Nadia Murad on asunut Saksassa jo kolmen vuoden ajan. ”Toivon, että voisimme joskus palata kotiseudullemme. Mutta helppoa se ei tule olemaan”, Nadia sanoo. Kuva: Satu Kemppainen
Nadia Murad on asunut Saksassa jo kolmen vuoden ajan. ”Toivon, että voisimme joskus palata kotiseudullemme. Mutta helppoa se ei tule olemaan”, Nadia sanoo. Kuva: Satu Kemppainen

Lukiolaistyttö Nadia Murad joutui todistamaan perheensä joukkomurhaa. Nadiaa itseään kierrätettiin terroristilta toiselle, kunnes hän lopulta onnistui pakenemaan Irakista. Nyt hän on julkaissut pysäyttävän kirjan kokemuksistaan. Me Naiset tapasi Nadia Muradin Saksassa.

Irakilaisen Nadia Muradin elämä – sellaisena kun hän oli sen tuntenut – päättyi elokuun kolmantena päivänä 2014.

Siihen saakka lukiolaistyttö Nadia oli asunut äitinsä ja kahdeksan sisaruksensa kanssa syrjäisessä Kochon kylässä Pohjois-Irakissa. Nadian perhe oli jesidejä. Jesidit ovat etnis-uskonnollinen ryhmä, jota on vuosisatojen saatossa vainottu usein.  Vuoden 2014 kesäkuussa Isis valtasi yllättäen Mosulin, joka sijaitsee vain 130 kilometrin päässä Nadian kotikylästä.

”Menetin yhdessä päivässä kuusi veljeä, äitini ja sukulaispoikia, mutta toiset perheet menettivät vielä enemmän.”

Osa jesidiperheistä oli paennut jo aiemmin, mutta valtaosa kocholaisista ei kuitenkaan halunnut jättää kotejaan. Kun Isisin autosaattue ajoi kylän liepeille, pakeneminen oli liian myöhästä. Isis kokosi Kochin asukkaat yhteen. Joukosta erotettiin miehet ja heidät komennettiin pakettiautoihin. Pian alkoivat kaikua laukaukset. Sitten vanhemmat naiset revittiin erilleen perheestään, nuoremmat naiset, äidit, pienine lapsineen tuupittiin eteenpäin.

– Minä menetin yhdessä päivässä kuusi veljeä, äitini ja sukulaispoikia, mutta toiset perheet menettivät vielä enemmän, Nadia Murad kertoo Me Naisten haastattelussa Saksassa.

”He ovat ainoastaan omaisuutta”

Isisin suunnitelmana oli tappaa jesidimiehet, käännyttää lapset ja pakkonaittaa naiset Isis-taistelijoille. Nadia ja muut kylän nuoret naiset kuljetettiin Isisin tukikohtaan, jossa alkoi heidän kauppaamisensa.

Isis on julkaissut jopa pamfletin ”Kysymyksiä ja vastauksia vankien ja orjien ottamisesta”, jossa antaa taistelijoilleen tarkempia ohjeita.

”Kysymys: Onko yhdyntä naispuolisen orjan kanssa sallittua, ellei hän ole vielä murrosiässä? Vastaus: Yhdyntä naispuolisen orjan kanssa on sallittua, vaikka hän ei ole vielä murrosiässä, kunhan hän soveltuu muutoin tarkoitukseen. Kysymys: Onko naispuolisen vangin myyminen sallittua? Vastaus: On sallittua ostaa, myydä tai antaa lahjaksi naispuolisia vankeja ja orjia, sillä he ovat ainoastaan omaisuutta.” (Lainaus kirjasta Viimeinen tyttö: Olin Isisin vankina (Otava))

Jesidinaiset pakotettiin kääntymään muslimeiksi ja he joutuivat Isisin seksiorjiksi. Taistelijat ostivat heidät hetkeksi, raiskasivat ja pahoinpitelivät, kunnes kyllästyivät ja palauttivat takaisin myyntiin, kuin esineen. Naisia kaupattiin eteenpäin orjamarkkinataloissa tai Facebookissa.

