Selma (vas.) ei tuntenut Paulaa ennen elokuvaprojektia. Työparista on tullut ystävyksiä. "Paulassa on sopivasti huumoria ja anarkiaa." Kuva: Jouni Harala
Selma (vas.) ei tuntenut Paulaa ennen elokuvaprojektia. Työparista on tullut ystävyksiä. "Paulassa on sopivasti huumoria ja anarkiaa." Kuva: Jouni Harala

Näyttelijä, muusikko Paula Vesala ja ohjaaja, käsikirjoittaja Selma Vilhunen kasvoivat ilman biologista isää. Eniten he ovat kaivanneet isää elämänsä taitekohdissa.

Isättömyys on tärkeä teema syyskuussa ilmestyvässä Selma Vilhusen ohjaamassa ja Paula Vesalan tähdittämässä elokuvassa Tyttö nimeltä Varpu. Selman 10 vuotta kypsyttelemä tarina kertoo 12-vuotiaasta Varpusta, joka on kasvanut ilman toista vanhempaa.

Paulalla ja Selmalla on samanlainen tausta: he ovat kumpikin kasvaneet ilman biologista isäänsä.

Vuosien varrella kumpikin on kaivannut isää elämäänsä. Selman lapsuuden jouluissa oli toisen vanhemman mentävä aukko. Paulalla kaipauksen tunteet ovat nousseet elämän taitekohdissa.

– En ole koskaan ollut häiden rakastaja. On aina ollut kova hetki, kun isät saattelevat tyttäriään alttarille.

Myös oman lapsen syntymän aikaan isä pyöri mielessä.

– Ajattelin, että tapahtuma olisi mahdollisesti kiinnostanut häntä. Kun odotin lasta, vein pienen enkelipatsaan isän haudalle, Paula kertoo.

”Kun odotin lasta, vein pienen enkelipatsaan isän haudalle.”

Monenmoiset perheet

Paulalle ja Selmalle oma perhekuvio on todistanut, ettei ole yhtä oikeaa tapaa olla perhe.

– Kaikissa perheissä on säröjä ja rikkimenneitä kohtia. Niissä on surullisia ja ihania asioita. Silti ne kaikki ovat ihan hyviä, Selma kertoo.

Myös ajatus sukupuolirooleista on hälventynyt: isyyskin on liikkuva käsite.

– En ole varma, onko olemassa mitään absoluuttista isyyttä. Pääasia on, että lapsella on aikuisia elämässään.

Paula on samoilla linjoilla:

– Minua ei kiinnosta miehen ja naisen malli vaan vastuullinen, kiva vanhempi. That’s it.

Lapsuuden uusperhekuvio avasi Paulan silmät sille, ettei kokonainen perhe ole aina ruusunpunainen idylli. Hetken aikaa hän, äiti, isäpuoli ja neljä veljeä olivat kokonainen perhe. Isäpuoli kuitenkin menehtyi, kun Paula oli alle parikymppinen.

”Minulla on kokemus isähahmosta, vaikka loppu olikin onneton.”

– Minulla on kokemus isähahmosta, vaikka loppu olikin onneton. Illuusioni täydellisestä ihanneihmisestä loppuivat siihen. Se karisti luulot, että joku taivaan lähettämä sankari voisi tulla ja kääntää kaiken toisin, Paula kertoo.

– Sain lapsesta seurata, miten isäpuoleni kamppaili alkoholismin kanssa ja menehtyi siihen. En halua sanoa hänestä rumasti, mutta surullinen tautihan se alkoholismi on.

Kuva: Jouni Harala
Kuva: Jouni Harala

Miten isättömyys vaikutti Paulan ja Selman lapsuuten? Minkälaisia asioita tausta on heille opettanut? Lue ystävysten yhteishaastattelu Me Naisten numerosta 27/2016!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.