa pelot madaltamalla vaatimuksia”.

Menetelmä toimii myös muillakin kuin taiteen aloilla. Gilbert kertoo ystävästään, joka oli aiemmin lahjakas baseballin pelaaja – mutta joutui hetkeksi luopumaan rakkaasta lajistaan, kun se alkoi tympiä. Potkittuaan vuoden jalkapalloa huvikseen hän löysi taas liikunnan nautinnon, vaikka hän ei ollutkaan kummoinen potkupallossa, ja palasi tutun lajinsa pariin.

Joten jos tanssiminen tökkii, joogaa vaikka hetki ja palaat rakkaan harrastuksesi pariin ehkä entistä kevyemmin askelin. Tai jos ruuanlaitto ei enää maistu, osta välillä valmista ja pyhitä aikaa vaikkapa lukemiselle. Tärkeintä kirjailijan mukaan on se, että turhautumisen ensimetreillä keksii jotain tekemistä.

– Voit ajatella, että se on viivytystaktiikkaa, mutta kun aikomus on oikea, ei se ole. Se on liikettä. Ja mikä tahansa liike voittaa vitkastelun, sillä liike vetää inspiraatiota puoleensa.

Elizabeth Gilbertin viisi vinkkiä turhautumiseen

  1. ”Jos et voi tehdä mitä haluaisit, tee jotain muuta.”
  2. ”Pysy liikkeessä, anna mennä. Mitä tahansa teetkin, älä jää hautomaan epäonnistumisiasi.”
  3. ”Siirry joka tapauksessa eteenpäin. Mitä ikinä tapahtuukin, jatka ahkeraa työntekoa.”
  4. ”Keksi jotain tekemistä – mitä tahansa, vaikka kokonaan toisenlaista luovaa työtä – vain jotta saisit irrotettua ajatuksesi ahdistuksesta ja paineista.”
  5. ”Yritä herättää huomiota jonkinlaisella luovalla toiminnalla ja – ennen kaikkea – luota siihen, että jos pidät riittävästi hyväntuulista meteliä, inspiraatio löytää lopulta takaisin luoksesi.”

Lähde: Big magic – uskalla elää luovasti

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.