Kapinoivaa Nadiaa pahoinpideltiin ja poltettiin tupakalla. Pian Nadia ei enää jaksanut taistella vastaan.

– En kokenut olevani enää elossa, Nadia kertoo hiljaisella äänellä.

Nadiaa oli kierrätetty lähiseudulla mieheltä toiselle kolmen kuukauden ajan, kun hänet siirrettiin takaisin Mosuliin. Tuolloin Nadia oli jo todella heikossa kunnossa. Eräs autonkuljettaja oli juuri ostanut Nadian itselleen. Mies jätti Nadian hetkeksi yksin taloon, sillä ilmeisesti hän ei uskonut naisen pystyvän enää karkaamaan. Nadia ymmärsi viimeisen mahdollisuutensa tulleen, kun mies ei muistanut vääntää ovea lukkoon.

”En uskonut, että onnistuisin pakenemaan. Vankeusaikana toivoin lähinnä kuolemaa.”

– En uskonut, että onnistuisin pakenemaan. Vankeusaikana toivoin lähinnä kuolemaa. Tiesin silti, että minun on pakko yrittää, kun tilaisuus tuli.

Nadia pääsi ulos talosta ja niqabissa hän sulautui Mosulin katukuvaan. Nadia ei kuitenkaan tuntenut Mosulista ketään. Lopulta hän uskaltautui koputtamaan tuntemattoman perheen oveen. Muslimiperhe ei palauttanut Nadiaa Isisin käsiin palkkion toivossa, vaan päätti pelastaa hänet pois Mosulista. 

Aluksi Nadia pääsi Duhokin pakolaisleirille, jonne saapuivat myöhemmin myös hänen kaksi siskoaan. Olot pakolaisleirillä olivat kuitenkin karut. Seuraavana vuonna Nadia pääsi muutamaan siskonsa kanssa Saksaan.

Alkoi Nadian toinen elämä ihmisoikeustaistelijana.

Lukiolaistytöstä ihmisoikeustaistelijaksi ja kirjailijaksi

Nadia Murad piti YK:n turvallisuusneuvoston ensimmäisessä ihmiskauppaa käsitelleessä kokouksessa koskettavan puheen kokemuksistaan, ja tämän jälkeen hän on kiertänyt ympäri maailmaa kertomassa jesidien kansanmurhasta.

Suuri läpimurto tapahtui 2016, kun Nadia sai ihmisoikeusasianajaja Amal Clooneyn avukseen. Yhdessä he ovat saaneet YK:n aloittamaan jesidien kansanmurhan tutkinnan.

Nadia Murad on myös kirjoittanut Jenna Krajeskin kanssa kokemuksistaan kirjan Viimeinen tyttö: Olin Isisin vankina (Otava). Sami Heinon suomentama teos julkaistiin juuri. Sen nimi viittaa Nadian toiveeseen, jonka hän kertoi myös YK:lle pitämässään puheessa:

”Tarinani kerrottuani jatkoin puhumista. Kerroin, ettei minua ollut koulutettu pitämään puheita. Sanoin, että jokainen jesidi haluaa Isisin syytteeseen kansanmurhasta ja että YK kyllä pystyy suojelemaan heikkoja kaikkialla maailmassa. Niin ikään totesin, että haluan katsoa minut raiskanneita miehiä silmästä silmään ja tuoda heidät tuomittavaksi. Eniten painotin kuitenkin sitä, että haluan olla maailman viimeinen tyttö, joka joutuu kokemaan kohtaloni.”

Lue Nadia Muradin koko haastattelu täältä.

Kursivoidut lainaukset kirjasta Viimeinen tyttö: Olin Isisin vankina (Otava).

Anne Mattilan Vain elämää -päivän kunniaksi listasimme 6 asiaa, jotka tekevät hänestä varsin ihastuttavan tyypin.

Vain elämää -ohjelman yhdeksäs kausi on tähän mennessä osoittautunut varsin positiiviseksi yllätykseksi. Vaikka monen katsojan mielestä ohjelma on vuosi vuodelta menettänyt tenhoaan, tänä syksynä startannut kausi on saanut vanhatkin fanit innostumaan uudelleen.

Yksi syy on se, että tällä kertaa ohjelmaan on kutsuttu mukaan varsin kiehtovia tyyppejä. Introverttiuteen taipuvainen taiteilijajoukko tuntuu pitkästä aikaa tuoreelta. Tällä kaudella huomio on myös aiempaa tiukemmin musiikissa – ei niinkään hassuissa oheisaktiviteeteissa tai monisanaisissa avautumisissa.

Jokaisessa Hirvensalmen illallispöydän äärellä istuvassa artistissa on omat hyvät puolensa. Joukosta yksi nousee kuitenkin ylitse muiden. Ehkä hieman yllättäen, porukan ihastuttavimmaksi tyypiksi kohoaa iskelmälaulaja Anne Mattila, 34.

Me Naisten Alina Koskela kirjoitti aiemmin kolumnissaan rakastuneensa tällä kaudella Vain elämää -ohjelmaan. Samalla hän myös hullaantui itselleen entuudestaan tuntemattomasta Annesta.

– Anne Mattila on tuttu hahmo iskelmäsukupolvelle, mutta kaltaiselleni nuorisolaiselle hän oli kauden vierain ja luotaantyöntävin hahmo. Vähänpä tiesin, sillä hänestä tuli hetkessä parikymppisen katsojan suosikki, Koskela kirjoittaa.

Ja kyllä Annesta kelpaakin hullaantua! Annen Vain elämää -päivän kunniaksi listasimme 6 asiaa, jotka tekevät hänestä varsin ihastuttavan tyypin:

1. Koko Suomen luottoystävä!

Ainakin kaksi Vain elämää -pöydän ympärillä tänä vuonna istuvaa artistia on löytänyt Annesta itselleen lyhyessä ajassa sydänystävän. Toinen heistä on Evelina ja toinen Lauri Ylönen.

– Sä olet aito ja helposti lähestyttävä ihminen. Olen löytänyt sun kanssa sielunkumppanuuden, jota en ihan osannut odottaa. Me ollaan puhuttu paljon musiikin ulkopuolisista asioista, taiteesta ja arkkitehtuurista, se on ollut hienoa, Lauri kertoi Annelle tämän viikon jaksossa.

Emme ihmettele, että Lauri on löytänyt juuri Annesta itselleen loistokaverin. Ruudunkin läpi Anne onnistuu säteilemään fiiliksiä, jotka saavat haaveilemaan kahvikupposesta ja keskusteluhetkestä Annen omassa taidekahvilassa. Hänen rauhallinen tyylinsä ja pitkän uran synnyttämä tuttuutensa saavat uskomaan, että tähän tyyppiin voi todella luottaa.

2. Hän osaa nauttia elämän pienistä iloista…

Oman Vain elämää -päivänsä alussa Anne nähdään yksinään maalailemassa innostunut hymy kasvoillaan ikkunanpokia. Hän kertoilee samalla, että puuha on aivan mahtavan rentouttavaa. Päivänsä aktiviteetiksi hän on valinnut lehmien kanssa telmimistä ja traktorilla ajelua.

Hän ei turhia hötkyile ja tekee asiat juuri omalla tavallaan.

Miten ihanan tavallista! Annen kyvyssä arvostaa elämän pieniä asioita on jotain varsin hurmaavaa.

3. …ja on kiistatta monilahjakas

Sen lisäksi, että Anne on samastuttava kotoilija, hän on myös piinkova ammattilainen. Musiikillisen menestyksensä lisäksi hän on niittänyt mainetta taidemaalarina. Hänen nikkarointitaitonsa vaikuttaisivat nekin olevan omaa luokkaansa:

– Olen taulukehyksiä äitini synnyinkodin navetan ikkunankarmeista ja vaarini vanhan ladon seinälaudoista. Tavaroillani pitää olla jokin tarina, ja pyrin välttämään uuden ostamista viimeiseen asti. Silloinkin minun pitää lyödä tavaraan oma käteni jälki esimerkiksi tuunaamalla sitä hieman, Anne kertoi Me Naisille vuonna 2014.

4. Rauhallinen oman tiensä kulkija

Vain elämää -ohjelmassa Anne ei ole koskaan suuna päänä laukomassa mielipiteitään. Sen sijaan hän osallistuu keskusteluun rauhallisella itsevarmuudella. Hän ei turhia hötkyile ja tekee asiat juuri omalla tavallaan.

Samalla metodilla hän kertoo myös edenneensä urallaan. Hän kertoo, ettei ole koskaan suostunut tanssimaan muiden pillin mukaan.

– Kunnioitan muita, mutta minua ei ohjailla. Olen aina tehnyt selväksi, että tämä on minun ura ja elämä, ja teen asiat niin kuin teen, hän sanoo.

5. Salattu elämä vasta kiehtova onkin!

Anne on paljastanut tekevänsä musiikkia myös muille artisteille. Hän tekee biisit salanimellä, jota ei suostu kertomaan.

– Olen tehnyt albumillisen biisejä yhdelle laulajalle. Se ei ole iskelmää, Anne kertoo.

Salanimen varjolla Anne pystyy kuulemma kirjoittamaan kappaleita vapaammin.

”Kunnioitan muita, mutta minua ei ohjailla.”

– Silloin voi kirjoittaa asioista, joista ei itse uskaltaisi laulaa

Millaista musiikkia Anne muille tekee? Millaisia ovat lyriikat, joita Anne ei rohkenisi itse laulaa? Millainen on rauhallisen maalaistalon plikan mystinen, rouheampi puoli? Kiinnostaa!

6. Hänestä huokuu viisaus ja aurinko

Annen hurmaavuutta on loppupeleissä melko vaikea selittää. Jotain sympaattista hänessä vain yksinkertaisesti on. Alina Koskela kuvailee Annen mahtavuutta kolumnissaan osuvasti:

– Mattila huokuu vilpitöntä aurinkoisuutta ja viisautta, jota saamme varmasti kuulla paljon kauden aikana. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos jokainen meistä olisi vähän enemmän Anne.

Niin totta!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Pariskunta kertoo Facebookissa hakeneensa yhdessä eroa. Heillä on kaksi sijaislasta.

Poliitikkopariskunta Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon avioliitto on tullut päätökseen.  Antti kirjoittaa Facebookissa, että päätös on pitkän harkinnan tulos. Myös Satu on julkaissut omalla tilillään samansuuntaisen päivityksen. 

– Arvaan, että tämä tieto on ikävä uutinen monelle, jotka ovat niitä kanssamme eri tavoin myötäeläneet. Toivomme kuitenkin ymmärrystä ratkaisullemme. Voin vakuuttaa, että emme ole luovuttaneet helpolla, vaan aina yrittäneet jatkaa yhdessä eteenpäin, Antti kirjoittaa.

Asiasta ensin kertoneen Iltalehden mukaan Satu kirjoitti omassa päivityksessään olevansa kiitollinen 12 yhteisestä vuodesta ja kertoi, ettei eroon liity dramatiikkaa. Pariskunta meni muutaman vuoden seurustelun jälkeen naimisiin Hämeenlinnassa.

Vastoin Antin ja Satun toiveita avioliitto oli pitkään lapseton. Haaveet adoptiosta kaatuivat vaalirahakohuun. Nykyään he ovat sijaisvanhempia kahdelle lapselle

Antti lupaa päivityksessää, että erosta huolimatta lastenkasvatus jatkuu. 

– He ovat meille hyvin rakkaita, ja jatkoaskelia teemme heidän etuaan silmällä pitäen, hän viittaa sijaislapsiin päivityksessä.

Hän toeaa, etteivät erot ole koskaan helppoja ratkaisuja, eikä kukaan toivo naimisiin mennessään liiton päättyvän.

– Takki on juuri nyt aika tyhjä, enkä pysty nyt viisaita sanoja oikein sen enempää löytämään.

Juttua muokattu ja täydennetty 21.9.2018 kello 18.15 Antti Kaikkosen Facebook-päivityksen ilmestyttyä.